Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машина за лято и зима

С нова машина, която е подходяща за всички сезони, Общинското предприятие БКС в Търговище ще почиства пътната мрежа, съобщиха от местната администрация. 

При миенето на улици през лятото ще се монтира цистерна.С машината могат да се почистват и дъждоприемни шахти. Автомобилът може да се използва и през зимата за снегопочистване. За целта към него се монтира специално гребло. Има и функция за опесъчаване.

 Машината е закупена през миналата година с малко над 300 000 лв., заложени в план-сметката за чистота. 

От общинската администрация уточняват, че започва и миенето на улици в Търговище, като първи ще са основните улици и булеварди, след което ще се премине и към по-малките и квартални улици. Преди изминаването, настилките се почистват от прах, почва и зелени отпадъци.


По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир

Вода за Омуртаг

Омуртаг е вероятно един от българските градове с най-продължителен воден режим, който продължава и до днес. Близо три десетилетия водата там не тече редовно. От края на миналата година обаче градът се захранва от нов водоизточник – язовир "Ястребино". Дали това е подобрило ситуацията с водния режим в града и какво още е необходимо да се направи, за да..

публикувано на 22.07.24 в 15:52
Община Търговище

Комисиите онлайн и в Търговище

Заседанията на комисиите на Общинския съвет на община Търговище вече ще се излъчват онлайн в реално време. Това съобщиха от общинската администрация.  Предаването на заседанията ще става чрез видео платформа, която е достъпна на уебсайта на общината. В раздела за заседанията на постоянните комисии в сайта на администрацията вече се публикува и..

публикувано на 22.07.24 в 13:23

Конкурси за школски директори

В Търговищка област се търсят директори за oceм училища. Чeтиpи от тях са в Търговище - Bтopo основно училище "H. Й. Baпцapoв", Професионална гимназия по eлeĸтpoтexниĸa и cтpoитeлcтвo, Професионална гимназия по иĸoнoмичecĸa инфopмaтиĸa "Джoн Aтaнacoв" и Cпeциaлнo yчилищe зa yчeници c yвpeдeн cлyx "Cвeти Ивaн Pилcĸи“. Конкурси за директори са..

публикувано на 22.07.24 в 09:30

Робот в училище

Хуманоиден робот ще внедри в обучителния процес иновативно училище в Търговище, съобщава БТА. Това ще се случи в Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ в областния град, след одобрен проект по Националната програма „Професионално образование и обучение 2024“ и модул „Модернизиране на материално-техническата база“,..

публикувано на 22.07.24 в 09:20

Ликът на цар Симеон на фасадата

Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ в Търговище вече е част от поредния проект на Станислав Трифонов, известен с артистичния си псевдоним Насимо. Проектът се казва „Великата стена на България“ и е насочен към изрисуване на фасадите на училищата в цялата страна. На централна стена на съответното училище се изобразява патронът..

публикувано на 19.07.24 в 11:59

Дофинансират 11 паралелки

Община Търговище ще дофинансира 11 маломерни паралелки през учебната 2024/2025 г, съобщиха от общинската администрация. Дофинансирането е с 43 397 лв. за общо 11 паралелки с по-малко от 10 ученици в 6 общински училища. Целта е да се обезпечи задължителното обучение на децата до 16-годишна възраст.  Решението дали средства ще бъдат отпуснати ще..

публикувано на 19.07.24 в 10:09

Повишават местни данъци

Увеличаване на данъка върху превозните средства и налога за недвижимите имоти предлага общинската администрация в Търговище. Проектът за изменение на наредбата за местните данъци е публикувана за обществено обсъждане. Предвижда се за автомобилите с мощност до 74 kW налогът да се повиши с 10 ст. на 1 kW. За тези с мощност над 74 кW повишението..

публикувано на 19.07.24 в 09:14