Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездното небе на Сезел

6
Снимка: Личен архив/ Сезел Ферад

Не е по силите на всеки с една купа нарязано червено зеле да пресъздаде репродукция на едно от най-разпознаваемите платна в историята на изобразителното изкуство и да спечели първа награда. Тя обаче успява. За учителката Сезел Ферад от шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“ и поредния й успех разказваме отново заради огромното й любопитство към света на науката, заради нестихваща й жаждата да знае и заради голямата любов, с която предава това знание на своите учениците.

Сезел Ферад е едва с четири години учителски опит, но успява да организира своите уроци така, че най- немотивираните да станат нетърпеливи за следващия урок. Нейният стем урок „Репродукция на картината „Звездна нощ“ на Ван Гог" е отличен с първа награда в третия конкурс за нестандартен учител, организиран от Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров".

В рамките на един учебен час Сезел Ферад предизвиква ума и ръцете на 15 деветокласници да извлекат сока от накълцания зеленчук и да получат различни цветове, подлагайки го на взаимодействие с разтвори, в които има сода и захар и с получените багрила- розово, жълто и различни нюанси на синьо и зелено, да оцветят предварително подготвено изображение на картината „Звездна нощ“.

И ако Сезел Ферад е усвоила знания по физика, химия, математика и изобразително изкуство, за което има университетски дипломи, то желанието да излезе извън традиционния учебен час, да създаде среда, в която децата да са активни и да ги вдъхновява за учене, е нещо, което носи в сърцето си.

Чуйте интервю на Ивелина Иванова със Сезел Ферад.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диненият мед на Смилец

Колко килограма маджун мислите, че могат да излязат от 1 тон дини? Отговорът знаят в село Смилец. Диненият маджун е безспорната емблема на силистренското село Смилец. Рецептата за автентичния динен мед, както още го наричат, се пази от поколения в селото и местните твърдят, че може да изкара 1 век, без да промени качествата си. Това е..

публикувано на 05.09.24 в 14:04

Кочово чества Съединението

Хляб с душа от детството, полева боб чорба по рецепта от Първата световна война, Военен музей на открито, конкурс „Какво е за мен България“, проведен и сред българските училища в чужбина, тържествен концерт-спектакъл.  Двудневна празнична програма посвещават в село Кочово, община Велики Преслав, на Деня на българското Съединение. Инициативата е на..

публикувано на 05.09.24 в 12:34

Задай посоката - искаме да ви разкажем

Националното сдружението „Мостове“ провежда информационна кампания „Задай посока – искаме да ви разкажем“, която се реализира с подкрепата на Агенцията за хора с увреждания. Чрез сайта и фейсбук страницита на сдружението „Мостове“ всеки може да проследи хода на инициативата. Дори може да сподели снимки и коментари, свързани с частни или обществени..

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Подкрепа за училище

През октомври изтичат крайните срокове за подаване на документи за еднократно подпомагане на семействата с ученици и за отпускане на енергийни помощи. Към момента над 9700 жители на Шуменска област вече са получили одобрение за отпускане на целева помощ за отопление. И тази година най-много са заявленията за отопление с твърдо гориво, като..

публикувано на 05.09.24 в 08:28

Шанс за пълноценен живот

Ще ви разкажем една лична история. Лична, дотолкова, доколкото ще говорим за съдбата на един отделен човек. Но това е съдбата и на хиляди други млади хора в България, които живеят с различни по вид и степен увреждания и за които възможностите за трудова реализация клонят към нула. Расим Исуфов от Омуртаг е на 44 години, преди няколко години е..

публикувано на 05.09.24 в 08:17
Паметник

Нови туристически услуги на Паметника

С по-високи цени са входните билети от тази седмица за Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен . 6 лева вече е цената на билета за възрастен, досега посетителите заплащаха по 4 лева за билет. Входът за деца и студенти е 3 лева, а хората с увреждания ще влизат срещу един лев. Промяна има и в цената на семейния билет, който от..

публикувано на 05.09.24 в 07:49

Здравно досие в телефона

От 1 септември всеки има възможност за достъп до електронното си пациентско досие и през мобилния си телефон. Необходимо е само устройството ви да позволява инсталиране на мобилното приложение еЗдраве. За да улеснят шуменци в този процес, днес от Регионалната здравна инспекция в Шумен организираха изнесен пункт във фоайето на..

публикувано на 04.09.24 в 14:53