Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в Голямата базилика

Снимка: БГНЕС

Концерт на Голямата базилика в Плиска ще се проведе тази вечер (10.06). В него ще участват смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович.

В програмата са включени православни песнопения и популярна музика, на сцената ще излязат и Пролет Пенчева-сопран и Станислава Марчева – мецосопран, заяви диригентът на шуменската хорова формация Христо Атанасов.

Музикалното събитие, което ще се проведе на Голямата базилика в Плиска, ще започне от 20:00 часа. Община Шумен е осигурила автобуси за концерта, които ще тръгнат в 19:00 часа пред сградата на общинската администрация.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50

Мистика и реалност на "Пчелина"

Международният пленер по живопис „Мистика и реалност“ за 10-ти път събра десетима художници сред красивата природа на местността „Пчелина“ край Разград. В събитието тази седмица се включиха 8 автори от България и двама от Румъния. Поканата за участие в пленера става след сериозно наблюдение върху работата на художниците, които обикновено излагат..

публикувано на 14.06.24 в 09:23
Къща музей

Концерт в двора

Сред специалната атмосфера в двора на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ шуменската Симфониета е подготвила концерт, с който представя своите солисти от духовата група. Пред публиката тази вечер от 19:05 часа ще се изявят Наташа Узунова (флейта), Павел Пенев (обой), Радостин Златинов (кларинет), Михаела Добрева (фагот) и гостът Самуил Златев..

публикувано на 13.06.24 в 09:09

Светът за нас

Дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров представя в русенския музей на 13 юни изложбата „Светът за българския воин“. Експозицията събира рисунки, картинки, снимки и текстове на оригиналните им езици с превода им на български от различни западни медии за подвига на българското опълчение в Руско–турската война (1877 – 1878),..

публикувано на 13.06.24 в 08:14

"В очакване на Годо" идва в Шумен

Необичайно представяне на пиеса ще се случи тази вечер в Шумен. Младежи, които са завършили Амариканския университет в Благоевград и Нов български университет ще покажат може би най-известния текст на Бекет „В очакване на Годо“.  Той е режисиран от шуменеца Борис Делчев, който е бивш възпитаник на Центъра за подкрепа за личностното развитие –..

публикувано на 11.06.24 в 09:46

Концерт в сърцето на базиликата

Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ става сцена за хоров концерт на 10 юни.  На алтернативното пространство за изкуство ще излязат смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. Организатори на събитието са Регионалният..

публикувано на 07.06.24 в 09:03

„Пожар“ на русенската сцена

Спектакъл - провокация представя трупата на Държавната опера в Русе. На 7 юни от 19:00 часа е премиерата на балетната постановка „Пожар“, чието заглавие съвсем умишлено насочва към онзи пожар от лятото на 2020 г., когато беше изпепелен покрива на операта. В края на миналата година режисьорът Пламен Бейков пише десетина кратки есета, които..

публикувано на 06.06.24 в 08:25