Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кула от любов към България

4
Снимка: Личен архив

Украинката Любов Кула-Фердинандова вече 33 години живее в подножието на Шуменското плато. В града, където ражда дъщеря си и работи като учител в най-голямото училище – „Сава Доброплодни“.

Любов е родена в укранския Приморск, малко градче на брега на най-малкото море в света – Азовско. Там завършва със златен медал средното си образование със задълбочено изучаване на украински език, а през 1991 г. я приемат да учи в български университет.

Любов се влюбва в нашата страна, докато разглежда красотите тук на страниците на списание „Родолюбие“, което получавали вкъщи, тъй като по майчина линия нейните баба и дядо са с български произход.

След като идва тук, ѝ трябват и три години да се научи да танцува български хора, които също силно заобичва. По същия начин тя с любов работи и със своите ученици, които не спират да печелят награди от състезания и олимпиади по руски език.

Любов Кула е поредният герой в проекта „Новите нашенци“.

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова и Любов Кула.

Интервюто с украинката Любов Кула е част от проекта "Новите нашенци", който се съфинансира от Европейския съюз и се осъществява в партньорство с ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен. Информацията и мненията в рубриката не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз. Европейската комисия, както и което и да е лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания - Шумен

Подкрепа за незрящите

В Международния ден на белия бастун 15 октомври Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен обяви ден на отворените врати. Тази година Центърът навършва 18 години, услугите му ползват 48 потребители – хора с увредено зрение. Всеки, който днес влезе в Центъра в Шумен, ще може да види помощните технически..

публикувано на 15.10.24 в 16:09
Иванка Петрова - кмет на Община Смядово

Търсят изход от безводието

Втори месец продължава частичното бедствено положение заради безводието в четири населени места в община Смядово.  Радио Шумен припомня, че селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх са на воден режим от началото на юли, а на 16 август беше обявено частично бедствено положение.  Най-засегнатото село е Риш. Въпреки, че там спешно е подменен..

публикувано на 15.10.24 в 13:43

За химията с любов

От мързелив ученик в привлечен като магнит към химията студент и амбициозен учител. Това е накратко метаморфозата в живота на 23-годишния шуменец Светослав Димов. Той е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Шумен, а пътят му до престижния Италиански лицей в София като учител може да послужи като пример на много млади хора, за които химията е..

публикувано на 15.10.24 в 10:15

Здравец става по-красиво село

Сдруженията от инициативни граждани в община Търговище, които спечелиха средства, за да ремонтират детски площадки, да обновяват паркове и тротоари, вече усилено сбъдват идеите си.  С 20 000 лева до края на годината трябва да бъдат реализирани 7 проекта. Сред най-добре обоснованите е бил този на търговищкото село Здравец, класиран втори.  Група от..

публикувано на 12.10.24 в 10:43

Заклеха се да служат на родината

130 курсанти положиха военна клетва днес в Шумен. Церемонията, която се проведе пред сградата на общината събра 111 мъже и 19 жени от факултетите в Шумен и Велико Търново на Националния военен университет „Васил Левски“. Сред гостите бяха много близки и роднини на полагащите клетва. В ритуала по полагането на военна клетва участваха и 79 срочно..

публикувано на 11.10.24 в 16:10

Абсолвенти хвърлиха шапки

Церемония по дипломиране на студентите от випуск 2024 на шуменския Филиал към Медицински университет във Варна се проведе днес в зала „Арена Шумен“. Дипломите си за висше образование получиха 30 абсолвенти от специалност „медицинска сестра“ и 17 от специалност „акушерка“.  Отличнички на випуска са Петя Славова от специалност „медицинска сестра“ и Селин..

публикувано на 11.10.24 в 12:48

Стипендии за ученици без родители

За поредна година Фондация "Благотворител" ще даде годишна стипендия на ученици и младежи по програма "Постигам по-висок успех". Инициативата е адресирана към младежи, които живеят в институции или без родителска грижа и са постигнали много добри резултати в училище. Срокът за подаване на документи е до 15 октомври. Между 80 и 150 лв ще получават..

публикувано на 10.10.24 в 12:05