Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 юни- Международен ден на детото

Снимка: Данче Бозаджиева

На 1 юни отбелязваме Mеждународния ден на детето. 

Празникът води началото си от Световната конференция в Женева през 1925 г., посветена на детското здраве и благосъстояние. Международните чествания започват от 1950 година, а у нас през 1927 г. след издаден специален указ на цар Борис III.

1 юни ще бъде отбелязан с различни прояви в цяла Североизточна България. В Шумен традиционно много игри и забави ще има в Градската градина. Малко преди 9:00 часа ще бъде даден старт на турнир по футбол за ученици от I- IV клас. От 10:00 ч. са планирани състезания по шахмат, слалом с велосипеди, ролери, тротинетки, дартс и арт работилница. Също там ще бъде открит и "Панаир на науките, технологиите и изкуствата". Отново в 10:00 ч., в парка до сградата на община Шумен, са организирани творчески ателиета съвместно с Центъра за подкрепа на личностното развитие "Анастас Стоянов", Общинския младежки дом и Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато". След 9:00 часа децата ще могат да се запознаят с работата на старите занаятчии в "Селище на занаятите", което ще бъде разположено в пространството от пл. „България" до Цветния пазар. Аудиовизуална инсталация може да се наблюдава в изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 10:00 часа.

За децата в Търговище от 10:30 ч., в зоната около чешмичката с момченцето в центъра на града ще бъдат обособени кътове по интереси.

Под мотото „Шарената въртележка“ са празничните прояви за децата в Разград. Първите часове са посветени на домашните любимци. Следобед децата ще могат да се включат в работилничка „Забавно люто с академия „1, 2, 3 старт” и да рисуват на асфалт. В 17:00 ч. на сцена Ронда ще бъдат връчени Годишните награди на Центъра за работа с деца. Церемонията ще завърши с концерт на възпитаниците на Центъра.

Много забавления по случай 1-ви юни ще има и в Русе. През целия ден Доходното здание ще бъде домакин на 17-ото издание на балетния фестивал „Танцуваща река“. Общоградският празник „Пъстра въртележка“, ще започне в 11:00 на площада пред сградата на Община Русе. В същия час Държавният куклен театър ще подари на най-малките спектакъла „Маша и мечокът“. От 11:00 ч. започва  и инициативата „Пластмаса за книжка“. Срещу стара, счупена или ненужна пластмасова играчка всеки може да получи нова детска книжка. Събитието ще се състои пред Съдебната палата и до Вазата в Парка на младежта. Фестивал на семействата на Русе под наслов „Мисия Мама, Татко и Аз“ ще се състои от 11:30 часа на пл. „Княз Александър Батенберг“. Русенският исторически музей кани на поредното издание на Детска нощ в музея от 17:00 ч.Празникът на детето ще завърши на свечеряване в градинката на пл. „Княз Александър Батенберг“ с Ателие за рисуване със светлина под наслов “Аз и приказният ми герой“.


По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето в четвъртък

Днес облачността над Североизточна България ще бъде променлива, валежи не се очакват.  Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, в следобедните часове чувствително ще отслабне.  Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, за Шумен около 27°.  Прогнозата за времето е на Венета Тодорова от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 04.07.24 в 07:02

Нови областни управители на Разград и Шумен

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Севджан Съдкъев е назначен за областен управител на област Разград. Притежава богат административен опит. Придобива..

публикувано на 03.07.24 в 19:40

Първият мандат се провали

Парламентът отхвърли номинацията за Росен Желязков за премиер и с това дневният ред на заседанието беше изчерпан и заседанието е закрито. "За" кандидатурата са гласували 98 народни представители, "против" - 138, "въздържали се" - 2 депутати. "За" са гласували 68 депутата от ГЕРБ-СДС. ДПС - "за" - 30, 14 - "против", един "въздържал се". От..

публикувано на 03.07.24 в 16:26

Остава енергийната помощ за хората с ниски пенсии

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите от 1 юли. Това става възможно, след като служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на корекционния коефициент. С него се намаляват доходите от пенсии при определяне..

публикувано на 03.07.24 в 15:39

По-добри резултати

С близо 2 точки е по-висок средният резултат на седмокласниците от Шуменска област на външното оценяване по български език и литература спрямо миналата година. Това съобщават от Регионалното управление на образованието. Тази година учениците са постигнали близо 47 точки средно от 100 възможни при малко над 45 точки преди 12..

публикувано на 03.07.24 в 13:50
Областна администрация Шумен

Нов заместник областен в Шумен

Поредна смяна на заместник областния управител в Шумен за по-малко от седмица. След като на 27 юни на поста беше назначена Тиджел Заид, считано от 3 юли тя е освободена със заповед на служебния премиер Димитър Главчев.  Отново с негова заповед за заместник областен управител е назначен Диян Димитров. По образование той е юрист, магистър по право..

публикувано на 03.07.24 в 11:38

Борисов: Правителството няма да мине

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е скептик за подкрепата към кабинета "Желязков", стана ясно от думите му в парламента, предава БНТ. Той беше категоричен, че партията ГЕРБ-СДС няма да подкрепи втори мандат и призова партийните лидери да обмислят предстоящото си гласуване в зала още веднъж преди държавата да отиде на нови избори.  "Аз съм убеден,..

публикувано на 03.07.24 в 11:21