Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждане на театрално-музикалния център

Театрално-музикален център - Разград
Снимка: Данче Бозаджиева

Театрално-музикалният център в Разград има нов директор. Временно на поста от три седмици е диригентът Левон Манукян.

Той смени варненската актриса Таня Карбова, която беше пенсионирана от министъра на културата. Манукян дирижираше Разградската филхармония по времето, когато директор беше Тодор Мадолев.

Той бе вторият кандидат за директорския пост в битка с Таня Карбова в края на 2021 г. Манукян присъстваше и на миналогодишния протест на разградските симфоници с искането за оставка на актрисата.

В момента в културния институт има нов казус и той е свързан със спектакъла „Щъркелите на Делиормана“, който направи успешно турне в страната и беше игран 23 пъти.

Авторът на текстовете Хасан Ефраимов заяви, че според решение на новия директор, представлението слиза от сцена. „Ние с режисьорката Надя Асенова не приемаме реваншизма и цензурата в културата. И си запазваме правото да изчакаме, докато дойдат по-добри времена, а защо не и да потърсим нов театър за постановката си“, казва още писателят.

За Радио Шумен Левон Манукян заяви, че не е издал официална заповед за слизането на постановката от афиша на разградския театър. В същото време той допълни, че плановете, които има за Театрално-музикалния център ще се реализират най-рано в началото на следващата година.

По думите му наследеният от него репертоар е много беден и няма какво ново да бъде предложено за предстоящия творчески сезон. 

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Левон Манукян.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22

Две нови премиери

С „Опит за летене“ по Йордан Радичков Драматичният театър „Сава Огнянов“ в Русе ще открие новия театрален сезон. Премиерата е насрочена за 13 септември на Голяма сцена в Доходното здание. Режисьор е Недялко Делчев, който направи сценичния вариант и постановката на „Балкански синдром“. В „Опит за летене“ като гост участва актьорът Алексей Кожухаров,..

публикувано на 12.07.24 в 09:02

Среща в приказката

Концерт с неостаряващата музика на царя на шлагерите Йосиф Цанков ще звучи тази вечер в двора на къщата, където Панчо Владигеров е направил първите си стъпки в музиката. Йосиф Цанков и големият ни класически композитор са били много близки приятели и в труден за Йожи, както са го наричали, момент единственият, който му подава ръка е Владигеров...

публикувано на 10.07.24 в 08:28

Студио „Клин“ в киното

Сред наградените в последното издание на Международния фестивал за любителски исторически филми в Шумен и е едно ученическо студио, в което повече от 10 години децата се занимават с великото изкуство да създаваш филми, макар и къси като времетраене. Клубът по фотография, видео и кино в Професионалната гимназия по икономика в Шумен спечели..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

Цецо Елвиса тръгва на турне

В края на август и в края на септември 5 български града ще може да чуят великолепния глас на Цветелин Атанасов или Цецо Елвиса, който ще изпее най-красивите песни от 60-те и 70-те години на ХХ век в Добрич, Варна, Бургас и Пловдив.  Сред градовете, в които той и неговият бенд ще покажат шоуто „Viva Las Vegas“ е и Шумен. На 30 август в Летния театър на..

публикувано на 07.07.24 в 09:00