Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В очакване на Годо" идва в Шумен

Снимка: ea Time Productions

Необичайно представяне на пиеса ще се случи тази вечер в Шумен. Младежи, които са завършили Амариканския университет в Благоевград и Нов български университет ще покажат може би най-известния текст на Бекет „В очакване на Годо“. 

Той е режисиран от шуменеца Борис Делчев, който е бивш възпитаник на Центъра за подкрепа за личностното развитие – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен и е завършил специалността „Кино и театър” в Американския университет. 

Различното в тази постановка е, че е направена на английски език със субтитри на български. За Борис Делчев изборът да бъде показана по този начин пиесата на Бекет е оправдан с факта, че всички негови колеги имат дълъг опит с театрална игра на английски. 

По този начин продукцията става по-достъпна за публика, която не е само българска и по-лесно може да се играе извън страната.

В Шумен „В очакване на Годо“ ще бъде представена в камерната зала на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" от 19:30 часа.

В последните три години шуменецът Борис Делчев, който в момента учи магистратура в Университета за национално и световно стопанство, ходи на студентска бригада в САЩ. След като се върне от нея отключва нова част в себе си и вдъхновение, което му помага за произвежда подобни проекти като тази пиеса. 

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Борис Делчев.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50

Мистика и реалност на "Пчелина"

Международният пленер по живопис „Мистика и реалност“ за 10-ти път събра десетима художници сред красивата природа на местността „Пчелина“ край Разград. В събитието тази седмица се включиха 8 автори от България и двама от Румъния. Поканата за участие в пленера става след сериозно наблюдение върху работата на художниците, които обикновено излагат..

публикувано на 14.06.24 в 09:23
Къща музей

Концерт в двора

Сред специалната атмосфера в двора на музейния комплекс „Панчо Владигеров“ шуменската Симфониета е подготвила концерт, с който представя своите солисти от духовата група. Пред публиката тази вечер от 19:05 часа ще се изявят Наташа Узунова (флейта), Павел Пенев (обой), Радостин Златинов (кларинет), Михаела Добрева (фагот) и гостът Самуил Златев..

публикувано на 13.06.24 в 09:09

Светът за нас

Дългогодишният журналист в Би Би Си – Лондон Димитър Димитров представя в русенския музей на 13 юни изложбата „Светът за българския воин“. Експозицията събира рисунки, картинки, снимки и текстове на оригиналните им езици с превода им на български от различни западни медии за подвига на българското опълчение в Руско–турската война (1877 – 1878),..

публикувано на 13.06.24 в 08:14

Концерт в Голямата базилика

Концерт на Голямата базилика в Плиска ще се проведе тази вечер (10.06). В него ще участват смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. В програмата са включени православни песнопения и популярна музика, на сцената ще излязат и Пролет Пенчева-сопран и Станислава..

публикувано на 10.06.24 в 11:09

Концерт в сърцето на базиликата

Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ става сцена за хоров концерт на 10 юни.  На алтернативното пространство за изкуство ще излязат смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен и камерният хор „Лабиринт“ от сръбския град Зайчар с диригент Желка Паунович. Организатори на събитието са Регионалният..

публикувано на 07.06.24 в 09:03

„Пожар“ на русенската сцена

Спектакъл - провокация представя трупата на Държавната опера в Русе. На 7 юни от 19:00 часа е премиерата на балетната постановка „Пожар“, чието заглавие съвсем умишлено насочва към онзи пожар от лятото на 2020 г., когато беше изпепелен покрива на операта. В края на миналата година режисьорът Пламен Бейков пише десетина кратки есета, които..

публикувано на 06.06.24 в 08:25