Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три дами в екипа на Христов

4
Снимка: Радио Шумен

Трима нови заместник-кметове на община Шумен встъпиха в длъжност от днес. Те бяха представени официално пред журналисти.

Инж. Лиляна Димитрова Янкова-Гайдаржиева е зам.-кмет по строителство и благоустройство. Тя е родена през 1965 г. в Пловдив. Завършила е Висш институт по архитектура и строителство - София, а след това - Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Счетоводство и контрол“. Професионалният си път започва като технолог във фирма „Пътища" АД - Шумен. Членува в Камарата на инженерите в България и в Камарата на независимите оценители.

„Донякъде съм запозната с проблемите на община Шумен със строителството. Имам предвид проблемите с водата, проблемите с движението по пътищата, улиците, междублоковите пространства, уличното осветление в населените места. Това са неща, които искаме да отидат на много по-добро ниво и ще работя в тази насока за решаване на тези проблеми“, обясни инж. Лиляна Янкова-Гайдаржиева, зам.-кмет по строителство и благоустройство. Тя обеща, че ще работи, за да върне младите хора в Шумен. 

Виктория Ковчазова (вляво) и Лиляна Гайдарджиева

Доц. Виктория Димитрова Ковчазова е новият заместник-кмет по образование и култура. Родена е през 1972 г. в Шумен. Започва работа като детски учител през 1994 г. В периода 2007 – 2016 година работи като експерт в отдел „Образование, наука и култура“ в община Шумен. От 2018 г. е преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Ковчазова е завършила  „Предучилищна педагогика” в Шуменския университет, магистър; втора учителска специалност към НСА, София, както и  магистратура „Връзки с обществеността и PR на публичната администрация“ в ШУ. Доктор е по педагогика, научна специалност. Автор е на книгите за деца „Облачета“ (2014 г.), „Обич“, (2019 г.), „Що е то? Сто“ (2020 г.).

„Не мога още от днес да ви обещая какво ще направя“, каза доц. Виктория Ковчазова, новият заместник-кмет по образование, култура младежки дейности и спорт. „Първо ще трябва да се запозная с екипа, ресорите, структурите – образователни, културни и младежки. Надявам се на добър екип и добра подкрепа от всички колеги“, каза Ковчазова. Тя добави, че ѝ е нужно време, преди да говори с конкретика за развитието на ресора ѝ.

Даниела Кирилова Русева е заместник-кмет по европейски политики, екология и туризъм. Родена е в Шумен и завършила средното си образование във Втора гимназия „Никола Йонков Вапцаров“. Завършила право в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирала защита на човешките права във факултета по право на Бирмингамския университет в Англия и института „Рене Касен“ във Франция, както и мениджмънт в Япония. Работила като съдия в Шуменския окръжен съд и в Шуменския районен съд. От април 1993 година до настоящия момент  е адвокат в Шуменската адвокатска колегия. Представител на България в Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург за периода  от 2007 до 2011 година. Общински съветник от 2003 година до 2024 година. Два мандата епредседател на Общинския съвет в Шумен.

Даниела Русева

Проекти за иновативна градска среда, туризъм и по-чист въздух ще са първите предизвикателства за новия зам.-кмет по европейски проекти, екология и туризъм Даниела Русева. Тя обеща да представя пред гражданите проекти с европейско финансиране, които са достъпни за тях. В момента има проекти, по които могат да кандидатстват семейни фирми, архитекти, дизайнери и телевизионни студия. „Срокът е до 16 септември“, уточни Русева.  В сферата на екологията най-голямо предизвикателство ще е въвеждането на новата система за изчисляване на такса за битови отпадъци. Тя трябва да бъде приложена в началото на следващата година. Принципът ще е да се плаща според количествата изхвърлен боклук от всяко домакинство. Туризмът може да помогне на икономиката на общината, сигурна е Русева. За целта шуменската администрация трябва да създаде продукти, но и да ги рекламира добре.

За вакантните места не са търсени външни хора, а експерти, които познават общинските структури, обясни кметът проф. Христо Христов. Идеята е новите зам.-кметове да са полезни по най-бързия начин, а да не се губи време за техното обучение и адаптация. 

След представянето на трите нови дами, които поемат ключови позиции в администрацията, стана ясно че сред шестимата зам.-кметове на проф. Христов, само един е мъж (Николай Колев с ресор икономическо развитие, Десислава Петрова отговаря за бюджета и финансите, а Светослава Хайнова  за социалните политики и здравеопазването).
„Това не знам дали е притеснително, но вече започвам да се замислям“, каза кметът на Шумен. 
По публикацията работи: Екип на Радио Шумен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Санират 20 блока в Шумен

Двадесет блока в Шумен ще бъдат санирани с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост. Освен това по Процедурата за модернизация на образователната среда, финансирана от Министерството на образованието и науката, ще бъде санирано и Трето основно училище „Димитър Благоев“.  Блоковете са одобрени за финансиране по програмата за саниране..

публикувано на 02.07.24 в 14:33
Язовир

Пестете водата

За намаляване на загубите и осигуряване на алтернативни източници за напояване апелират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), се казва в съобщение от пресслужбата на ведомството. С обезпокоително ниски нива в сравнение с предходни години са язовири, от които обичайно се използват съществени водни обеми за напояване като „Ястребино“,..

публикувано на 02.07.24 в 13:19

Делегация от Кулевча

С делегация от украинското село Кулевча се срещна областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев. Гостите, които са представители на кметството и училището в украинското село, в края на миналата седмица участваха в честване по повод 195 години от битката край село Кюлевча. Проф. Добромир Добрев акцентира на необходимостта от по-активни..

публикувано на 02.07.24 в 12:30

Дрогиран плаши хората

Сигнал за мъж в неадекватно състояние в двора на шуменската болница бил получен вчера около обяд в полицейското управление в Шумен. На място бил пратен екип на охранителна полиция. При извършената полицейска проверка на 30-годишния мъж от село Дибич униформените намерили и иззели плик с около 2 г суха тревна маса. По данни на мъжа веществото било..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Хванаха почерпен да шофира

47-годишен мъж от Шумен бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Около 10:00 часа вчера сутринта за проверка на ул. “Карел Шкорпил“ в Шумен екип на пътна полиция спрял лек автомобил "Мазда". Водачът бил във видимо нетрезво състояние. Пътните полицаи го тествали с дрегер, който отчел 2,60 промила...

публикувано на 02.07.24 в 11:37

Крадец в колата

28-годишен мъж от Долни чифлик бил задържан за грабеж на дамска чанта. Това съобщават от шуменската полиция. В сутрешните часове вчера на паркинг на бул. “Мадара“ в Шумен 35-годишна жена от града си отключила автомобила, седнала, оставила си дамската чанта на дясната седалка и малко преди да потегли, неизвестен отворил дясната врата на автомобила..

публикувано на 02.07.24 в 11:12

Събират строителни отпадъци

В Шумен контейнери за строителни отпадъци от домашни ремонти са поставени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“. Те може да се използват всеки ден, включително събота и неделя, от 8:00 до 19:00 часа. Съдовете са предназначени за ползване единствено от физически лица и служат за събиране на инертни строителни отпадъци в обем до 2 куб...

публикувано на 02.07.24 в 09:13