Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текстове за театър

4
Снимка: Радио Шумен

Програмата на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен днес продължи с представянето на драматургични текстове, непоставяни на сцена. 

Актьори от шуменския театър прочетоха откъси от пиеси на съвременни български автори. 

Тази година селекционерът Катерина Георгиева е избрала 5 заглавия между над 20 нови текста за възрастни и за деца. Това са „Една много тъпа комедия“ от Сабина Стефанова; „Любовни констелации“ от Мирела Иванова; „Чехов не е за всеки“ от Юлиян Куртев; „Одит на чувствата“ от Недялко Делчев и „Съвсем наблизо, отвъд хълма“ от Мая Белишка. 

Фестивалът „Друмеви театрални празници“ предлага още три представления днес. От 17:30 часа в камерна зала ще се играе моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Боже мой“, продукция на Народния театър „Иван Вазов“. 

От 19:30 часа в голямата зала Държавният куклен театър – Пловдив показва текста на Георги Господинов „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“. 

Късният спектакъл е авторският стенд-ъп на шуменския актоьор Светлин Иванов от 21:00 часа в зала „Антракт“.

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Благой Бойчев за впечатленията му от авторския прочит. Режисьорът е част от журито на фестивала. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгите на Възраждането ни

Един от най-богатите фондове със старопечатни издания в българска библиотека се намира в Русе. В Регионалната библиотека  „Любен Каравелов“ има близо 2000 екземпляра, отпечатани между 1806 и 1878 г.  По голямата част от колекцията е събрана от дарения, като например 257 старопечатни книги са дарени от русенския книжар Никола Даков.  Ценен екземпляр..

публикувано на 24.05.24 в 11:00

Музика и поезия за 24 май

Необичаен концерт подготвят за своята публика от Симфониета Шумен. Ден преди празника 24 май на една сцена ще звучат и български композитори, и българска поезия. В концерта зрителите ще чуят произведения на едни от най-забележителните български композитори: Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Петко Стайнов. В хармония..

публикувано на 23.05.24 в 08:33

Свободата е в планините

Новата книга на Кънчо Тодоров „Свободата е в планините“ ще бъде представена на 22 май в шуменската Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".  Изданието е в памет на шуменския алпинист Вълчо Спасов.   Авторът е приел като личен дълг популяризирането на   делото на Вълчо Спасов. Животът му е част от най-силните години на алпийското дело, не само..

публикувано на 21.05.24 в 20:41

Комедиен фестивал "Тодор Колев"

Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев ще се състои в Шумен от 25 до 30 юни 2024 г., съобщават от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Форумът ще се проведе в три направления - професионални спектакли, непрофесионални спектакли и съпътстваща програма. Спектаклите вече са селектирани. Ето какво ще можете да..

публикувано на 21.05.24 в 09:27

Любов и страст на сцената

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев. Тази вечер е премиерата на спектакъла „Страст под брястовете“ на Драматичния театър в Търговище по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература.  Сюжетът се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен..

публикувано на 20.05.24 в 15:27

Наградиха победителите в студентския конкурс

Голямата награда в тазгодишния Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ беше присъдена на Калоян Иванов от Софиийския университет. Той ще може да издаде своя книга в Университетското издателство "Епископ Константин Преславски" на Шуменския университет. Наградата на публиката грабна Рафаел Бижев от НАТФИЗ. Йоан Василев от Софийския..

публикувано на 19.05.24 в 13:51

Среднощна разходка в музея

При засилен интерес мина поредната Нощ на музеите сред експонати от старта столица Преслав и внедрените в музея нови технологии. Туристи от Севлиево, Шумен и Търговище и гости от чужбина бяха част от нощните посетители на археологическия музей "Велики Преслав". Инициативата провокира и много местни жители. Шест филма за средновековната столица, за..

публикувано на 19.05.24 в 13:38