Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен полет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали.

Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев.

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин.

"Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12-та база по отношение на този самолет L-39. Самолетът е излетял технически изправен. Той е реновиран", обясни военният министър Атанас Запрянов.

Премиерът изрази съболезнования на семействата и на близките на загиналите пилоти.

По публикацията работи: Велмира Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Самолетът е бил в изправност

Основна причината за катастрофата на учебно-бойния самолет L-39 през септември е поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. Комисията, която разследва авиокатастрофата при Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември.Това съобщи министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 15.10.24 в 11:41
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес България се прощава с рок легендата Кирил Маричков. Авторът и композитор на над 150 песни почина преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще е от 13:00 часа в столичния храм „Света София“.  Кирил Маричков напусна този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер,..

публикувано на 15.10.24 в 09:07

Тест на BG-Alert в четвъртък

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до мобилните устройства на гражданите на..

публикувано на 15.10.24 в 08:25

Втори ден изпит за девети клас

Над 30 000 деветокласници се явяват на теста по природни науки. Министерството на образованието и науката определи две дати за провеждането му - 14 и 15 октомври и така училищата имаха възможност да разпределят учениците на две групи - вчера и днес.  Във вчерашния ден изпита положиха над 28 000 деветокласници в близо 800 училища.  Това е..

публикувано на 15.10.24 в 08:18

Слънчево и почти тихо

Днес ще преобладава слънчево време, сутринта с условия за ниска облачност или намалена видимост. Сутринта ще е почти тихо, следобед ще се появи слаб вятър от южна четвърт, в Дунавската равнина временно до умерен от запад. Максимални температури от 20° до 25°, за Шумен около 20°. Вълнението на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 20°-21°...

публикувано на 15.10.24 в 06:48

Планово без ток

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен за 15 октомври. Възможни са смущения в: Разград От 8:30 до 17:00 , района на с.Брестовене, с.Острово, с.Медовене и помпени станции на ВИК, ВЕИ и базови станции на мобилни оператори намиращи се на територията на..

публикувано на 15.10.24 в 06:36

Почитаме св. Петка Българска

На 14 октомври църквата отбелязва празника Света Петка – Петковден. Смята се, че това е завършек на лятото и на активния стопански цикъл.  Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта ѝ нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на..

публикувано на 14.10.24 в 08:48