Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водни неволи в Шуменско

Снимка: Pixabay

Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в каолиновското село Тъкач. Това заяви за Радио Шумен главният инженер на ВиК Шумен Антон Стефанов по повод множеството сигнали до Радио Шумен на хора от селото. Част от абонатите твърдят, че има домакинства, които трети ден са без капка вода.

"Във високите части се получава нарушаване при завишена консумация. Не може да става дума за три дни без вода. По-скоро има нарушено водоподаване. Няма 24 часа постоянно, но 12 часа се осигурява. Търсим начини да балансираме нещата, но всичко се дължи за завишена консумация и хората сами трябва да намалят потреблението и да използват разумно водата", каза той. 

Във Върбица също не се спазва графикът, обявен за воден режим, алармираха наши слушатели. 

Общинският център се водоснабдява изцяло от каптажи, които се водят плитки водоизточници. Там са измерени много малки водни количества – 5 литра за секунда, което пък от друга страна увеличава времето за напълване на водоема. Това е причината там да не се спазва графикът на водния режим, каза още инж. Стефанов.

В момента в Шуменска област режим на водата имат около 15 населени места. Ако засушаването продължава, към този списък ще бъдат добавени и други села, каза още инж. Антон Стефанов.

По публикацията работи: Айше Лятиф


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разясниха европрограма

Начините за кандидатстване по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ бяха разяснени на работна среща на кметския екип с архитекти в Шумен. Процедурата насърчава инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите...

публикувано на 19.07.24 в 13:04
Пожар край Харманли

Тежка битка с огъня

На всеки 20 минути се получава сигнал за нов пожар в страната. Фронтовете са големи, температурите продължават да бъдат екстремно високи и вятърът на места е много силен. В тази тежка ситуация най-важното е пламъците да бъдат овладени и да бъде опазен животът на жителите и на служителите и доброволците, които се борят с огнената стихия. Това заяви..

публикувано на 19.07.24 в 12:13

Удари в лицето

45-годишен мъж е задържан за домашно насилие, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен вчера около 01:00 часа в районното в Шумен. Съобщено било, че 45-годишен мъж е нанесъл удари по лицето на 40-годишна жена, с която живее на семейни начала.  Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Шумен. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 19.07.24 в 11:44

Пиян остана без кола

Лек автомобил "Тойота" е иззет от водач, седнал пиян зад волана. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена на 18 юли около 16:30 часа на кръстовище на ул. „Цар Иван Александър“ и ул. „Хан Аспарух“ в Шумен. С дрегер е установено, че 35-годишният мъж е управлявал с 1,26 промила.  Водачът е дал кръвна проба за химичен анализ...

публикувано на 19.07.24 в 11:38
Голямата базилика в Плиска

Седем екипа на разкопки

Седем екипа ще продължат своите археологически проучвания в Шуменско с финансиране от Министерството на културата. Това става ясно от резултатите от проведената сесия за финансова подкрепа по Програмата за опазване на недвижимото културно наследство.  Три екипа ще работят по различни обекти в резервата Плиска. Доц. Константин Константинов ще получи..

публикувано на 19.07.24 в 09:04

Открит урок на платото

Открит урок по безопасност на движението с възпитаници на ЦПЛР- ОДК  "Анастас Стоянов" - Шумен се проведе в базата за отдих на Шуменското плато.  Гл. инсп. Веселин Георгиев от пътна полиция насочи вниманието на децата за спазване на по-голяма дисциплина на пътя.  Те научиха кои са отговорностите им като водачи на велосипеди, как да пресичат безопасно..

публикувано на 19.07.24 в 08:54

Планово без ток

Плановите прекъсвания на електричеството в горещите дни са редуцирани, но не могат да бъдат преустановени изяло. Това съобщи членът на Управителния съвет на „Електроразпределение –  Север“ Христо Христов. „Всички дейности са оценени като наложителни. При обявени няколкочасови прекъсвания, правим всичко възможно да възстановим електрозахранването..

публикувано на 19.07.24 в 08:40