Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът отчете 200 дни

Снимка: Радио Шумен

„От 1 юли ще влезе в сила новата структура на шуменската общинска администрация. Тогава ще обявя името на шестия заместник-кмет по европейските проекти и на новия заместник-кмет по образование и култура“. Това каза кметът проф. Христо Христов на пресконференция по повод 200 дни от началото на мандата на неговия екип. 

„Имаме дефицит на кадри в общинската администрация - юристи, инженери по ВиК, електроснабдяване и пътища, геодезисти, вътрешен одит. Обявяваме редовно свободните работни места на сайта на община Шумен“, допълни кметът. 

Община Шумен е стабилна финансово, не се разчита само на държавния бюджет, а и на местните приходи. Търси се и външно финансиране по проекти и програми. Благодарение на такова допълнително финансиране общинският бюджет е увеличен с 69 милиона лева. Така бюджетът на община Шумен за 2024 година вече е над 250 милиона лева. 

„Шуменци са добри данъкоплатци и до края на април са събрани 52 процента от планираните местни приходи“, отчете финансовият заместник-кмет Десислава Петрова.

„Ако всичките ни проекти се осъществят, хората от цяла Североизточна България ще поискат да живеят в община Шумен“, каза проф. Христов.

Мобилна аптека ще започне да посещава селата от община Шумен през юни. Графикът ще бъде 2 пъти седмично, като ще се даде възможност на хората да поръчват лекарствата си и те да им бъдат доставяни на място. Ще продължат безплатните прегледи по график при специалистите от ДКЦ-1, като медици ще пътуват и по селата за прегледи, измерване на кръвно и нива на кръвна захар, поясни заместник- кметът по здравеопазване Светослава Хайнова. 
Стана ясно също, че е спечелен проект и започва изграждане на център за подпомагане и рехабилитация на хора с деменция. Той ще бъде на ул. “Гоце Делчев“ в кв. „Тракия“. Предстои финализирането на ремонта на четвъртия етаж на МБАЛ - Шумен, където ще бъде преместено Детското отделение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят яслена група в „Братя Грим“

Да бъде разкрита яслена група в шуменската детска градина „Братя Грим“. Това поиска директорката на детското заведение Евгения Михова от Общинския съвет към община Шумен.  Предложението в градината в квартал "Тракия" да бъдат отглеждани деца от 10-месечна до тригодишна възраст е постъпило на 4 юли в администрацията. Посочено е, че ще бъдат спазени..

публикувано на 22.07.24 в 17:20

Умуват новата такса смет

Експертна комисия изготвя математическите модели на новата такса за битови отпадъци в община Шумен. Принципът, който трябва да бъде спазен от всички общини през 2025 г., е замърсителят плаща. Досега водещият показател бе данъчната оценка на имота. Шуменската администрация обаче трудно може да следи колко души обитават дадено жилище и какъв отпадък..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

21 селища на воден режим

С още две е увеличен броят на населените места в Шуменско, които са на воден режим. Това показва справка в сайта на ВиК дружеството, където са посочени и схемите, по които се осигурява вода.  Едното село е Ловец от община Върбица, в която по график вода се подава също в града и други три селища – Конево, Станянци и Чернооково.  В списъка за..

публикувано на 22.07.24 в 14:23

Отиде си ветеран столетник

Почина последният ветеран от Втората световна война в област Шумен редник Никола Пенчев, информират от Военното окръжие.  Никола Пенчев е роден на 8 декември 1921 г. в село Згориград, Врачанско. На 25-годишна възраст се преселва със семейството си в с. Златна нива, община Каспичан, където живее до сетния си дъх заедно с дъщеря си. Носител е на..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Разширяват зоопарка в Шумен

Петима души се грижат за животните в шуменския зоопарк. Това обяви по време на комисията по бюджет и финанси ръководителят на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Сергей Стойков.  В докладна на зам.-кмета Десислава Петрова се предлага разкриването на специално звено към общинското предприятие, което да отговаря само за зоокъта в парк..

публикувано на 22.07.24 в 11:59

Пет пожара гасиха огнеборците

Пет пожара са възникнали в сухи треви и храсти през уикенда на територията на Шуменска област, като всички те са потушени навреме. Това съобщават от шуменската полиция. Четири от пожарите са били в съботния ден. В 11:28 часа е получен сигнал, че горят сухи треви в землището на село Мадара. На място е изпратен екип на РС "Пожарна безопасност и..

публикувано на 22.07.24 в 11:48

Пазете горите от пожари!

Да се спазват правилата за пожарна безопасност и да не се проявява небрежност, която би довела до възникване на пожари. За това призовават от Регионалната дирекция по горите – Шумен.  Оттам напомнят, че по време на пожароопасния сезон, който продължава до края на октомври, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи в..

публикувано на 22.07.24 в 11:31