Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни кардиологични прегледи

Снимка: Медика

Кампанията за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания на „Медика“ продължава, съобщават от Лечебните заведения. Безплатните скринингови прегледи от кардиолог и съдов хирург ще се осъществят на 10 и на 24 август. От тях  могат да се възползват пациенти със симптоми или с установени заболявания. Необходимо е предварително записване на час. Желателно е пациентите с вече поставена диагноза да носят цялата налична медицинска документация.

Симптоми за нарушения в работата на сърцето са болка или стягане в гърдите, сърцебиене, лесна умора при движение или затруднено дишане. Задържането на течности и появата на отоци също е индикация да се посети кардиолог.

Слабост и болки в мускулите на краката при движение, подуване на крайниците и поява на трудно зарастващи рани са индикация за необходим преглед при съдов хирург. Заболяванията, засягащи кръвоносните съдове, не са за подценяване, могат да бъдат опасни, ако не се лекуват.

Ранната диагностика и навременно лечение при установен проблем може да намали усложненията за целия организъм. Голяма част от заболяванията на сърдечно-съдовата система могат да бъдат предотвратени с овладяване на рисковите фактори.



По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старт на водния проект

Близо 7 км водопроводи в Ряхово и Борисово ще бъдат подменени с евросредства и пари от държавния бюджет, съобщават от областната администрация в Русе. Общата стойност на проекта за водния цикъл е близо 3 000 000 лв. без ДДС. 85% от финансовите средства са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Останалите са от..

публикувано на 05.08.24 в 14:10

Строги мерки срещу чумата

Въвеждат се допълнителни мерки за превенция на чумата по дребни преживни животни в Русенска област. Това решиха днес членовете на постоянно действащата областна епизоотична комисия. На този етап в страната няма случаи на заболяването, но ситуацията в Гърция и Румъния е сериозна, стана ясно на заседанието. Превантивните мерки включват..

публикувано на 05.08.24 в 11:40

145 години Военноморски сили

145-годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред единствения в България..

публикувано на 05.08.24 в 09:28

Властта на крак заради чумата

Областната епизоотична комисия в Русе ще заседава днес. Срещата е заради откритите в Северна Гърция и Румъния  огнища на чума по дребните преживни животни. Ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка и ще бъдат обсъдени превантивни мерки за недопускане  на заболяването в Русенска област.  От днес у нас се въвежда и задължителна дезинфекция..

публикувано на 05.08.24 в 08:23

3 млн. лв. за водопроводи

Започва подновяването на водопроводната мрежа в две села от община Сливо поле, съобщават от областната администрация в Русе. Ще бъдат ремонтирани участъци от старите амортизирани водопроводни мрежи в Ряхово и Борисово,в които най-често стават аварии.  Откриването на строителната площадка ще се бъде в понеделник, на 5 август, в село Ряхово...

публикувано на 04.08.24 в 12:34

Почетен знак за посланика

Почетният знак на областния управител на област Русе получи посланикът ни в Румъния, съобщиха от местната администрация. Отличието му бе връчено от Драгомир Драганов заради приноса на посланика в развитието на двустранните отношения между България и северната ни съседка.  Драганов посочи на първо място съвместните усилия, които се полагат за..

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Санират пет блока

Одобрени за саниране са петте жилищни блока, които община Русе предложи за обновяване. Средствата се отпускат по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Пари ще има за комплексите „Космос“, „Марек“, „Найден Киров“, блока на ул. „Д-р Мустаков“ №5 и „Изгрев“.  До 80% е безвъзмездната финансова помощ за..

публикувано на 02.08.24 в 14:31