Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарна сеч на Шуменското плато

Природен парк „Шуменско плато“
Снимка: ТИЦ Шумен

Не се наблюдава сериозно разрастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато. Това каза инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен. Засегнати са около 25% от дърветата. Предстои те да бъдат отсечени санитарно.

Работата ще започне от компрометираните насаждения по самото плато, където вече са разработени пътеки за извозване на дървесината. 

Значително по-труден ще е процесът по санитарната сеч по хълмистите терени. По тях първо трябва да бъдат създадени просеки. За да се направят тези пътеки, на места ще бъдат отсечени както болни, така и здрави дървета, предупреди инж. Гелов. Санитарната сеч по Шуменското плато най-вероятно ще стартира в началото на следващата година. 

Установени са и около 40 изсъхнали смърча по пътеката от входа на зоологическата градина в посока на бившото заведение „Лъвчето“ в парка „Кьошковете“. Тези дървета в напреднала възраст също ще бъдат премахнати. 

Не е предвидено залесяване след санитарните почиствания, защото процентът на болните дървета е нисък, добави директорът на РДГ-Шумен. 

„Шуменци няма да видят голи петна по платото, защото няма толкова големи поражения сред боровете. С течение на времето обаче насажденията ще станат смесени – широколистни и иглолистни“, обясни той. 

„Сечта не е самоцелна. Тя е средството. Не сме лошите ние, ние се грижим за гората“, допълни инж. Николай Василев, представител на Министерство на земеделието и храните. 

Преди да посети Шумен, той бе в Ловно стопанство „Нови пазар“, за да провери как се изпълнява европейския проект за борба с инвазивните растителни видове. 97 декара там са почистени от насаждения с акации, премахнати са кореновите им системи, а теренът е залесен с местни растителни видове. Още 50 декара са подготвени за залесяване. Европейската програма трябва да приключи през декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Погват нарушители с колела и тротинетки

Следващата седмица инспектори от община Шумен и полицаи ще спират и предупреждават велосипедистите и водачите на тротинетки, че движението по пешеходната зона за тях е забранено, каза Валентин Велев от община Шумен. Ограничителният режим е обозначен с пътни знаци. Общинските инспектори не могат да налагат глоби, но полицията може.   "Тези..

публикувано на 08.10.24 в 16:32

Паметникът грейва в розово

Довечера паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен ще бъде осветен в розов цвят. Това съобщават от общината. Поводът е Националният Розов ден – 8 октомври, който е част от Международния месец на женското здраве. Националната кампания за повишаване осведомеността относно рака на гърдата е ключова в помощ за превенцията. Осветяването..

публикувано на 08.10.24 в 16:02

Военна клетва в Шумен

Военна клетва ще се състои пред сградата на община Шумен на 11 октомври - петък, от 12:00 часа.  В церемонията ще участват 130 курсанти - 111 мъже и 19 жени - от 151-ви випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ от факултетите в Шумен и Велико Търново. В ритуала ще участват и 79 души - 56 мъже и 23 жени - от 4-тия випуск на срочно служещи..

публикувано на 08.10.24 в 13:34

Водач на три наркотика

Задържаха 27-годишен шуменец, който шофира след употреба на три наркотика. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 02:30 часа на 8 октомври полицейски екип спрял за проверка на ул. “Климент Охридски“ водач на лек автомобил "Тойота Авенсис“ с шуменска регистрация. Водачът бил тестван от пътните полицаи за шофиране след употреба на..

публикувано на 08.10.24 в 12:00
Младежки дом - Шумен

Старт на новата творческа година

Формациите и съставите към Общинския младежки дом в Шумен ще открият своята нова творческа година днес - 8 октомври, от 17.30 ч.  В събитието са включени изпълнения на Клуб по спортни танци „Фея Денс“ с ръководител Радослав Козарев, танцовите формации “Emotion” с   хореограф  Маргарита Атанасова и „ WоW” с хореограф Жулиета Иванова, Театрална..

публикувано на 08.10.24 в 10:09

Част от Шумен без вода

Част от шуменския квартал „Боян Българанов“ е без вода заради авария на ул. „Нишава“, съобщават от ВиК. Екип на дружеството работи на място.  Очаква се водоподаването в района да бъде възстановено до 16:00 ч. днес, съобщават от водоснабдителното дружество в Шумен.

публикувано на 08.10.24 в 09:34

Нови пазар бяга

С третия шосеен пробег „Рън Нови пазар“ ще завърши седмият сезон на веригата „Рън България“. Това съобщиха от общинската администрация в Нови пазар.  Старт-финалът е в центъра на града. Трасето на дългата дистанция от 13 км отвежда бегачите до първата българска столица Плиска. По-късата дистанция е 6.5 км, а за начинаещи бегачи, любители, деца и..

публикувано на 08.10.24 в 08:51