Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът грейва в лилаво

2
Паметник "Създатели на българската държава" - Шумен
Снимка: Община Шумен

Паметник „Създатели на българската държава“  ще бъде осветен в лилаво от 17 до 21 май в чест на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. 

На 18 май висшето училище ще изпрати абсолвентите от Випуск 2023, а на 21 май академичната общност ще отбележи патронния си празник.

Във Випуск 2023 са се дипломирали общо 1850 души, а над 500 от тях ще дойдат лично на 18 май в Летния театър, за да положат клетва за съпричастност и да отпразнуват успешно завършеното си образование. Началото на тържествената церемония е в 10:00 часа.

На 21 май в 9:30 часа с ритуал по вдигане на знамената пред Ректората и поднасяне на цветя ще бъде отбелязан патронният празник на Шуменския университет. По-късно преподаватели, студенти и служители ще посетят НИАР „Велики Преслав“, където преподаватели от Факултета по хуманитарни науки и Научния център „Преславска книжовна школа“ ще изнесат беседа „По стъпките на епископ Константин Преславски“.


По публикацията работи: Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро игри за децата

Във Велики Преслав детският празник за 1 юни ще започне в следобедните часове и ще продължи и в утрешния ден.  Библиотеката към читалище „Развитие” в града е подготвила за малките ретро игри от недалечното минало, с които са пораснали техните баби и дядовци.  Библиотекарите са подредили за малчуганите и ретро изложба, чрез който ще им разкажат как са..

публикувано на 01.06.24 в 11:55

Подаръци за децата на Шумен

Подаръци на най-малките шуменци раздават доброволци от фондация "Лазар Ивилинов Тодоров". Те са подготвили стотици малки играчки и балони.  Шатрата на фондацията e разположена на входа на Градската градина в Шумен. Кампанията е посветена на Международния ден на детето. Досега фондацията, създадена през 2023 г. в памет на трагично загиналия в..

публикувано на 01.06.24 в 10:05

Живот без цигарен дим

Световния ден за борба с тютюнопушенето за поредна година беше отбелязан в Шумен. Кампанията тази година е насочена повече към младите хора, които са най-уязвими към врения навик. Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва деня без тютюнопушене. Мотото на за 2024 година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 14:49

Прощъпулник за 10 специални деца

Празник-прощъпулник беше организиран днес в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Ранно детство“ в Шумен. С помощта на специалистите през миналата година 10 деца са направили своите първи стъпки. В Центъра в момента има 70 деца, които са със забавяне в двигателното, говорното или психичното развитие. С помощта на..

публикувано на 31.05.24 в 13:15

Издирват 65-годишен мъж

Областната дирекция на МВР- Шумен издирва по молба на близките му Неждет Реджеб Али на 65 години от Нови пазар. Това съобщиха от полицията.  По информация на дъщеря му, е в неизвестност от ранните сутрешни часове днес, когато напуснал жилище в района на автогарата в Шумен. Мъжът е с черно долнище и бели маратонки на черни ивици, не..

публикувано на 31.05.24 в 11:25

Д-р Арнаудов остава шеф на КОЦ

„Аз съм безпристрастен, няма нито един лекар, който да защитавам в Комплексния онкологичен център“, каза кметът на община Шумен проф. Христо Христов по време на продължаващото втори ден майско заседание на Общинския съвет. Отправени бяха няколко призива към кмета той да оттегли докладната записка с вече гласуваните точки за освобождаване на..

публикувано на 31.05.24 в 10:51

Пиян без книжка на мотопед

Задържаха пиян водач без книжка на нерегистриран мотопед, съобщават от шуменската полиция. Около 20:30 часа на 30 май екип на пътна полиция спрял за проверка в село Ясенково водач на мотопед. Установено било, че 28-годишният местен жител е неправоспособен, управлява нерегистрирано превозно средство и след употреба на алкохол. Дрегерът отчел 1,71..

публикувано на 31.05.24 в 10:29