Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват

Снимка: Радио Шумен

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва днес след молитва във всички джамии. Това е един от двата най-големи празника в исляма и е свързан с принасянето в жертва на животни, откъдето идва и името му. 

По-заможните хора колят коч или теле и раздават курбан на нуждаещите се за здраве и берекет. 

Поздравленията в семействата и между близки започват след сутрешната молитва. Младите и децата целуват ръка на възрастните и искат прошка. 

Празникът символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Курбан байрам продължава четири дни.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказник във Велики Преслав

"Приказник" е детски кът, готов да посрещне малки и големи читатели, които биха искали да се гмурнат в магичния свят на книгите. Той се намира на втория етаж на библиотеката във Велики Преслав, съобщават инициаторите във Фейсбук. "Приказник” е проект на организация “С мисъл за Преслав”, който има за цел да влюби повече деца в четенето и да ги..

публикувано на 24.07.24 в 16:27

Искат по-ниски цени за Арената

Увеличението на наемите за „Арена Шумен“ да не е с 300% за местните клубове, както е записано в новия вариант на Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги. Това поиска по време на извънредното заседание на бюджетната комисия към Общинския съвет в Шумен Светлозар Начев от ГЕРБ.  „Предложението на общинското предприятие „Общински..

публикувано на 24.07.24 в 16:10
ВиК - Шумен

Намалено налягане на водата

Налягането на водата в части от Шумен ще бъде намалено, съобщи дежурният във ВиК. Причината е затворен спирателен кран в района на бирената фабрика.  От ВиК не уточниха колко време кранът ще остане затворен и какво е наложило това.  С нарушено водоподаване ще бъде районът около шуменските улиците „Вардар“ и „Ильо Войвода“. Водата ще бъде пусната при..

публикувано на 24.07.24 в 15:07

Община Шумен вдига такси

С до 300% да поскъпнат таксите и услугите в община Шумен. Това предлага в докладна към Общинския съвет кметът проф. Христо Христов.  Най-сериозно е повишението за наема на „Арена Шумен“. Ангажирането на залата за 12 часа може да се повиши от 400 на 1200 лева без ДДС. При ползването на мобилна сцена, наемът скача от 800 на 1400 лева. В мотивите към..

публикувано на 24.07.24 в 13:45

Новият водопровод пред финала

Изграждането на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ се очаква да приключи до края на август. Това съобщиха от областната администрация в Шумен.  Линейната част по трасето е напълно готова и се работи по свързване на новоизграденото съоръжение с водоема, информират от фирмата изпълнител.  От ВиК Шумен се ангажираха гражданите да бъдат информирани..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Изнесени приемни в селата

Продължава информационната кампания в област Силистра по процедурата за подкрепа за семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите. Чрез изнесени приемни хората получават информация за възможностите за кандидатстване с проекти за 2024 година.  Малки и микро предприятия могат да получат финансиране за нови машини, оборудване и..

публикувано на 24.07.24 в 11:46

Няма да има блокада

Няма да има протест на главния път Шумен – Силистра в района на село Пристое. Това съобщиха организаторите от каолиновското село Тъкач, които недоволстват от продължаващата криза с водата в селото и искат ВиК да спазва графика на въведения режим.  Радио Шумен припомня, че жителите от селата Тъкач, Наум и Климент имаха намерение в петък от 9:00 часа да..

публикувано на 24.07.24 в 11:36