Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антракс в Разградска област

Установен е случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в с. Брестовене, общ. Завет, обл. Разград. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия, а заболяването е установено след проверка от инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград. Със заповед на директора д-р Върбан Белчев, е обявено първично възникнало огнище на заболяването.

Свикано е заседание на общинската епизоотична комисия, на която да се набележат конкретни мерки за предотвратяване разпространението на болестта антракс в община Завет. Предстои ваксиниране на всички възприемчиви и неваксинирани животни, които се отглеждат в с. Брестовене. Сред предприетите мерки са още: наблюдения върху здравословния статус на всички възприемчиви животни, отглеждани в обекта; спазване на въведените забрани за движение на възприемчиви животни и фуражи от и към животновъдния обект.

Антраксът е остра заразна болест по животните и човека. При естествени условия боледуват всички тревопасни и всеядни животни, а понякога и хищници. Най-чувствителни са: козите, овцете и елените, след това говедата, биволите, камилите, конете, информират от БАБХ.

При съмнение за болест по животните, собствениците следва незабавно да се свържат с ветеринарния лекар на стопанството. Той трябва да уведоми областния ветеринар, който да пристигне на инспекция.

При съмнение за нарушения, гражданите могат да подават сигнали до Агенцията на  денонощен телефон 0 700 122 99. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от компетентните власти, с налагане на санкции при установени нарушения, уточняват от БАБХ.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
МБАЛ

Дете е с опасност за живота след катастрофа

11-годишно момиче е с опасност за живота след тежката катастрофа, която стана в понеделник на главния път Русе-Шумен, съобщават от полицията в Разград. Припомням, че инцидентът стана около 14 ч. на 19 август  при разклона за село Веселина . Товарен автомобил „Волво“, управляван от 54-годишен мъж от град Шумен, се движи от село Веселина към Шумен...

публикувано на 20.08.24 в 09:15

Камион удари кола с три деца

Сигнал за тежка катастрофа на главен път Е-70 е получен около 14:15 часа днес, съобщават от Областната дирекция на МВР- Разград. На място е установено, че камион „Волво“, управляван от 54-годишен шуменец, внезапно излиза от разклона за село Веселина на главния път, отнема предимството и блъска лек автомобил „Мерцедес“ с румънска регистрация.  В колата е..

публикувано на 19.08.24 в 16:08

Насилник в ареста

34-годишен мъж, живущ във Варна, съобщил на тел.112, че баща му упражнява домашно насилие спрямо майка му в село Езерче. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Разград. 58-годишният мъж отправял закани и заплахи за саморазправа и удрял с шамари 55-годишната си съпруга.  Насилникът е задържан в РУ- Разград. По случая е започната проверка.

публикувано на 19.08.24 в 11:27

Нова кола осъмна с потрошени стъкла

Лек автомобил „БМВ 318“ бил противозаконно увреден. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Разград.  Сигналът е получен около 10.40 часа в неделя от 42-годишния собственик на 5-годишната кола от село Ясеновец.  Паркираното в селото превозно средство осъмнало с потрошено предно панорамно стъкло и странично огледало.  Щетите се изясняват. Води..

публикувано на 19.08.24 в 11:17
Д-р Станимир Георгиев

Стипендии за бъдещи медици

Нов подход за набиране на медицински специалисти обявиха от р ъководството на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Разград. „Студенти по медицина или в някоя от  специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Рентгенов лаборант“ и „Клиничен лаборант“ могат да получават ежемесечна стипендия от 500 лв. до края на..

публикувано на 14.08.24 в 14:46

Снимайте своето щуро лято

Ако вече сте натрупали достатъчно спомени в снимки или ви предстои да отидете на екскурзия в страната или чужбина, непременно помислете дали да не участвате във фотографския конкурс „Моето различно щуро лято“. Освен снимки от пътешествия, се очакват и кадри, запечатали моменти на добротворство, човечност и позитивни събития, съобщават..

публикувано на 14.08.24 в 12:15

Смърт на пътя

Възрастен мъж е починал при катастрофа в заветското село Острово, информират от Областната дирекция на МВР – Разград. Сигналът за пътнотранспортното произшествие е получен вчера около 11,30 ч. на телефон 112. На място е установено, че триколка за инвалиди, управлявана от 86-годишен мъж, излязла от странична улица на главния път, където преминавал лек..

публикувано на 14.08.24 в 09:52