Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно по коло ориентиране в Шумен

Георги Колев от Спортен клуб по ориентиране „Мадарски конник“.
Снимка: Стоян Стоянов

Шумен е домакин на Световното първенство по коло ориентиране. За първи път в България се организира подобен форум, който започва на 9 и приключва на 15 септември.

 „Заявки за участие са подали 183 състезатели от 23 държави. Ще пристигнат най-добрите спортисти по коло ориентиране от цял свят. Районът е добър, Шумен е организиран град, можем да правим състезания“, каза Георги Колев от Спортен клуб по ориентиране „Мадарски конник“.

Трасетата са около Шумен. Повечето са на територията на ПП „Шуменско плато“, но първият старт ще е в Плиска, а тренировките ще са в село Мадара.

На всяко първенство от този тип има стартове във формати: спринт (обикновено в урбанизирана зона), масов старт, средна, дълга дистанция и щафети.

Победителите ще бъдат награждавани на сцена пред „Арена Шумен“ след края на всеки състезателен ден.

„Трасетата са еднакво непознати за всички участници“, каза Колев. Най-дългата дистанция ще е в събота, а елитните състезатели мъже ще навъртят малко над 36 километра, дамите почти 30 километра.

На 11 и 12 септември организаторите дават възможност на любители да преминат маршрути на Шуменското плато срещу малки стартови такси.

Предпоследният ден от Световното първенство по коло ориентиране съвпада с националната инициатива за почистване на България. Организаторите се обръщат към всички шуменци, които ще събират боклуци по платото, да не премахват контролните точки по трасетата.

Организаторите са получили разрешение да прочистят няколко пътеки през ПП "Шуменско плато", които след Световното първенство по коло ориентиране ще останат на разположение на колоездачите в Шумен.

Подробностите чуйте в репортажа на Стоян Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дяков напуска „Лудогорец“

Бившият капитан на „Лудогорец“ Светослав Дяков, който две години бе помощник-треньор на орлите, напуска клуба, съобщиха официално от разградския клуб. Благоевградчанинът има 354 мача и 11 гола за зелените. Дяков бе част от треньорския щаб на Анте Шимунджа, Ивайло Петев, Георги Дерменджиев и Захари Сираков. Раздялата между клуба и помощник-треньора..

публикувано на 03.09.24 в 15:04
Ружди Ружди

Злато за България на Параолимпиадата

Ружди Ружди донесе първото злато за България на Параолимпиадата в Париж. Роденият в русенското село Глоджево атлет завоюва отличието в тласкането на гюле, като постигна 12,40 метра.  Така състезателят ни успя да дублира титлата си от Рио де Жанейро през 2016 година.  В актива на Ружди Ружди има и сребърна титла от Токио 2020.  Българското..

публикувано на 31.08.24 в 09:30

Злато за Шумен и България

Младият боец от Спортен клуб „Шуменска крепост“ Габриел Чергански стигна до златото в категория до 60 кг, стил К1 на Световното първенство по кикбокс за кадети в Унгария.  На финала преди минути шуменецът отстрани Али Габас от Казахстан, а по време на полуфиналите се справи със спортист от Полша.  В Будапеща са още шуменските бойци Хелин Хасан (в..

публикувано на 30.08.24 в 13:49

Световно по колоориентиране

Световното първенство по колоориентиране ще се проведе в Шумен. Надпреварата ще продължи от 9 до 15 септември на Шуменското плато.  Очакванията са състезателите да са над 200. Подадените заявки са от цял свят.  

публикувано на 30.08.24 в 08:58

Народни борби в с. Черна

Турнир по народни борби в памет на Коджа Юсуф ще се проведе днес в в село Черна, община Хитрино. Родното място на легендарния борец за десети път ще бъде домакин на подобен турнир. В него ще се включат борци от България, Турция, Гърция, Северна Македония, Кипър, Румъния, Молдова, Албания, Украйна. Състезанието започва от 12:00 ч. За..

публикувано на 25.08.24 в 09:39

Благотворителен плувен турнир

Деветото издание на благотворителния турнир по плуване „Александър Русев“ се провежда на плувния комплекс „Дунав“ в Русе. В надпреварата участват близо 120 деца от 10 отбора от Русе, Варна, Силистра и Добрич. Днешният втори ден от състезанието започва от 9:30 часа, когато е стартът на трите щафети 4 х 50 м. Предвидени са стартове и в..

публикувано на 25.08.24 в 08:45

150 състезатели на триатлона „Купа Русе“

Втори ден Лесопарк „Липник“ е домакин на Международния турнир по триатлон „Купа Русе“. В него участват над 150 състезаели от 15 клуба от Гърция, Малта, Румъния, Украйна и България. Днес турнирът продължава от 9 ч. с щафетната надпревара за деца и професионалисти, а стартът за любителите ще бъде в 12 ч. Състезанието ще завърши в 14 ч. с..

публикувано на 25.08.24 в 08:20