Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика сряда е

Снимка: архив

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица.

На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Иисус Христос за 30 сребърника.

Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Исус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. 

Тя започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват втория мандат

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ днес в 11:00 часа. Заявката на коалицията е да го върнат веднага.  Те проведоха срещи с другите политически формации в парламента миналата седмица. На тях очакваха да получат подкрепа първо за декларацията, която разпространиха, след това и за правителство. Изводът, с който излязоха, е, че няма..

публикувано на 22.07.24 в 08:27

Топло, възможни са градушки

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки.  На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна..

публикувано на 22.07.24 в 07:08

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в Разград, Западна промишлена зона, на Юг от река Бели Лом. От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в Разград, захранени от ТП "Чорлу", улици: „Мидия“, “Сребърна“, „Полковник Марков“. От 08:40 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато..

публикувано на 22.07.24 в 07:02

Магията Фолклор

Поредното издание на традиционния Национален фестивал "Магията фолклор" ще се проведе на 20 юли (събота) от 16:00 ч. в тутраканското Старо село. Негови организатори са Община Тутракан и Народно читалище „Възраждане - 1940 г.“ в селото. Фолклорното събитие е част от програмата на фестивала „Огненият Дунав“. Целта на проявата е да съхрани и..

публикувано на 20.07.24 в 14:35

Надпревара по вода

Първи кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт се провежда днес и утре в Тутракан. На брега на река Дунав спортното събитие беше открито днес от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Купата на Община Тутракан е най-голямата награда, за която ще се състезават участниците от 9 Водомоторни клуба от цялата страна. 38..

публикувано на 20.07.24 в 11:46
Свети Илия

Илинден е

Българската православна църква днес отбелязва паметта на свети пророк Илия. Той е смятан за предвестник на истинската православна вяра и за най-големия пророк в Стария завет. Заради това пророкът се възнася на небето жив, понесен на огнена колесница. В българския народен календар денят е известен още като Илинден, като светията се свързва с..

публикувано на 20.07.24 в 09:06

Времето в събота

Между 19 и 25 градуса са измерените в 6ч. тази сутрин температури в Североизточна България.  Най-хладно е било в Търговище –  19°, в Разград и Шумен - 22°, в Силистра термометрите са показвали 25, а в Русе - 25°.  Атмосферното налягане в Шумен е 987 хПа - малко по-ниско от средното за юли и слабо ще се понижи.  Относителната влажност на..

публикувано на 20.07.24 в 08:47