Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономическият център на 25

Астрономическа обсерватория в Шумен
Снимка: Никола Смиленов

25 години от създаването на Астрономическия център „Проф. Владимир Шкодров“ бяха отбелязани днес в Корпус 3 на Шуменския университет.

От 1999 г. центърът разполага с 15-сантиметров телескоп, който е монтиран на покривната площадка на Корпус 3. Другата голяма наблюдателна база на Астрономическия център е ситуирана в парка Шуменско плато. Обсерваторията разполага с най-модерно оборудване, с дистанционно управляеми телескопи. Това каза директорът на Центъра проф. Драгомир Марчев. 

"Предстои откриването на планетариума в Шумен. Влизайки по тъмно в този скромен купол само 5 метра диаметър, ще видите неща, които няма да споменавам, за да не развалям изненадата. Мисля, че шуменци ще имат възможността и през деня да се насладят на нощните красоти на небето", посочи той.

Откриването на планетариума в Шумен ще се състои на 1 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ревност е най-вероятният мотив за убийството

Продължава разследването на убийството на млада жена, което стана вчера на ул. "Цар Освободител" № 1 в Шумен. Най-вероятната причина за тежкото криминално престъпление е ревност. Задържан и заподозрян за убийството е 31- годишен мъж, с когото отскоро  живеели заедно.  Мъжът не е криминално проявен, не е и осъждан. След няколко опита да промени..

публикувано на 09.09.24 в 16:05

Довечера пускат водата

След 18:00 ч. днес се очаква да бъде пусната водата в Шумен, Велики Преслав и селата Панайот Волов и Белокопитово. Това каза в ефира на Радио Шумен главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов.  Вече са направени двете връзки от съществуващия към новия водопровод, предстои укрепването им. Антон Стефанов поясни защо системата се пълни бавно...

публикувано на 09.09.24 в 15:25
Снимката е илюстративна

Челен сблъсък на пътя

Катастрофа е станала по пътя Шумен - Лозево на 7 септември около 17:30 часа. Пострадала е 56-годишна жена. Това съобщават от шуменската полиция. 41-годишен мъж с БМВ на десен завой навлязъл в лентата за насрещно движение. Ударил се в идващия лек автомобил "Сузуки Игнис“, управляван от 29-годишна жена от Шумен. В автомобила са пътували детето й..

публикувано на 09.09.24 в 12:24

Хванаха шофьор с над 3 промила

Мъж с малко над 3 промила алкохол бил засечен да шофира в село Хърсово. Това съобщават от шуменската полиция. Около 23:55 часа на 7 септември служители на РУ- Каолиново спрели за проверка в село Хърсово водач на лек автомобил Нисан „Алмера“. Зад волана бил 55-годишен местен жител. Бил в нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер. Отчетени са 3,05..

публикувано на 09.09.24 в 11:59

Пиян и дрогиран шофира на воля

27-годишен мъж от село Кюлевча е засечен да шофира след употреба на алкохол и амфетамини. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена минути преди 7:00 часа сутринта на 8 септември по пътя от село Мадара към кв. „Мътница“. Спрян бил водач на товарен автомобил "Форд Транзит“ с шуменска регистрация. Зад волана във видимо..

публикувано на 09.09.24 в 11:50

Връчиха печата на РИК-Шумен

Заместник областният управител Диян Димитров връчи днес печата на председателя на Районната избирателна комисия в Шумен Светозар Петков. Той пожела на Петков и на колегите му успешна работа в подготовката и провеждането на изборите за народни представители на 27 октомври.  Областната администрация Шумен е предоставила всички необходими материали и..

публикувано на 09.09.24 в 11:04

Мъжът е убил приятелката си

30-годишен е задържан за извършено убийство в Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР.  Сигналът за тежкото криминално престъпление е получен малко преди 16:00 часа вчера в шуменската полиция. В апартамент на жилищен блок на ул. „Цар Освободител“ в града полицейски екипи установили безжизнено тяло на 28-годишна шуменка. Съдебен лекар е..

публикувано на 09.09.24 в 10:44