Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни пари за медицински специалисти

Допълнително финансиране за специализанти - лекари, зъболекари, медицински сестри и акушерки, по дефицитни специалности осигурява проект на Министерство на здравеопазването. Предварителен анализ сочи, че през следващите години в България най-много ще се търсят медицински специалисти, ориентирани към детското здравеопазване. Дефицитни ще бъдат също специлистите по вътрешни болести, епидемиология и хирургия. 

 За Шуменска област най-търсени ще бъдат специалистите по гастроентерология, нефрология, оргопедия и травматология. За Русе се очертава дефицит на специалисти по вътрешни болести, лъчелечение, ревматология, анестезиология, за Силистра - ортопедия, физиотерапия и рехабилитация, за Разград - вътрешни болести. Североизточна България е една от приоритетните по проекта и за 5-те области от региона на Радио Шумен са отпуснати максимален брой места за подпомагане на специализанти. Срокът на проекта е до края на 2028-ма година. 

Дотогава всеки одобрен специализант ще получава като допълнително финансиране по 2,5 минимални работни заплати. Срокът за кандидатстване вече тече. Кандидатите могат да се запознаят с условията и необходимите документи на сайта на Министерство на здравеопазването. Още информация можете да получите от интервюто на Мина Денева със Светлана Гълева - държавен експерт в Дирекция „Изпълнение на проекти, програми и стратегии“ към Министерство на здравеопазването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията залови два мъже с наркотици

Двама мъже с наркотици са заловени в Търговище, съобщават от Областната дирекция на МВР. При полицейска проверка на 23-годишен мъж е открито електронно устройство, съдържащо течност, която при извършения наркотест реагира на наркотичното вещество синтетичен канабидоид.  При друга полицейска проверка в търговищкия квартал „Запад“ на 31-годишен мъж от село..

публикувано на 15.08.24 в 13:52

Мъж е откаран в болница след катастрофа

Мъж е в болница след пътен инцидент, съобщават от полицията в Търговище. Вчера следобед правоспособен 43-годишен водач от Опака, управлявайки собствения си лек автомобил с немски регистрационни табели в посока от Попово към Опака, е изгубил контрол над управлението на колата. В резултат моторното превоно средство се е блъснало в крайпътно дърво.  При..

публикувано на 15.08.24 в 13:47

Шофьор на камион с тежка присъда за катастрофа

Близо двойно по-тежко наказание е получил шофьор на камион, който при поредно нарушение на правилата е предизвикал тежка катастрофа с фатален край. Това съобщават от Апелативния съд във Варна. Посъдимият е получил седем вместо четири години затвор. 44-годишният мъж е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата. П о непредпазливост той е..

публикувано на 15.08.24 в 13:41

Над 1 милион лева за възстановяване на храм "Св. Троица"

Над 1 млн. и 600 хил. отпусна Министерският съвет за цялостно възстановяване на катедралния храм „Св. Троица“ в Русе. Със средствата се предвижда външен ремонт на сградата и на покрива, която е в лошо състояние, възстановяване на интериора, премахване на влагата, почистване на стенописи и други ремонтни дейности.  Катедралният храм „Св. Троица“ е..

публикувано на 15.08.24 в 12:13

Оранжерия за марихуана разкриха в Разград

Импровизирана наркооранжерия за отглеждане на марихуана разкриха кримналисти от Районното управеление на МВР в Разград. Съоръжението е открито след проверка за дрога на 26-годишен водач на околовръстния път на града. Резултатът се оказал положителен за канабис.  Претърсен е и имота на мъжа, където в избеното помещение е открита текстилна палатка с..

публикувано на 15.08.24 в 12:05

Младоженци дариха 27 тома на библиотека

Поредно дарение от младоженци получи библиотеката към Народното читалище "Развитие" във Велики Преслав. Ралица и Илия Илиеви избрали да дарят книги, вместо да получат цветя от гостите си за сватбата. Те са купили 27 тома художествена, детска и учебна литература, съобщават от читалището.  Любимите заглавия вече са на разположение на любознателни..

публикувано на 15.08.24 в 12:01

Средната работна заплата в Разград достигна 1784 лева

1784 лв. е средната брутна работна заплата в Разградска област през второто тримесечие на годината, според данните на Националния статистически институт. Увеличението спрямо същия период на 2023 г. е над 20%.  В обществения сектор получават средно 1941 лв., а в частния - 1706 лв.  По размер на средната брутна заплата област Разград е на 16-то..

публикувано на 15.08.24 в 11:53