Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мостът на Кольо Фичето засиява

5
Снимка: Община Бяла

С ефектен спектакъл тази вечер откриват реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла, област Русе. Ще бъде отворен и новият посетителски център, който се очаква да се превърне в една от най-интересните туристически атракции в региона.

„Обществено- политическият живот пряко се отрази върху реконструкцията на моста. Преминахме и през затвореността по време на пандемията, и през завишените цени на строителните дейности заради войната. Ще преминем и през нападките на несъгласните с начина, по който е възстановен моста", заяви кметът на Бяла Димитър Славов.

„Това е мостът, по който преминава българската история“, каза още Славов. По думите на кмета, повечето беленци са с приповдигнато настроение и очакват откриването с нетърпение.

Спектакълът започва от 20:30 часа  и ще завърши с 3D мапинг прожекции на исторически картини върху върху самия мост. В концерта ще участват оркестър, хор и солисти на Русенската опера. Ще бъдат представени емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия. В програмата ще участва и група "Вакали". Водещ на събитието ще бъде журналиста Аделина Радева.

Мащабната програма ще продължи и утре с откриването на Експо център, в който са представени материали, свързани с живота и делото на легендарния български строител Колю Фичето. 

Чуйте още от интервюто на Мина Денева с Димитър Славов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на водните лилии

Край приказното блато с водните лилии до село Малък Преславец, в събота- на 24 август, ще се проведе 15-тото издание на „Празника на водните лилии“. Инициативата на к метството и Народно читалище „Йордан Йовков“ в село Малък Преславец, заедно с община Главиница, се провежда по традиция в средата на юни, но беше отложена заради лошите..

публикувано на 23.08.24 в 16:26

Ще поскъпне ли олиото?

Цената на олиото се очаква да се повиши заради ниските добиви от слънчоглед. Това каза за Радио Шумен Велика Славова – председател на една от най-големите земеделски кооперации в Силистренско, която стопанисва около 30 000 дка с разнообразни култури. Земеделците отчитат добра реколта на пшеница у нас, но лоша за слънчогледа и царевицата. В..

публикувано на 22.08.24 в 16:42

С горската пожарна

В "Детската академия за спорт и превенция", която се организира като лятна занималня на Шуменското плато, днес малките шуменци научиха как се гаси горски пожар.   Зеленото училище е част от лятната програма на Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК "Анастас Стоянов" в Шумен и продължава вече втори месец с различни инициативи...

публикувано на 22.08.24 в 13:57

Бързозрейки на пазара

На пазара се предлагат оводнени сирена, показва поредното проучване за качеството на този продукт на неправителствената организация „Активни потребители“. Това е индикатор или за неспазени срокове за зреене на продукта или, че високото водно съдържание е постигнато чрез влагане на добавки, без яснота дали са безвредни. При всички..

публикувано на 22.08.24 в 11:29

Тракийски мистерии в Свещари

Интригуваща премиера предстои тази събота от 21:00 часа край световноизвестната тракийска царска гробница в Свещари.  Интерактивният спектакъл "Мистерията на гетите“ е част от програмата на фестивала „Тракийски мистерии“, който вече започна от пещерата „Магурата“, ще мине през исперихското село, ще продължи към Поморие, а финалът е в..

публикувано на 23.08.24 в 09:00

Месец по-късно - има ли "шок и ужас" в пунктовете за ГТП

Минаването на   годишен технически преглед  на автомобилите от 22 юли насам е една от най-горещите теми в обществото. Вече един месец тестването на изправността на колите се извършва според Нардеба Н-32. Още първите дни след влизането в сила на наредбата се оказа, че много от колите не могат да покрият изискванията за допустимите норми за..

публикувано на 21.08.24 в 14:21

Двама кметове се борят за вода

Проблемът с продължаващото от началото на юли безводие и драстичен режим на водата събра на спешна среща днес жители от смядовското село Риш, кмета на община Смядово Иванка Петрова и управителя на ВиК Шумен Иван Пушкаров.  Вода от чешмите потича веднъж на 10 дни, но до живеещите по високите части на селото и тогава често не достига. Според..

публикувано на 20.08.24 в 14:55