Н. Пр. Шаул Камиса Раз: „Чувствата ни към България са по-топли и по-лични”

публикувано на 17.09.14 в 11:42

В навечерието на един от най-светлите християнски празници в България Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и еврейската нова година „Рош А Шана” – 5775 г. по еврейския календар, посолството на Израел..

Паркът „Врана” – акцент в програмата за Деня на София

публикувано на 16.09.14 в 12:36

Културни прояви в красивия парк на бившата царска резиденция „Врана” са сред акцентите в тазгодишната празнична програма за Деня на София,..

Телефонни и други измами дебнат българите

публикувано на 15.09.14 в 12:53

Наскоро проведено журналистическо разследване, завършило с побой над телевизионен оператор, изведе отново на преден план темата за разнородните..

Училище на бъдещето

публикувано на 15.09.14 в 08:00

Сто и десет първолаци прекрачват днес за първи път прага на II СОУ „Проф. Никола Маринов” в Търговище. Това е най-голямото в областта училище и единственото с профил Изобразително изкуство и музика. Едно от водещите имена на съвременната музика, маестро Йордан Камджалов е негов..

Самопровъзгласилият се халиф на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади.

„Ислямска държава” и България*

публикувано на 19.09.14 в 13:03

Ще го кажа направо – колкото и да не ми се ще да плаша четящите тези редове – в България има сериозни фенове на „Ислямска държава”. И това ви го заявявам само след най-беглия „преглед” на сайтове в Интернет. Намекът е толкова очеваден, дори и там, където деликатно са поднесени нещата,..

Президентът Росен Плевнелиев: „Мирът и сигурността не са безплатни”

публикувано на 18.09.14 в 11:43

„Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме”, каза президентът и върховен..

България склонна да участва в борбата срещу „Ислямска държава”

публикувано на 14.09.14 в 10:10

През изтеклата седмица президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е готов да поведе коалиция на борба срещу терористичната организация „Ислямска..

Дупката в търговския баланс расте

публикувано на 18.09.14 в 11:28

За първите седем месеца на текущата година вносът на България превишава износа с 2.250 млрд. евро. Това е дупката в търговския баланс на страната и тя е по-голяма със 170 млн. евро, отколкото година по-рано. Малко са страните в света, които нямат търговски дефицит. Но голяма част от тях не се..

Ограничаване на сивата икономика чрез профилиране на осигурителните прагове предлагат от АИКБ

публикувано на 17.09.14 в 11:21

След броени дни предстои да се вземе решение за размера на минималната работна заплата в България. И докато прагът й се въвежда от..

Скромен икономически ръст и заплашителен бюджетен дефицит

публикувано на 15.09.14 в 09:25

Тези дни бяха публикувани анализите за българската икономика в момента и прогнозите за нейното развитие до края на годината на няколко..

Да разкрием неизвестните съкровища на България – Даниела Димитрова за другото лице на туризма

публикувано на 10.09.14 в 11:59

„Най-добрият път за икономическото развитие на страната ни е туризмът. Но всичко, което предполага развитието на този бизнес, трябва да се прави с познание, последователност, дългосрочно планиране. И не на..

Пазарът на ваканционни имоти у нас е стабилен

обновено на 03.09.14 в 15:39

Купувачи на недвижими имоти не са се отказали от България. За повечето от тях страната ни е любимо място за почивки и дори за постоянно..

Над сто хиляди туристи са посетили Двореца в Балчик от началото на годината

публикувано на 29.08.14 в 11:19

Повече от сто хиляди туристи от цял свят са разгледали Двореца и ботаническата градина в Балчик от началото на 2014 г. Черноморският ни град..

В хармония със Земята и небето – екоселище Азарея

публикувано на 20.08.14 в 12:07

Може ли древнокитайското изкуство фън шуй да подобри здравето ти и да те направи по-пълноценна и щастлива личност? Един от начините да разбереш това е ако отседнеш за няколко дни в сърцето на Троянския Балкан и по-точно в екоселище Азарея. Тук всичко е подчинено на естетиката, която..

Първи международен фестивал „Фотофабрика” в София

публикувано на 18.09.14 в 11:13

Есента зарадва софиянци с първото издание на международния фестивал „Фотофабрика” – платформа за съвременна репортажна и артфотография. През септември и октомври любителите на това изкуство могат да се любуват на две изложби: „Протестиращият човек” и „Човекът и неговите състояния”. В..

„Златното сърце на София” – филм за един от символите на столицата

публикувано на 17.09.14 в 12:56

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” е един от най-ярките символи на столицата. Храмът има своята богата история, за която не се..

Мащабна Нощ на музеите и галериите в Пловдив

публикувано на 10.09.14 в 15:12

Истински културен бум очаква пловдивчани и гостите на града в Нощта на музеите и галериите в Пловдив. И по-точно: над 120 събития в над 90..

Групата BonBog „Тъпани и гайди” черпи музика и идеи от дълбините на родопския фолклор

публикувано на 19.09.14 в 12:29

Цветни, оригинални, преплитащи традиция и алтернативен звук са изпълненията на един, смело може да го наречем, уникален състав. BonBog „Тъпани и гайди” са избрали за свое име музикантите. Гайдарите в него са: Григор Лалов, Лазар Керемедчиев, Костадин Канев, Росен Росенов. Участват още народната..

Димитър Бодуров – за джаза, българския фолклор и истинските неща

публикувано на 18.09.14 в 14:33

Оригиналната авторска музика на Димитър Бодуров винаги успява да прикове вниманието. Не само на публиката, но и на много по-възрастни и..

Музикалният афиш на Софийската опера през новия сезон

публикувано на 17.09.14 в 12:59

С гала концерта „Златна класика” Софийската опера откри септемврийската си програма. В нея преобладават детските представления. Това е..

Столична библиотека с три изложби за празника на София

публикувано на 17.09.14 в 11:03

17 септември – денят, в който православната църква почита паметта на Светите мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов, е определен за празник на град София. Тази година сред проявите за празника има три изложби в Столична библиотека, посветени на историята и..

За Светия кръст и неговия празник

публикувано на 14.09.14 в 08:20

В християнския календар кръстът се почита четири пъти в годината, но най-голям е празникът на 14 септември. Свързва се с настъпването на..

Девет приказки разказват историята на България

публикувано на 07.09.14 в 08:10

Между Калиакра и Каварна, в село Българево , родолюбиви българи измислиха интересен начин да разкажат историята ни. Това е първият по рода си..

Четвърти Национален фолклорен фестивал "Море от ритми" започва в Балчик

публикувано на 16.09.14 в 13:07

Всяка година в красивия черноморски град Балчик се провежда националният фолклорен фестивал „Море от ритми”. Четвъртото издание на този празник ще се състои между 19 и 21 септември. Форумът се организира от сдружение „За Балчик” с изключителното съдействие на местната община и под патронажа..

Три дни веселие с песни и танци в Неделино

публикувано на 03.09.14 в 15:18

И тази година в красивото родопско градче Неделино се събират любители на фолклора от близо и далеч. Повод е фестивалът, който се организира..

Най-добрият приятел на човека: образът на кучето в традиционните представи и фолклора

публикувано на 30.08.14 в 09:30

Опитомени още в зората на човечеството, кучетата са сред първите домашни животни и според археологически данни присъстват в най-ранните човешки..