Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора матура за зрелостниците

Снимка: Радио Шумен

Втората задължителна матура ще се проведе днес. Близо 25 000 зрелостници от страната се очаква да решават тест по профилиращ предмет, а около 21 000 ще се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Най-много дванадесетокласници, близо 13 000, са избрали да се явят на матура по английски език.

"Вторият задължителен зрелостен изпит се провежда в две части. В зависимост от учебния предмет частите са съответно 90 и 150 минути или 60 и 180 минути". Това каза за Радио Шумен председателят на комисията за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити в Регионалното управление на образованието в Търговище Марияна Петкова.

"Учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование, за тях втори задължителен изпит е държавният изпит за придобиване на професионална квалификация. Тук възможностите са за явяване върху изпитен билет, тест или защита на дипломен проект", допълни Марияна Петкова.

Изпитът за придобиване на професионална квалификация се провежда в две части. Теоретичната е днес, а практическата – по график, определен от директора на съответната професионална гимназия. Директорът определя и датите за защитата на дипломните проекти, които също са от две части – теория и практика, уточни инж. Майя Григорова от Регионалното управление на образованието в Силистра.

В 7:15 часа днес (20.05.) в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория държавен зрелостен изпит по различните учебни предмети.

Час по-късно, от 8:15 часа, ще бъде изтеглен и вариантът за държавния изпит по професионална квалификация.

Изпитът започва в 8:30 ч., а зрелостниците ще разполагат с общо 4 астрономически за работа по тестовете.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат ремонтирани още пет "Кугър"-а

Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции. Това заяви пред журналисти в авиобаза Крумово министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той съобщи също, че до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър,..

публикувано на 01.08.24 в 12:33

Седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето започва от днес и продължава до 7 август. Тазгодишната тема на световната кампания е  „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“.  „Увеличават се жените, които искат да кърмят – казва Вилиана Петрова от Регионалната здравна инспекция в Силистра. – Забелязваме, че все повече жени се..

публикувано на 01.08.24 в 11:56

Малешевската планина все още гори

Все още не са овладяни пожарите в планините Малешевска и Славянка. В помощ на гасенето от въздуха днес ще се включи хеликоптер, а утре - и два шведски самолета по задействания европейски механизъм за помощ при бедствия. Това съобщи директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов...

публикувано на 01.08.24 в 09:09

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Четвъртък, 01.08.2024 г.: Русе В периода  01.08.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 15:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с...

публикувано на 01.08.24 в 07:11

Слънчево в четвъртък

Днес ще e слънчево. Вятърът ще е слаб с променлива посока, но постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт и по крбайбрежието ще се подсили от бриз.  Преобладаващитe максимални температури ще са между 30° и 35°, по Черноморието 28°-31°.  За района на Шумен се очаква максималната температура да бъде 31°-32°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала,..

публикувано на 01.08.24 в 06:51

Приходната агенция напомня

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат декларация по електронен път за второто тримесечие на годината. Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета., напомнят от..

публикувано на 31.07.24 в 09:12

Слънчева сряда

Днес ще преобладава слънчево време.  Вятърът слаб до умерен от североизток, който постепенно ще се преориентира от югоизток.  Преобладаващите максимални температури ще са между 28° и 33°, за Шумен около 31°.  Вълнението на морето е 2-3 бала.  Температурата на морската вода е 27°- 28°. Прогнозата е на дежурния синоптик Доротея Колева от..

публикувано на 31.07.24 в 07:23