Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече вода за напояване

Язовир "Тича"
Снимка: pochivka.bg

Увеличени са количествата вода, които се подават за напояване, сочи графикът на Министерството на околната среда и водите. За Шуменска област от язовир „Тича“ към поливното земеделие за юли отиват 3, 1 млн. кубически метра. Въпреки, че постъпленията на вода в язовира са минимални, няма риск за въвеждане на режим на водата. Нивото на язовира е 168 млн. кубически метра, което е повече от 50% от обема на водоема. 

За юли са отпуснати количества само за питейни нужди, напояване и екологично равновесие на реката. В сравнение с 2020 г., която е била една от най-сухите години, в язовира има 18 млн. куб. м вода повече. До края на поливния сезон ще бъдат отпуснати още 9 млн. куб. м, каза Николай Николов от „Напоителни системи“ - Шумен. 

Миналия месец земеделци алармираха, че не им достига водата, която се подава за напояване. Сключените договори били за повече количества от нужните. Областният управител изпрати писмо до МОСВ с искане за повече вода за земеделските култури. Отговорът бе малко повече вода за напояване за юли. 

Още от разговора на Здравка Русева с Николай Николов от „Напоителни системи“ – Шумен.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рецепти за весело лято

Децата са във ваканция и нещата, които ги вълнуват през горещото лято, са само хубави. Нека ние, възрастните, ги чуем, за да ни напомнят колко малко ни трябва понякога, за да бъдем щастливи.  Жулиета Герова ни среща с малчугани между 7 и 10-годишна възраст, които се събират всеки делничен ден под дебелата сянка на лятна занималня в района на Стария..

публикувано на 19.07.24 в 16:02

20 години расте една гора

България продължава да гори. С всеки изминал ден ставаме свидетели на все повече пожари в горски и селищни територии.  От началото на годината на територията на Регионалната дирекция по горите в Шумен са станали 7 пожара, като 3 от тях са преди началото на пожароопасния сезон и са били разпространени на много малка площ. Засега в горските..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Помощ в жегите

Продължава кампанията „С отговорност към горещините“, която лечебни заведения „Медика“ организират в 6 области.  Днес предобед екипът бе на пешеходната зона на бул. „Славянски“ в Шумен. Доста хора се спряха на пункта за измерване на кръвно налягане, консултация и вода.  Следобед екипът на „Медика“ ще бъде в Търговище. Там пунктът на главната улица..

публикувано на 18.07.24 в 13:29

"Амалипе" подкрепя младежи

През последните години има много сериозен ръст на броя на ромите със средно и висше образование, както и голяма промяна на нагласата към образованието в общността. Официалните данни са подкрепени от много примери за млади хора, които с упоритост и хъс продължават да учат в по-високи степени на образование.  Те невинаги имат финансови възможности да..

публикувано на 18.07.24 в 08:48

Фериботът в действие

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 18.07.24 в 08:35

Вдигат паметник на Апостола

Пореден успех бележи инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в Търговище. Проектът за мемориала е на Ротари клуб и вече има зелена светлина от експертния съвет по градоустройство към община Търговище. Добрата новина дойде в навечерието на 187-ата годишнина от рождението на националния ни герой. Предстои предложението да бъде..

публикувано на 17.07.24 в 15:45
 Д-р Иван Гайдаров - управител на МБАЛ - Исперих

Соларен парк в МБАЛ-Исперих

Над 80 процента е запълнен капацитетът на Многопрофилната болница в Исперих в момента. Почти пълни са всички отделения на общинското лечебно заведение, което обслужва район с близо 20 хиляди пациенти.  Все по-често в тази болница търсят помощ и пациенти от други общини заради добрата репутация за медицинския екип. Работи се и за подобряване на..

публикувано на 17.07.24 в 14:30