Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две седмици за рекламация

Габриела Руменова
Снимка: Ирина Недева

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа агенция, но е била настанена в по-ниско бюджетна стая от тази, за която е била офертата и за която е заплатила. От туристическата агенция отказали да върнат разликата в цените между по-евтината и по-скъпата стая с аргумента, че не ги е информирала за проблема незабавно. Така било записано и в общите условия на фирмата.

„Независимо какви уговорки са направени от търговеца – писмено или устно, те са невалидни, ако противоречат на закона“, категорична е Габриела Руменова. Тя обясни още, че търговецът няма право да съкращава дадения със закон 14-дневен срок за предявяване на рекламация за услуга с каквито и да било аргументи, както и да ограничава начините, по които потребителят да подаде своето оплакване – по имейл, в офиса, по пощата или както намери за добре.

Съгласно Закона за защита на потребителите, когато услугата не съответства на договора, потребителят има право да получи услуга, която съответства на договора. Когато изпълнението на услугата в съответствие с договора не е възможно напълно или частично или е незаконно, или би причинило непропорционални разходи за търговеца, потребителят има право на намаляване на цената при частично изпълнение на услугата или да развали договора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Достъп до пациентско досие чрез код

Здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен електронен подпис от септември.  За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване".  Ако човек изтегли на телефона си приложението еЗдраве, ще може да влиза в него чрез код, издаден в офис срещу..

публикувано на 13.08.24 в 13:36

Глоби и фишове от КАТ

32 неправоспособни водачи са установени при проверки от контролните органи по пътищата на територията на ОДМВР- Шумен през месец юли.  Установените нарушения са 4577, като най-много от тях са за превишение на скоростта- близо 1300.  457 са санкционираните водачи за неправилно паркиране и спиране, 405 са наложените глоби с фиш и актове за неспазване на..

публикувано на 13.08.24 в 13:22
Община Силистра

Две награди за Община Силистра

Две награди за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура получи община Силистра. Отличията са в категорията „Община“ за администрацията и „Държавен културен институт” за Драматично кукления театър в дунавския град.   Наградите бяха връчени в рамките на едноименната 10-та национална конференция, проведена в Бургас...

публикувано на 13.08.24 в 11:41

Пиян и дрогиран зад воланите

Четириколесно превозно средство „Lekson“ е спряно по път III-2005 в землището на Самуил. В хода на контролните действия, предприети около 12.30 часа на 12 август, е установено, че 62-годишният криминално проявен и осъждан водач шофира след употреба на алкохол. Пробата му с дрегер отчела 2,75 промила. Той отказал да предостави кръв за химичен анализ...

публикувано на 13.08.24 в 11:34

Удължават срока за "опасните" коли

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове няма да се спират от движение.  Срокът за отстраняване на нередностите ще се увеличи от 14 на 30 дни. Това предвиждат промени в наредбата, свързана с техническите прегледи.  Работна група, сформирана със заповед на министъра на транспорта Георги Гвоздейков, преразгледа текстовете на..

публикувано на 13.08.24 в 09:45

До 40 градуса днес

19 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, влажността на въздуха е 81%. 18 градуса е в Търговище, 23 – в Разград, 24 – в Силистра и 25 градуса в Русе. Слънчево и горещо време ще бъде времето във вторник. Ще духа слаб южен вятър, следобед по крайбрежието умерен от югоизток..

публикувано на 13.08.24 в 06:23

Адреси без ток

В Шуменска област от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради неотложни ремонти на съоръженията за електроенергия, ще бъде прекъснато захранването в част от Шумен - ул. "Вл. въстание" от № 147 до № 155. От 08:00 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения в  Шумен - кв. "Дивдядово" - бул. "Велики Преслав" от № 53 до № 110, ул. "Генчо Панайотов" от № 1 до № 15, ул...

публикувано на 13.08.24 в 06:30