Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един изстрел 2 пъдпъдъка

Днес стартира новият ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и бекасина. Най-добрите авджии вече се "записаха" с добра слука. 

Радио Шумен избра да ви срещне със заклетия авджия от шуменското село Салманово Георги Жечков. Той има близо 35 години стаж по ловните полета и запас от десетки интересни истории. 

Чуйте цветния му разказ как с един изстрел се повалят две птици.



Ловуването се извършва само с писмени разрешителни. С откриване на птичия лов започват и активни проверки на ловците. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Добра слука!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от Нова ТВ

Събират пари с фалшиви кампании

Фалшиви кампании за събиране на средства от дарители за нужаещи се от лечение деца тече през последните дни в онлайн пространството. Измамниците използват реални снимки на болни деца, но средствата не достигат до нуждаещите се.  Една от снимките е на починало вече онкоболно дете.  След множество репорти, страницата за събиране на средства на едно от..

публикувано на 10.08.24 в 12:12

Днес честваме мързела

И мръзелът си има свой празник. 10 август е обявен за Световен ден на мързела. Тази година той се пада в събота, ден отреден за повече почивка. Така че, ако не действате на бързи обороти, не се укорявайте. За българина обикновено се казва, че е пословично трудолюбив, затова ние решихме да попитаме шуменци - вярно ли е това, важи ли и днес? Получихме..

публикувано на 10.08.24 в 10:43

За втори път жена премиер

Днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева. Дотук се стигна след като по-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявката си да поеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Кметът отговаря в ефира на Радио Шумен

Двата края на новия довеждащ водопровод ще бъдат свързани последни, като най-трудно ще бъде при тръбата до язовир „Тича“. Това съобщи в ефира на Радио Шумен кметът на община Шумен проф. Христо Христов. Пречиствателната станция за питейни води технически е изправна, но не е включена на работен режим. Причина са неуредици със собствеността на..

публикувано на 09.08.24 в 14:59

Фестивал на малината

Деветото издание на Фестивала на малината започва днес - 9 август, в Лозница. Организатори на празника са Българската асоциация на малинопроизводителите с подкрепата на общината.  На централния площад в лудогорския град представители от бранша ще покажат своята продукция от малини, а жури ще я дегустира и оцени, каза за Радио Шумен заместник-кметът..

публикувано на 09.08.24 в 08:56

Вековни дървета в училище

Две вековни дървета красят двора на шуменското Начално училище „Княз Борис I“.  На повече от сто години са училищната липа пред входа на училището и дъбът, който се намира в южната част на двора.  Това каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев.

публикувано на 09.08.24 в 08:30

Академия за предприемачи

За десета поредна година фондацията BCAUSE провежда програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Дейностите са за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони на България. Ключов елемент на програмата е Академията за местни предприемачи, която   подкрепя чрез обучения и финансиране стартиращи бизнеси в тези части на страната. Тази..

публикувано на 09.08.24 в 08:24