Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха терен за приют

Приют за бездомни животни във Велики Преслав
Снимка: Animal Hope Bulgaria-Veliki Preslav

Новият терен за изграждане на приюта за бездомни животни във Велики Преслав е вече избран. На общинска сесия беше гласувано местоположението му да е местността "Новините". Тя се намира между Велики Преслав и с. Мостич, на главния път за Търговище. 

Преди седмица във Велики Преслав се проведе обществено обсъждане за съдбата на кучешкия приют. Бяха представени резултати от анкетно проучване за избор на терен за изграждане на приют за безстопанствени животни, направено с жителите на три населени места в общината – Велики Преслав, с. Имренчево и с. Мостич.

Анкетирани в град Велики Преслав са 336 души, като 336 от тях са били "за".  В проучването са участвали и две неправителствени организации, които са дали положително становище. В с. Имренчево в анкетата са участвали 80 души, от тях 76 са гласували „за“ и 4 „против“. От анкетираните 61 души в с. Мостич 56 са били "против", а а едва 5 - „за“.

До създаването на новия приют за четириногите ще продължават да се грижат доброволците от сдружение „Милосърдие“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват Старчески дом

Проектът за основен ремонт, обновяване и реконструкция на Дома за стари хора в Нови пазар беше одобрен. Стойността му е близо 3 млн. лв, а парите са по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Предвижда се разширение на Дома, като се обособяват 9 единични и 28 двойни стаи за потребителите. Новите помещения ще бъдат обзаведени и оборудвани...

публикувано на 31.07.24 в 13:34

Пръскат срещу комари

Предстоят третирания против комари с препарати за растителна защита, съобщават от община Шумен. Собствениците на пчелни семейства в Шумен и в кварталите Макак, Дивдядово и Мътница трябва да вземат мерки за опазване на кошерите.  Пръсканията ще са на 5 срещу 6 и на 6 срещу 7 август от 22:00 до 6:00 часа. По преценка на собствениците мястото на..

публикувано на 31.07.24 в 13:06
Благороден елен

Бракониери застреляха елен

Труп на благороден елен е открит в землището на с. Градище, съобщават от шуменската полиция. Животното е убито вчера за времето от 01.00 часа до 02.30 часа. Трупът е открит от 48-годишен жител на Шумен.  По случая работят служители на РУ - Шумен. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 31.07.24 в 09:53
Архив

Шумен и Търговище без вода днес

Шумен, Велики Преслав и няколко села ще останат без вода за 24 часа. Причината за това е включване на част от новоизграден довеждащ водопровод за града. Едновременно с това от дружеството ще извършат планов ремонт на проблемни участъци по довеждащия водопровод. Водоемите към Шумен, квартал „Макак“, селата Панайот Волов и Белокопитово, както и към Велики..

публикувано на 31.07.24 в 08:13

Посрещнаха младите огнеборци у дома

Отборът по пожароприложен спорт на Шумен се завърна на родна земя. Повечето от децата са от IX ОУ „Панайот Волов“ , е едно е ученик в Професионалната гимназия по икономика. Децата спечелиха престижното четвърто място на международното младежко състезание, което се проведе в Италия. Младите огнеборци постигнаха отлични времена в двете..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Класна стая под небето

Открита класна стая изграждат в двора на Началното училище „Княз Борис Първи“ в Шумен. Тя ще позволява при хубаво време учебни занятия да се провеждат навън, каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев. "Ще бъдат ремонтирани няколко пейки, ще има малка училищна черна дъска. Идеята е пространството да бъде оградено с цветя, за да..

публикувано на 30.07.24 в 14:44

Шест екипа ще работят на тръбите

Без вода за 24 часа остава утре Шумен. Причината за това е присъединяването към новия довеждащ водопровод. Общо 6 екипа ще работят на двете връзки – в кв. "Дивдядово" и пречиствателната станция, каза инж. Антон Стефанов от ВиК - Шумен "По присъединяването от фирмата ще работят два екипа на две места. От наша страна също ще има четири аварийни..

публикувано на 30.07.24 в 13:44