Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно чипират кучета

Снимка: Pexels

В началото на юни започва кампания за безплатно чипиране и регистриране на домашни кучета в община Разград. Чипирането ще се извършва от 3 юни в работни дни след предварително записване на телефона на приюта. Кампанията ще продължи 3 месеца. 

Микрочипът съдържа 15-цифров уникален код. Срещу този код в системата на Българската агенция за безопасност на храните се въвеждат данни за собственика и за кучето. По микрочипа може да се установи собственика при намиране на изгубен домашен любимец. При кражба може да се проследи и дали кучето е изнесено в чужбина. Сред предимствата на чипирането на кучета е и изискването в чужбина да се пътува само с животни с микрочип, ваксини и паспорт. 

Кампанията се финансира от бюджета на община Разград. Тя започва заради сигнали от кметове на населени места. Според тях част от домашните кучета са регистрирани по стари нормативни процедури преди въвеждането на паспорти и чипове за животните и когато животното умре, ветеринарните лекари няма как да издадат бележка за отписването им от регистрите. По този начин продължават да се начисляват данъци на собствениците. 

Безплатното чипиране ще се извършва в Приюта за бездомни животни и скитащи кучета в Разград.


По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в нива с пшеница

8 декара пшеница са унищожени при пожар край село Киченица, съобщават от Областната дирекция на МВР – Разград.  Сигнал за произшествието е получен вчера преди обед. На място е установено, че се е запалила нива с площ 18 дка, стопанисвана от 50-годишен мъж. Огънят унищожил около 8 дка от посева.  Причините за пожара и размерът на нанесените щети..

публикувано на 20.06.24 в 09:41

Деца върнаха загубен портфейл

Началникът на РУ-Исперих старши инспектор Константин Костов награди три момчета, намерили и върнали портфейл с пари и документи. В следобедните часове на 17 юни тримата се натъкнали на кафяво кожено портмоне по улица „Лудогорие“ в Исперих. Вътре открили пет банкноти с номинал 20 лв. на обща стойност 100 лв. Момчетата донесли портфейла в сградата на..

публикувано на 19.06.24 в 12:05

Почистиха древния Абритус

Музейните специалисти почистиха двата лапидариума на територията на древния Абритус в Разград. Инициативата е част от подготовката на музея за поредното издание на фестивала на материалното и нематериално културно наследство „Белите нощи на Разград“ на 23 и 24 юни.  В първата фестивална нощ домакини на събитията са къщите музеи в Разград, а..

публикувано на 19.06.24 в 09:50

Жена намери и върна 19 000 лв.

Почетна грамота за доблестна постъпка връчи директорът на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Разград старши комисар Диян Симеонов на 50-годишна жена от село Раковски, която намери и върна в полицията чанта с пари, лични вещи и документи, собственост на възрастна 84-годишна разградчанка, съобщават от полицията. Съвестната жена се оказа служителка на..

публикувано на 17.06.24 в 18:24

Обновяват основно училище

Мащабен проект за обновяване и модернизация на основно училище „Васил Априлов“ в Исперих стартира днес, след като през изминалата година общината получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Средствата по проекта ще бъдат инвестирани за прилагане на мерки за енергийна ефективност в двете сгради на..

публикувано на 17.06.24 в 14:27

Пътеводител на доброто

Фестивал за представяне на ефективни социални модели „Пътеводител на доброто“ беше проведен в Градския парк в Разград и в хотел „Лес“. Събитието събра над 400 представители на 41 социални услуги от 9 области на България.  Събитието включваше три панела, насочени към обмен на добри практики. Близо 200 потребители и служители от социални услуги..

публикувано на 17.06.24 в 12:56

Майка и дъщеря пострадаха при катастрофа

15-годишно момиче и майка му са пострадали при катастрофа в Цар Калоян в петък, информират от Областната дирекция на МВР – Разград.  43-годишен роден в Истанбул водач на „Ситроен“, пътуващ в посока Русе, отвлякъл вниманието си, колата навлязла в лентата за насрещно движение и блъснала странично „Форд Транзит“, шофиран от 51-годишен мъж от..

публикувано на 16.06.24 в 08:54