Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за църквата в Златна нива

Културно-историческата ценност на село Златна нива - православния храм "Света Параскева", се нуждае от ремонт. Кметът на селото Ивайло Пенев обяви дарителска акция за набиране на средства за храма.

Каспичанското село Златна нива се намира на 4 км северазападно от първопрестолния град Плиска. То е сред живите села с над 500 жители, но местните хора знаят, че не толкова настоящето, колкото следите на миналото би довела туристи в селище, встрани от главния път. Една от тези забележителности е църквата "Света Параскева", а другата  -  мегалитите или т.н девташлари, недалече от селото. Разказват, че жени великани ги донесли там за да пазят селището и до днес старите хора вярват в това. 

20 хиляди лева са нужни за ремонт на покрива на православния храм, за фасадата на сградата, за нов купол и нов кръст, съобщи кметът Ивайло Пенев. Той разказа, че с дарителски средства са успели да осъществят и други полезни инициативи за Златна нива и вярва в родолюбието на местните и на хората от региона. 

Какво налага тази кампания и как ще бъде осъществена? Чуйте подробности от разговора на Христина Димитрова с кмета на Златна нива Ивайло Пенев.

Дарителската сметка на името на Църковното настоятелство я обявена във фейсбук страницата на Златна нива. Само часове след старта на кампанията започнаха да пристигат и първите средства, които кмета обявява надлежно в страницата на село Златна нива. 4 200 лева има събрани само за няколко дни, което дава надежда, че с общи усилия църквата "Св. Параскева ще бъде обновена, като още един магнит за туристите в региона.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За чувашите с любов

Неля Атанасова живее над 35 години в Шумен. Във вените и тече кръвта на Волжките българи, родният и град е в далечен Урал, живяла е и в Одеса, където среща любовта. Преди да чуете историята на поредния герой в рубриката „Новите нашенци“, да припомним, че преки потомци на волжките българи са чувашите, които до смъртта на хан..

публикувано на 24.06.24 в 17:39
Шуменски университет

Университетът запазва таксите

Семестриалните такси за студентите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ няма да бъдат увеличавани за новата академична година. Това заяви доц. Константин Константинов, зам-ректор по учебната и кандидатстудентската дейност. Така висшето училище остава с едни от най-ниските такси в страната.  Днес започна кандидатстудентската кампания..

публикувано на 24.06.24 в 14:26

Боклукчийката, която върна 19 300 лв.

Виждали ли сте чанта, натъпкана с пари и ако случайно намерите на улицата чужда, пълна с банкноти, ще я върнете ли? 50-годишната Джеврие Мехмед попаднала точно на такава рядка находка, докато изпълнявала работните си задължения да чисти смет в Разград. Изплашила се при вида на парите и без да се замисля, веднага занесла непривично тежката..

публикувано на 24.06.24 в 11:45

Празник на фармацевтите

Не е подходящо разполагането на вендинг автомати за медикаменти извън аптеките. Не е уместно и мобилни аптеки да посещават селата. Има лекарства със специфична температура на съхранение. Те трябва да се продават само в аптеки и под отговорността на специалист. Това коментира магистър-фармацевтът Йорданка Бакърджиева, която е председател на Регионалната..

публикувано на 24.06.24 в 08:22

Шуменка с две пълни шестици на матурите

Как се постига пълен отличен на държавния зрелостен изпит? Отговорът го знае Кристин Пламенова от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен. Тя се яви на матура по български език и литература и на матура по история. И на двата изпита Кристин е решила теста без грешка и е била оценена с отличен. „Ако учиш редовно и внимаваш в час, е достатъчно и без..

публикувано на 21.06.24 в 15:40

Мирът от Кючук Кайнарджа

На мястото, където е бил сключен договорът от 21 юли 1774 година, който слага край на Руско-турската война от 1768-1774 г., се издига чешма, около която е изграден обширен парк и туристически център. Четвърт хилядолетие по-късно, мястото в силистренското село Кайнарджа продължава да носи памет за случилото се. Има и хора, които разказват за историческите..

публикувано на 21.06.24 в 14:44

Класни стаи под небето

Класни стаи под открито небе с чинове и черна дъска сред дървета – това е новият хит сред тийнейджърите, установи проверка на Радио Шумен в три учебни заведения в Североизтока – в Търговище, Шумен и Каспичан. До края на учебната година остават две седмици, но момчета и момичета с нетърпение очакват септември. Защото тогава   в Професионалната..

публикувано на 21.06.24 в 13:03