Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почернено семейство търси справедливост

Снимка: ЕЦТП

В срок до 1 месец се очаква решението на Апелативния съд във Варна по делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира Накева от Шумен. Нов състав на Варненския съд разглежда делото, след като Върховният касационен съд го върна заради обжалване на условната присъда. 

“Продължаваме да настояваме за ефективна присъда на Кюркчиев“, заяви бащата на Светомира Анатоли Накев и допълни, че ще обжалват отново, ако и този съдебен състав постанови условна присъда. „Изминаха две години от трагичната загуба на детето ни, а за присъда вероятно ще се наложи да чакаме още една година“, каза Накев. 

На 28 септември 2022 г. колата на Жечко Кюркчиев отне предимството на Светомира Накева в кръговото кръстовище до "Практикер" и помете колата ѝ. След жестокия удар 22-годишната Свети загина на място, а спътничката ѝ бе тежко ранена. На първа инстанция в Шуменския окръжен съд, Жечко Кюркчиев бе осъден на 3 години и 4 месеца, след като призна вината си и делото се гледа по съкратената съдебна процедура. Въззивната инстанция Варненският апелативен съд отмени ефективната присъда на Жечко Кюркчиев и я замени с условна – 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Делото бе възобновено, след като семейството обжалва условната присъда във Върховния касационен съд. 

„Доволни сме от промените на фаталното за Светомира кръгово в Шумен“, каза още Накев. Семейството бе основен инициатор на тази промяна в движението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

83-годишен кара в насрещното

83-годишен водач е засечен днес да шофира в насрещното на магистралата. Това съобщават от шуменската полиция. Случката става около 11:30 часа на автомагистрала "Хемус", в землището на община Каспичан, на пътното платно от Варна за София в изпреварващата лента. Водачът бил с лек автомобил "Форд Галакси“, който управлявал срещу посоката на движение...

публикувано на 14.10.24 в 16:08

Хванаха крадци за нула време

Двама мъже са задържани няколко часа, след като извършили кражба на 960 лева, моторен трион и велосипед от частен дом в село Пет могили. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 07:30 часа на 11 октомври в полицейския участък в Никола Козлево бил приет сигнал от 50-годишна жена от село Пет могили, която съобщила, че от дома им е..

публикувано на 14.10.24 в 13:41

Пиян и дрогиран катастрофира

28-годишен мъж предизвика катастрофа близо до село Близнаци, а направените му тестове отчели положителни на алкохол и амфетамин проби. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 21:40 часа снощи в дежурната част на областната дирекция е приет сигнал за катастрофа по пътя Шумен - Силистра, близо до разклона за село Близнаци. Към мястото на..

публикувано на 14.10.24 в 13:29

платена публикация
"Алкомет" с успехи на ALUMINIUM 2024 в Дюселдорф

„Алкомет“ АД отбеляза значителен успех на световното изложение ALUMINIUM 2024, което се проведе от 8 до 10 октомври в Дюселдорф, Германия. Събитието събра над 20 900 посетители от 99 държави и 819 изложители. Изложението отново доказа значението на алуминия като ключов фактор в бъдещата индустриална трансформация. Тази година „Алкомет“ впечатли..

публикувано на 14.10.24 в 12:00

Глобиха шофьори с телефони

26 шофьори са глобени за използване на мобилни телефони по време на движение в Шуменска област през миналата седмица, съобщава началникът на пътна полиция гл. инсп. Веселин Георгиев. Методът е приложен на натоварен участък от пътното движение - бул. „Славянски“ в Шумен, близо до пешеходни пътеки. Пътните полицаи са следили за нарушения на водачите...

публикувано на 14.10.24 в 11:49

Шумен - община на годината

Община Шумен получи наградата „Принос в местното самоуправление“ за общинска администрация за 2024 за "Голяма община" на Националното сдружение на общините в Република България. Това стана по време на годишната среща на местните власти в курортен комплекс „Албена“. Отличията бяха връчени от президента Румен Радев. Наградата получи кметът на община Шумен..

публикувано на 14.10.24 в 10:25

Нови разкопки в Плиска

Подновиха археологическите проучвания северно от дворцовия център на Плиска, започнали преди 12 години. Разкопките се извършват от доц. Андрей Аладжов и екипа му, съобщава БТА.  "Продължаваме проучванията на две големи дървени сгради, които са една върху друга. Едната е от столичния езически период, а другата – след столичния християнски период на..

публикувано на 14.10.24 в 09:04