Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават срока за "опасните" коли

Снимка: Радио ВИДИН

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове няма да се спират от движение. 

Срокът за отстраняване на нередностите ще се увеличи от 14 на 30 дни. Това предвиждат промени в наредбата, свързана с техническите прегледи. 

Работна група, сформирана със заповед на министъра на транспорта Георги Гвоздейков, преразгледа текстовете на наредбата. 

Неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове, не засягат пряко пътната безопасност, е заключението на експертите. 

До момента тези неизправности бяха квалифицирани като "опасни" и колите се спираха от движение. 

След промените вече се определят като "значителни" и собствениците на превозни средства ще имат срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед.

Наредбата е публикувана на страницата на Министерството на транспорта и в портала за обществени консултации на Министерския съвет за едномесечно обществено обсъждане.

По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима с ХИВ в Русенско

Четирима души са заразени с ХИВ от началото на година в Русенско. Това ясно от срещата между областния управител Драгомир Драганов и заместник-директора на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Тя съобщи, че по време на лятната антиспин кампания в Русе през последните няколко дни са направени 66 безплатни теста за полово предавани..

публикувано на 13.08.24 в 12:16
Община Силистра

Две награди за Община Силистра

Две награди за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура получи община Силистра. Отличията са в категорията „Община“ за администрацията и „Държавен културен институт” за Драматично кукления театър в дунавския град.   Наградите бяха връчени в рамките на едноименната 10-та национална конференция, проведена в Бургас...

публикувано на 13.08.24 в 11:41

Пиян и дрогиран зад воланите

Четириколесно превозно средство „Lekson“ е спряно по път III-2005 в землището на Самуил. В хода на контролните действия, предприети около 12.30 часа на 12 август, е установено, че 62-годишният криминално проявен и осъждан водач шофира след употреба на алкохол. Пробата му с дрегер отчела 2,75 промила. Той отказал да предостави кръв за химичен анализ...

публикувано на 13.08.24 в 11:34
Габриела Руменова

Две седмици за рекламация

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа..

публикувано на 13.08.24 в 11:14

До 40 градуса днес

19 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, влажността на въздуха е 81%. 18 градуса е в Търговище, 23 – в Разград, 24 – в Силистра и 25 градуса в Русе. Слънчево и горещо време ще бъде времето във вторник. Ще духа слаб южен вятър, следобед по крайбрежието умерен от югоизток..

публикувано на 13.08.24 в 06:23

Адреси без ток

В Шуменска област от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради неотложни ремонти на съоръженията за електроенергия, ще бъде прекъснато захранването в част от Шумен - ул. "Вл. въстание" от № 147 до № 155. От 08:00 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения в  Шумен - кв. "Дивдядово" - бул. "Велики Преслав" от № 53 до № 110, ул. "Генчо Панайотов" от № 1 до № 15, ул...

публикувано на 13.08.24 в 06:30

Номинации за "Алкомет"

Община Шумен е номинирала металургичната компания "Алкомет" за годишните награди на Националното сдружение на общините в България в категория „Общински инвеститор“. Това обявиха днес от Общината след среща на кмета проф. Христо Христов и заместникът му по икономическо развитие Николай Колев с ръководството на завода - мажоритарният собственик на..

публикувано на 12.08.24 в 16:28