Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостта на мисис Доун

8
Снимка: личен архив

Магичната природа на Мадара и скалите над селото са накарали англичанката Доун Франклин и нейният съпруг Боб да изберат България за свой дом, в който да останат завинаги. 

Детската учителка, чието име на български език се превежда като „зора“, в момента преподава английски език на хора от различни възрасти, включително и на част от мениджърския състав на голяма шуменска фирма, в която корпоративния език е именно английския. 

Животът на мисис Доун в Мадара е като подарък за рожден ден, който ѝ се случва постоянно. Английското семейство е очаровано от контактите си с българите, но понякога се разочароват от отношението ни към животните.


В двора на селската си къща те отглеждат фамозното магаре Дилайла, имат малки пиленца и няколко пауна. Фамилията се допълва от пет кучета и три котки. Животът в дома им е още по-весел и заради говорящия папагал.

За смисъла и радостта от избора да живее в България Доун Франклин разказва пред Миглена Стефанова в проекта ни „Новите нашенци“.

Интервюто с англичанката Доун Франклин е част от проекта "Новите нашенци", който се съфинансира от Европейския съюз и се осъществява в партньорство с ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен. Информацията и мненията в рубриката не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз. Европейската комисия, както и което и да е лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в Каолиновско

След празничната молитва в джамията на днешният Курбан Байрам вярващите се събират около трапезата и празнуват. Всеки, който има възможност, е заклал животно в знак на благодарност към Аллах.  Много домакинства в Североизтока тази година ще нарушат традицията и няма да заколят животно – някои заради липсата на финансови възможности, а други заради..

публикувано на 16.06.24 в 11:00
Яница и Иван Бобчеви

Сватбен ден с кауза

Младоженците Яница и Иван Бобчеви подариха една положителна и вдъхновяваща история. Двамата са заедно от шест години, а от близо седмица са вече съпруг и съпруга. При подготовката на сватбата им се ражда идеята да се откажат от цветя в най-хубавия ден и да дарят тези средства за нещо полезно за Велики Преслав.  И двамата са били и преди доброволци в..

публикувано на 14.06.24 в 10:48

Панагюрското съкровище в Садина

В поповското село Садина гостува Панагюрското златно съкровище.  В  неделя, 16 юни, то ще бъде изложено от 10:00 до 14:00 часа в Капанския етнографски комп лекс в селото. Не знаем колко пъти и дали подобна ценност е била излагана в малко селище, но това се случва и хората очакват с нескрито вълнение да видят златното съкровище, чийто гастрол в..

публикувано на 14.06.24 в 09:33

Започва кампания "Прегърни ме"

Кампания за приемни родители организира община Шумен. Интерес към приемната грижа през годините е имало от различни хора, както от пенсионери, така и от по-млади. Хора, които отварят сърцата и домовете си за деца в нужда, давайки им подкрепа, сигурност и уют.  Преди години Шумен е сред първенците по извеждане на деца от социалните институции, но..

публикувано на 14.06.24 в 08:27

Осем дни безводие в Тъкач

От няколко месеца жителите на каолиновското село Тъкач са с нарушено водоподаване, а от 8 дни са без капка вода – нито в светлата, нито в тъмната част на денонощието. За това сигнализираха жители на населеното място. През последните седмици има много повредени електроуреди, перални и бойлери. Хората плащат за вода, която не са изразходвали, разказват..

публикувано на 13.06.24 в 15:32

Абитуриенти се разделят с хора

Традиционният годишен концерт на хор "Свети Георги Победоносец" при Общинския младежки дом в Русе ще бъде изнесен днес. С концерта завършва творческият сезон за музикантите и певците от хора, защото плановете са следващият да започне по-рано, още в началото на септември.  Какво са включили в програмата на концерта, за раздялата с абитуриентите и за..

публикувано на 13.06.24 в 11:21
Община Попово

Модерна кухня за патронажа

Ново оборудване ще получи Домашният социален патронаж към община Попово. От обновяването на материалната база за приготвяне на храна ще се възползват стотици жители на територията на общината. Новото обзавеждане за Домашния социален патронаж се осъществява по проект, като община Попово има договор за съвместна дейност с Фонд „Социална..

публикувано на 13.06.24 в 08:21