Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов асфалт за "Еверест"

7
Снимка: Радио Шумен

С десетки сигнали за проблеми с чистотата, дупки в асфалта, неработещо осветление и липсващи тротоари жителите на квартал „Еверест“ посрещнаха кмета на община Шумен проф. Христо Христов. Той посети квартала със заместниците си Даниела Русева и Лиляна Гайдаржиева. Ръководителите в администрацията обявиха на хората в квартала, че ще бъде ремонтирана 400-метрова отсечка от ул. „Северна“. Проектът включва подмяна на водопровод и водопроводни връзки към жилищните сгради. Ще бъдат изградени и асфалтови тротоари. Ремонтът, струващ 2.4 млн. лв., трябва да приключи до края на годината.

С бюджета за следващата година и с възможността за кандидатстване по нови проекти ще бъде търсено финансиране за обновяването на цялата улица, продължаваща повече от километър.


Жителите обаче използваха срещата, за да я превърнат в отворена приемна на кмета на Шумен. Те поискаха да бъде асфалтирана цялата улица, настояха за поставяне на легнали полицаи, които да ограничат гонките. Поискаха нови детски площадки. Оплакаха се от мръсотията, бездомните кучета, конете които се отглеждат на поляните около панелните блокове. Недоволстваха и срещу високата музика, с която ги тормозят основно завърналите се през лятото гастарбайтери.


„Не можем да си позволим всеки вторник удобно да даваме брифинги в сградата на общината, а да се правим, че не виждаме в какви условия живеят част от шуменци. Аз бях инициатор на тази среща с жителите на квартал „Еверест“. И мисля, че беше много полезна и важна за всички“, каза Даниела Русева, зам.-кмет по европейски проекти, екология и туризъм.


Христов пое редица ангажименти пред жителите на квартала. Част от дупките по асфалта на основните улици ще бъдат запълнени. 

„Това ще го направим максимално бързо, до седмица или две, за да видят хората, че някой мисли за тях“, каза кметът.

Ще се работи за намаляването на бездомните кучета. Ще бъдат глобявани и собственици на коне, които оставят животните в зелените площи на квартала. Кметът нареди да бъде направена проверка и кои са незаконните постройки в района.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерят кръвно и захар на село

Мобилен екип от медицински и социални работници обхожда по график селата от община Шумен. Посещенията ще бъдат през всяка първа и трета седмица от месеца по график.  Първи днес бяха жителите на най-близкото до Шумен село Лозево. Предварително обявеният час бе 8.30. С час закъснение заради проблеми с колата пристигна и очакваният екип от медицинска..

публикувано на 06.08.24 в 13:30

Промяна в движението

Временна организация на движението се въвежда днес - 6 август, за времето след 13:30 часа на АМ „Хемус“ в участъка от км 364-979 до км. 368+930 на територията на община Нови пазар. Причината е свързване на пилотни въжета за реконструкция на електропровод. Това съобщават от шуменската полиция. Оттам призовават водачите на МПС да се..

публикувано на 06.08.24 в 12:23
Снимката е илюстративна

Стърнище пламна в Преселка

Четири сгради са спасени от пламъците, съобщават от шуменската полиция. Вчера късно вечерта е получен сигнал, че гори стърнище в землището на село Преселка. На място са изпратени два екипа на пожарната в Нови пазар. При пристигане на място огнеборците установили, че пожарът приближава към селото и на помощ са изпратени още два екипа от Шумен.  След..

публикувано на 06.08.24 в 11:14

Насилник преспа в ареста

53-годишен шуменец е задържан в полицейския арест за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. 40-годишната му съпруга сигнализирала вчера, че на 4 август към полунощ в дома им в Шумен той й нанесъл удари по тялото. След побоя избягал от жилището. Два часа след подаване на сигнала мъжът е установен. Задържан е за срок до 24 часа в..

публикувано на 06.08.24 в 11:02

Пожарната в Шумен на крак

Техническа неизправност във вентилатор към аспирацията на дюнерджийницата в Сити Център в Шумен стана причина три пожарни автомобила да се отзоват на сигнал тази сутрин. Това видя репортер на Радио Шумен. Инцидентът за щастие се размина с минимални материални щети. Пожарникарите са отстранили повредата за минути. Пострадали хора няма. Взети са..

публикувано на 06.08.24 в 09:00

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има днес (6 август) в Североизточна България заради ремонти и профилактика на съоръженията. В Шумен от 8,30 ч. до 16,30 ч. ток няма да има по улица „Сава Доброплодни“. В областта ток от 7 ч. до 17 ч. няма да има в Плиска, в част от Нови пазар и селата Енево, Стан и Зайчино ореше, от 9 ч. до 17 ч. – в..

публикувано на 06.08.24 в 08:29

Ветровит следобед

17 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 984 хектопаскала, влажността на въздуха е 89%. 17 градуса е и в Търговище, 20 – в Разград, 22 – в Силистра и Русе. Днес облачността ще е променлива, по-значителна ще е в следобедните часове. Главно тогава на места ще превали и прегърми, възможни са и градушки...

публикувано на 06.08.24 в 08:15