Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пожар“ на русенската сцена

Снимка: istockphoto.com

Спектакъл - провокация представя трупата на Държавната опера в Русе.

На 7 юни от 19:00 часа е премиерата на балетната постановка „Пожар“, чието заглавие съвсем умишлено насочва към онзи пожар от лятото на 2020 г., когато беше изпепелен покрива на операта.

В края на миналата година режисьорът Пламен Бейков пише десетина кратки есета, които засягат човешките ни страсти и пожари. Те вдъхновяват хореографът Наталия Осипова да изгради либретото на балета по музиката на Дмитрий Шостакович.

Хорът на русенската опера също има своето активно участие като изпълнява танцови и пантомимични задачи, а неговият диригент Стелияна Димитрова – Хернани почти е в ролята на помощник-режисьор, обяснява Пламен Бейков, който е и директор на русенската опера.

„Спектакълът ще се играе на непригодната основна сцена, която силно пострада след пожара преди 4 години, но това е начин да изкрещим, че културният институт го има и сцената се нуждае спешно от възстановяване", казва маестрото.

В момента са необходими средства за купуването на нова техника и оборудване, както и за нова електро и климатична инсталация.

Намеренията на директора на русенската опера са да бъде поставен товарен подемник, който да пренася костюмите за постановките от гардероба на третия етаж до основната сцена на партера.

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Пламен Бейков.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50

Мистика и реалност на "Пчелина"

Международният пленер по живопис „Мистика и реалност“ за 10-ти път събра десетима художници сред красивата природа на местността „Пчелина“ край Разград. В събитието тази седмица се включиха 8 автори от България и двама от Румъния. Поканата за участие в пленера става след сериозно наблюдение върху работата на художниците, които обикновено излагат..

публикувано на 14.06.24 в 09:23
Къща музей

Концерт в двора

Сред специалната атмосфера в двора на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ шуменската Симфониета е подготвила концерт, с който представя своите солисти от духовата група. Пред публиката тази вечер от 19:05 часа ще се изявят Наташа Узунова (флейта), Павел Пенев (обой), Радостин Златинов (кларинет), Михаела Добрева (фагот) и гостът Самуил Златев..

публикувано на 13.06.24 в 09:09

Светът за нас

Дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров представя в русенския музей на 13 юни изложбата „Светът за българския воин“. Експозицията събира рисунки, картинки, снимки и текстове на оригиналните им езици с превода им на български от различни западни медии за подвига на българското опълчение в Руско–турската война (1877 – 1878),..

публикувано на 13.06.24 в 08:14

"В очакване на Годо" идва в Шумен

Необичайно представяне на пиеса ще се случи тази вечер в Шумен. Младежи, които са завършили Амариканския университет в Благоевград и Нов български университет ще покажат може би най-известния текст на Бекет „В очакване на Годо“.  Той е режисиран от шуменеца Борис Делчев, който е бивш възпитаник на Центъра за подкрепа за личностното развитие –..

публикувано на 11.06.24 в 09:46

Концерт в Голямата базилика

Концерт на Голямата базилика в Плиска ще се проведе тази вечер (10.06). В него ще участват смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. В програмата са включени православни песнопения и популярна музика, на сцената ще излязат и Пролет Пенчева-сопран и Станислава..

публикувано на 10.06.24 в 11:09

Концерт в сърцето на базиликата

Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ става сцена за хоров концерт на 10 юни.  На алтернативното пространство за изкуство ще излязат смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. Организатори на събитието са Регионалният..

публикувано на 07.06.24 в 09:03