Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крали Марко на шуменска сцена

Анастасия Събева
Снимка: Августина-Калина Петкова

Три русенски спектакъла са селектирани за участие в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен. 

Тази вечер в голяма зала ще бъде показана постановката „Крали Марко-последната балкански легенда“ от Любомир Левчев, под режисурата на Анастасия Събева. 

"От древните пещерни истории до песните на братя Миладинови, от времето на трубадурите до Шарл Перо, от прастарите народни песни до съвременните разкази на Маркес или Йовков хората се вълнуват от съдбата на героите, казва Анастасия Събева. 

По думите на режисьорката в духа на тази традиция тя се е опитала да разкаже историята на един човек, който живее в съдбоносно, преломно за историята време и да отговори на въпросите: Кой е Крали Марко – сън или реалност, мит или истина, как народът го е избрал за свой герой и се е припознал в живота му?  

Пиесата „Крали Марко – последната балканска легенда“ е номинирана за три награди „Аскеер“ – за костюмография, за режисура и за най-добро представление. 

Спектакълът ще се играе от 19:30 часа в голямата зала на Драматично-кукления театър в Шумен. 

В програмата на театралния фестивал днес е предвидено публиката да гледа постановката „Ботушът“ на варненския драматичен театър от 17:30 часа в камерна зала.

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Анастасия Събева. БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгите на Възраждането ни

Един от най-богатите фондове със старопечатни издания в българска библиотека се намира в Русе. В Регионалната библиотека  „Любен Каравелов“ има близо 2000 екземпляра, отпечатани между 1806 и 1878 г.  По голямата част от колекцията е събрана от дарения, като например 257 старопечатни книги са дарени от русенския книжар Никола Даков.  Ценен екземпляр..

публикувано на 24.05.24 в 11:00

Музика и поезия за 24 май

Необичаен концерт подготвят за своята публика от Симфониета Шумен. Ден преди празника 24 май на една сцена ще звучат и български композитори, и българска поезия. В концерта зрителите ще чуят произведения на едни от най-забележителните български композитори: Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Петко Стайнов. В хармония..

публикувано на 23.05.24 в 08:33

Свободата е в планините

Новата книга на Кънчо Тодоров „Свободата е в планините“ ще бъде представена на 22 май в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".  Изданието е в памет на шуменския алпинист Вълчо Спасов.   Авторът е приел като личен дълг популяризирането на   делото на Вълчо Спасов. Животът му е част от най-силните години на алпийското дело, не само..

публикувано на 21.05.24 в 20:41

Комедиен фестивал "Тодор Колев"

Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев ще се състои в Шумен от 25 до 30 юни 2024 г., съобщават от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Форумът ще се проведе в три направления - професионални спектакли, непрофесионални спектакли и съпътстваща програма. Спектаклите вече са селектирани. Ето какво ще можете да..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27

Наградиха победителите в студентския конкурс

Голямата награда в тазгодишния Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ беше присъдена на Калоян Иванов от Софиийския университет. Той ще може да издаде своя книга в Университетското издателство "Епископ Константин Преславски" на Шуменския университет. Наградата на публиката грабна Рафаел Бижев от НАТФИЗ. Йоан Василев от Софийския..

публикувано на 19.05.24 в 13:51

Среднощна разходка в музея

При засилен интерес мина поредната Нощ на музеите сред експонати от старта столица Преслав и внедрените в музея нови технологии. Туристи от Севлиево, Шумен и Търговище и гости от чужбина бяха част от нощните посетители на археологическия музей "Велики Преслав". Инициативата провокира и много местни жители. Шест филма за средновековната столица, за..

публикувано на 19.05.24 в 13:38