Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обжалват наредба на МС

Община Русе
Снимка: Радио Шумен

Жалба срещу наредбата на Министерския съвет за изчисляването на такса смет подадоха кметът на община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет  Христо Белоев във Върховния административен съд.

С документа правителството определя реда на национално равнище за изчисляване размера на таксата. Според кмета Пенчо Милков обаче, приетият нормативен акт по-скоро създава много проблеми при прилагане на уредбата, отколкото да ги решава. Възникват предпоставки за рязко увеличаване на размера на таксата битови отпадъци, което ще се отрази най-вече на физическите лица, категоричен е кметът.

В подадената жалба са изложени съображения за конкретни противоречия между приетата от МС наредба и Закона за местните данъци и такси, както и за нарушения в процедурата по приемането ѝ.

Кметът обясни, че община Русе възразява срещу конкретните правила, създадени с наредбата, но не и срещу новите принципни положения в Закона за местните данъци и такси, според който, от 1 януари 2025 г.,  размерът на таксата трябва да се определя по принципа „замърсителят плаща“.

Друг аргумент в жалбата е, че промяната в досегашния ред трябва да се случи поетапно във времето, за да се създадат условия местните администрации да настроят съществуващите си системи за нейното прилагане. Общините имат нужда да подготвят и разяснителна кампания, с която да информират населението за промените във формирането на таксата.


По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът усилено продължава

83 нови стоманобетонни панела вече са монтирани на Дунав мост при Русе, съобщават от областната администрация. До следващата седмица се предвижда всички панели в 200-метровия участък да бъдат подменени.  Ремонтните дейности продължават съобразно заложения график. Строителните екипи работят по монтирането на болтови дюбели, армировка и кофраж за..

публикувано на 03.09.24 в 09:59

Косят зелени площи

Продължава косенето на тревни площи в Русе. Екипите на общинските предприятия ще косят в района на ул. „ТЕЦ – Изток“, комплекси „Китка“, „Композитори“, „Войводи“, „Царе“, „Столици“ в кв. „Здравец – Изток“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Васил Левски“, комплекс „Стотици“ в кв. „Чародейка – Юг“, комплекс „400“ в кв. „Чародейка – Север“, комплекси „100“ и..

публикувано на 03.09.24 в 09:02

80 колоездачи в "Дунав ултра"

Русе отново става част от най-дългия в България туристически веломаршрут „Дунав ултра“. 80 колоездачи от 5 държави пристигат в града между 9:00 и 14:00 часа днес. Определеният пункт, където ще бъдат посрещнати, е около кръглия фонтан срещу Съдебната палата. Приключението, което е дълго 740 км, започва от с. Куделин (общ. Брегово) и свършва в..

публикувано на 03.09.24 в 08:53

Реки и язовири под контрол

Започват проверки на всички изкуствени и естествени водоеми на територията на област Русе, съобщават от администрацията. По-рано през деня областният управител Драгомир Драганов издаде заповед, с която сформира междуведомствена комисия, която до края на седмицата трябва да даде заключение за състоянието на язовирите, речните корита, деретата и..

публикувано на 02.09.24 в 14:20

Дарение за архива

Ново ценно дарение получи Държавният архив в Русе, съобщиха от институцията. Материали на Тодор Бонев, оперен певец, един от основателите на Русенската опера, посветил посветил живота си на нея е предоставила дъщеря му Гергана Бонева.  Програми от негови турнета в Китай, Франция и Германия, негови писма, събрани статии във вестници и други..

публикувано на 02.09.24 в 08:54

Режат опасно дърво

Опасно дърво премахват пред Доходното здание в Русе, съобщиха от администрацията.  Липата, част от която е паднала през изминалата нощ, ще бъде напълно изрязана. Дейностите се осъществяват от ОП „Паркстрой“.  Според ландшафтните архитекти на общинското дружество, дървото е с прогнили корени и опасно наклонени стволове. На мястото след прочистване..

публикувано на 30.08.24 в 14:10

Празник в Две могили

Д-р Бисер Петров e тазгодишният носител на отличието "Почетен гражданин на Две могили". Наградата бере връчена на тържествата по повод 55-годишнината от обявяването на Две могили за град. От 2007 г. д-р Петров работи в беленската болница „Юлия Вревска“.  С почетен знак „Филип Тотьо“ са отличени Боян Тончев и Цветомир Панчев. Боян Тончев е..

публикувано на 30.08.24 в 12:20