Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария, която успя в Харвард

Една от гордостите на Русе тази година е абитуриентката от Английската езикова гимназия "Гео Милев" Мария Георгиева. Пълната отличничка е приета с пълна стипендия в американския университет "Харвард". 

През август в Бостън Мария ще постави началото на академичната си кариера, като студент по политология и политическа философия. 

Тя е от младите умове, които ще помогнат за облагородяване на държавата, както казва сама. Вярва, че човек трябва да поддържа детското си любопитство към света, за да не изостава и да не го обхваща апатия, която вижда в много хора. 

И както казват мъдреците, децата са най-добрите учители. 

Затова чуйте какво още каза отличничката в училище Мария Георгиева пред Здравка Русева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вяра Багрянова и Габриела Славковска

Трудно е да си отличник

Отличник на випуска се става с много труд и усилия, това разказа Вяра Багрянова. Тя е първенецът на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“. Вяра успява да задмине останалите отличници в училището с извънкласни дейности. Тя участва в клуба по реч и дебати на английски език. Била е лидер на отбора и треньор. Вяра е убедена, че в..

публикувано на 24.05.24 в 12:21

Учителко, целувам ти ръка

С решение на Общинския съвет с престижното звание „Почетен гражданин на гр. Исперих" бяха удостоени бившият кмет на община Исперих Адил Решидов и дългогодишната учителка по български език и литература Мара Алкушева.  Повече от 55 години г-жа Алкушева практикува професията си, за която говори с вълнение и любов, защото за нея учителството е живот...

публикувано на 23.05.24 в 16:04

С обич към буквите

24 май е един от най-светлите български национални празници. На този ден, в който честваме българската просвета и култура и славянската писменост, почитаме и делото на светите братя Кирил и Методий. Учим децата си от много малки да знаят, че писмеността е една от най-значимите ценности за всеки един народ. Да можеш да четеш и пишеш, да се развиваш и..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Кампания за църквата в Златна нива

Културно-историческата ценност на село Златна нива - православния храм "Света Параскева", се нуждае от ремонт. Кметът на селото Ивайло Пенев обяви дарителска акция за набиране на средства за храма. Каспичанското село Златна нива се намира на 4 км северазападно от първопрестолния град Плиска. То е сред живите села с над 500 жители, но местните..

публикувано на 22.05.24 в 15:39

За грамотността

Платформата за Български езикови ресурси онлайн БЕРОН беше представена преди дни в Българската академия на науките. В дигитализираната версия на Официалния правописен речник на българския език думите са озвучени с правилното им произношение.  Добавена е богата информация за граматичните особености на думите, за дублетите и омонимите в книжовния език...

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Ало, такси!

Таксиметрови шофьори искат увеличение на местата, където да спират, за да изчакват клиенти. Въпреки че на много места в града има обозначени със знаци пиаци, там изчакват повече автомобили, отколкото са разрешени. Друг проблем е, че на обозначените за таксита места спират и частни автомобили. Полицията няма право да ги санкционира, а водачите на..

публикувано на 22.05.24 в 08:19

Отличени за четене

Библиотеката към читалище „Пробуда“ в град Лозница награди най-ревностните си читатели. 14 са книголюбците, от четвъртокласник до пенсионери, които не могат без книгите. Сред тях е и Йонка Ганчева, заклет почитател на българската класика и световната историческа литература. Въпреки петте чифта очила и диоптрите, още посяга към томчета с по..

публикувано на 22.05.24 в 08:11