Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски концерт в Шумен

9
Снимка: Община Шумен

Химнът на Шумен „Оттука започва България“, в изпълнение на  Дария Стефанова от II ОУ „Д-р Петър Берон“, постави началото на Великденския концерт на пл. „Кристал“, организиран от Община Шумен.


Кметът проф. Христо Христов и екипът му поздравиха гражданите с Възкресение Христово и отправиха послание за мир, доброта и разбирателство. „Нека светлината на Христовото възкресение да озари сърцата ни и да благослови домовете и семействата ни със здраве, любов и благодат!“, каза кметът.


С таланта си озариха сцената най-малките артисти от детските ясли „Щстие“, „Радост“, „Калинки“, „Тракийче“, „Буратино“, „Слънчево детство“ и „Звездици“. Те дефилираха в приказни костюми и показаха на публиката много цветни танци и игри. По-големите батковци и каки от детските градини „Дружба“ и „Щурче“ се надиграваха в пролетни обредни танци.


Младите дарования Кристияна Енчева и Дея Тодорова от СУ „Сава Доброплодни“ поздравиха публиката с песни за Великден.

На финала, танцьорите на Детски танцов анасамбъл „Веселяче“, които наскоро се завърнаха с призови места на Турция, „разиграха“ зрителите с танци и хореографии от различни фолклорни области на България.

Утре, на същата сцена от 11:00 часа, предстои празничен фолклорен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“.


По публикацията работи: Стефка Савова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

АСКЕЕР 2024 за Елена Нацариду

Награда АСКЕЕР за 2024 година спечели Елена Нацариду за костюмографията на спектакъла „Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев и режисьор Анастасия Събева. Продукцията на ДТ „Сава Огнянов“ Русе бе отличена снощи при връчването на театралните награди в Театъра на българската армия. Елена Нацариду сподели, че наградата е..

публикувано на 25.05.24 в 13:16

Велики Преслав и 155 години БАН

Средновековната столица Велики Преслав, нейното място и значение, заедно с филм за Симеоновия Златен век бяха представени в София пред учени от 10 европейски държави, участници в отбелязването на 155 години Българска академия на науките. Честването стана в навечерието на 24 май, когато се откри заседанието на генералната асамблея на Европейски културен..

публикувано на 25.05.24 в 10:15

Слънчева събота

Днес ще преобладава слънчево време. Следобед на изолирани места във вътрешността на района не е изключено да се развие купеста облачност и да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. В Русе и Силистра очакваните минимални температури ще са около15 °, в Разград 14, за Шумен – около 12°...

публикувано на 25.05.24 в 07:49

Шествие на буквите в Ценово

С шествие на буквите отбелязаха 24 май в Ценово. Химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ даде тон на празничното настроение. В празничната програма се включиха и децата от ДГ „Баба Тонка“. Те изпълниха танц, посветен на приятелството. Момичетата и момчетата развяваха знамена с лика на славянските първоучители и българския..

публикувано на 24.05.24 в 15:40

Гала концерт в Двора на кирилицата

Гала концерт на лауреатите на 5-тия Международен младежки фестивал „Славянски звън“ се проведе в Двора на кирилицата в Плиска. Сред гостите бяха  Областният управител на Област Шумен проф. Добромир Добрев и на Варна проф. Андрияна Андреева.  Проф. Добромир Добрев връчи поздравителен адрес на организатора на проявата Искра Иванова, председател на..

публикувано на 24.05.24 в 15:27

Награди "Златен век"

Директорът на националната библиотека доц. Красимира Александрова е сред лауреатите, които бяха отличени в Министерството на културата с награди "Златен век".  В своя повече от 25 годишен стаж доц. Александрова е била главен библиотекар в библиотеката на Шуменския университет, както и директор на Шуменската регионалната библиотека „Стилиян..

публикувано на 24.05.24 в 13:43
Велики Преслав

Продължават дните на духовността

Продължават дните на духовността „Преславска пролет“ 2024. На централния площад във Велики Преслав днес бе отбелязан Денят българската писменост.  Ще бъде връчена и голямата награда „Златен век“ на общината. Отличието се присъжда за постижения в образованието, културата и обществения живот.Номинацията тази година е за читалище „Развитие“. То..

публикувано на 24.05.24 в 12:43