Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно е да си отличник

Вяра Багрянова и Габриела Славковска

Отличник на випуска се става с много труд и усилия, това разказа Вяра Багрянова. Тя е първенецът на Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“. Вяра успява да задмине останалите отличници в училището с извънкласни дейности. Тя участва в клуба по реч и дебати на английски език. Била е лидер на отбора и треньор. Вяра е убедена, че в рамките на средното образование трябва да бъдат заложени повече часове по български език. „Това ни е родният език и трябва да го познаваме по-добре“, каза абитуриентката от Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“.

Това да си отличник изисква и лишения, добави Габриела Славковска. Тя е първенецът от Средно училище „Йоан Екзарх Български“. Трябва да предпочетеш често да си оставаш в къщи и да си учиш уроци, вместо да си навън с приятели, обясни момичето.  Габриела поддържа успех 6.00 от VIII клас. Тя признава, че е имало и предмети, които не са ѝ вървели чак толкова много, но за тях е отделяла повече време за подготовка.

В училище не трябва да се изучава само суха информация, трябва да има и часове, които да подготвят децата за нещата от живота, добави Габриела.

Кои са излишните предмети в училище? Защо шуменските абитуриенти се представят традиционно най-зле на националните матури? Кои са най-щурите моменти в училище?

Отговорите на тези въпроси чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с Вяра Багрянова и Габриела Славковска.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За чувашите с любов

Неля Атанасова живее над 35 години в Шумен. Във вените и тече кръвта на Волжките българи, родният и град е в далечен Урал, живяла е и в Одеса, където среща любовта. Преди да чуете историята на поредния герой в рубриката „Новите нашенци“, да припомним, че преки потомци на волжките българи са чувашите, които до смъртта на хан..

публикувано на 24.06.24 в 17:39
Шуменски университет

Университетът запазва таксите

Семестриалните такси за студентите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ няма да бъдат увеличавани за новата академична година. Това заяви доц. Константин Константинов, зам-ректор по учебната и кандидатстудентската дейност. Така висшето училище остава с едни от най-ниските такси в страната.  Днес започна кандидатстудентската кампания..

публикувано на 24.06.24 в 14:26

Боклукчийката, която върна 19 300 лв.

Виждали ли сте чанта, натъпкана с пари и ако случайно намерите на улицата чужда, пълна с банкноти, ще я върнете ли? 50-годишната Джеврие Мехмед попаднала точно на такава рядка находка, докато изпълнявала работните си задължения да чисти смет в Разград. Изплашила се при вида на парите и без да се замисля, веднага занесла непривично тежката..

публикувано на 24.06.24 в 11:45

Празник на фармацевтите

Не е подходящо разполагането на вендинг автомати за медикаменти извън аптеките. Не е уместно и мобилни аптеки да посещават селата. Има лекарства със специфична температура на съхранение. Те трябва да се продават само в аптеки и под отговорността на специалист. Това коментира магистър-фармацевтът Йорданка Бакърджиева, която е председател на Регионалната..

публикувано на 24.06.24 в 08:22

Шуменка с две пълни шестици на матурите

Как се постига пълен отличен на държавния зрелостен изпит? Отговорът го знае Кристин Пламенова от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен. Тя се яви на матура по български език и литература и на матура по история. И на двата изпита Кристин е решила теста без грешка и е била оценена с отличен. „Ако учиш редовно и внимаваш в час, е достатъчно и без..

публикувано на 21.06.24 в 15:40

Мирът от Кючук Кайнарджа

На мястото, където е бил сключен договорът от 21 юли 1774 година, който слага край на Руско-турската война от 1768-1774 г., се издига чешма, около която е изграден обширен парк и туристически център. Четвърт хилядолетие по-късно, мястото в силистренското село Кайнарджа продължава да носи памет за случилото се. Има и хора, които разказват за историческите..

публикувано на 21.06.24 в 14:44

Класни стаи под небето

Класни стаи под открито небе с чинове и черна дъска сред дървета – това е новият хит сред тийнейджърите, установи проверка на Радио Шумен в три учебни заведения в Североизтока – в Търговище, Шумен и Каспичан. До края на учебната година остават две седмици, но момчета и момичета с нетърпение очакват септември. Защото тогава   в Професионалната..

публикувано на 21.06.24 в 13:03