Финансова диета и реформи в недосегаемото МВР

публикувано на 26.01.15 в 11:29

Българите в съвременната си история са дали немалко примери, че уважават тези, които ги пазят. Дали са обаче и много примери на критично отношение към различните силови структури и по-специално полицията. До скоро..

Българските Оскари за изобретател

публикувано на 26.01.15 в 11:21

За трети път Патентното ведомство връчи наградите „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” за 2014 г. „Между 250 и 300 заявки за патенти..

Антон Митов за миналото, настоящето и бъдещето на Радио България… със здравословно чувство за хумор и самоирония

публикувано на 25.01.15 в 08:45

От отминалите спомени, през настоящите промени към бъдещите идеи – Антон Митов, директор на дирекция „Мултимедийни програми” в БНР, в..

Вицепремиерът Меглена Кунева – за провеждането на избора на председател на Държавната агенция за българите в чужбина

публикувано на 23.01.15 в 17:02

Днес вицепремиерът Меглена Кунева е на посещение в Брюксел. В минутите между две срещи тя коментира предстоящия избор на председател на Държавната агенция за българите в чужбина по повод запитвания на много наши сънародници и въпроси, поставени от Петър Стаматов - ЕuroChicago.com...

Министър Даниел Митов се срещна с  посланика на Македония Благой Ханджиски за договаряне на стъпки за развитие на сътрудничеството между двете страни.

Позицията на България за европейската перспектива на Македония остава непроменена

публикувано на 26.01.15 в 14:15

Първите дни на новата 2015 г. дадоха основание за очакване на някакъв развой в двустранните отношения на България с Македония. Премиерът Бойко Борисов бе запитан в парламента за политиката спрямо тази съседна страна. Последва среща на външния министър Даниел Митов с посланика на Скопие в..

България придобива нови измерения в сигурността

публикувано на 25.01.15 в 08:55

В рамките на плана си да посети всички съюзници от НАТО, новият му генерален секретар Йенс Столтенберг беше тази седмица в България. На..

Първан Симеонов: В общественото съзнание преобладават по-скоро закономерните ефекти от идването на новата власт, а не оценка за нейната конкретна работа

публикувано на 24.01.15 в 10:09

Продължава известна положителна инерция в различните показатели за доверие в институции и очаквания за икономика и лични финанси. Това е един от..

Да си поговорим за петрол

публикувано на 27.01.15 в 14:46

От юли 2014 г. световните цени на петрола от $ 110 на барел паднаха под 50 долара и това се отрази на цялостната ситуация в света и по-нататъшното му развитие. У нас добив на петрол няма, но започнаха проучвания за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, които ще продължат..

Енергийната реформа – във въртележката на политическите и корпоративните интереси

публикувано на 23.01.15 в 13:59

Кабинетът потвърди намерение за реформи в енергетиката   по време на Деветата среща между правителството и бизнеса.  Решенията обаче в тази..

София с нови апетити към еврото

публикувано на 22.01.15 в 11:33

Точно когато България за пръв път от десетина години насам наруши Маастрихтските критерии за влизане в Еврозоната и надхвърли позволените 3..

Фотоколаж: Силвия Петрова

Скрито пред очите ти

публикувано на 27.01.15 в 12:19

50 непознати природни и културно-исторически обекта, разпръснати из най-живописните кътчета на природата, ще поощряват българите да пътуват и да опознават страната ни. Тези истински туристически бисери ще..

Загадката на църквата в Добърско

публикувано на 23.01.15 в 11:16

Добърско придоби световна слава не само с чудната си природа, гласовитата фолклорна формация „Добърски баби” и вкусните домашни гозби...

Почивка в Рила през всички сезони

публикувано на 21.01.15 в 11:59

За мнозина Рила е синоним на чистота, бълбукащи води, шепот на вятър, кристален въздух, пропит с аромата на борова гора и безбрежни гледки..

Белоснежна Юндола в разгара на ски сезона

публикувано на 14.01.15 в 11:24

Стане ли дума за зимен туризъм в България, веднага се изтъкват предимствата на големите ни планински комплекси като Банско, Пампорово и Боровец, които прославят навред страната ни в качеството й на ски дестинация. Но има друга, романтична и в повечето случаи по-евтина възможност да прекараш..

Сюрреалистът Жорж Папазов в полето на словото

публикувано на 27.01.15 в 12:06

Една задълбочена, добре аргументирана и написана с вдъхновение книга – „Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното”, имаше премиера в Националния музей на българското изобразително изкуство. Неин автор е проф. Румяна Станчева, известен изследовател в сравнителното европейско..

Елена Димитрова: Време е Великото Добро да се изправи срещу злото

публикувано на 23.01.15 в 12:15

Елена Димитрова е известна с документалните си филми и книгите, посветени на епизоди и личности от българската история, в частност на делото..

Памет за Димитър Шишманов

публикувано на 22.01.15 в 14:13

Вероятно не са много хората у нас, които са чели или чували за Димитър Шишманов – юрист, дипломат, писател, хуманист. Далеч по-известен е..

Tri-O-Five и Прея в очаквано успешна колаборация

публикувано на 27.01.15 в 12:34

Дебютна, но очаквано успешна колаборация между добри музиканти, обединили талант и стил в песен: Tri-O-Five и Прея Осасей. За групата „Его” е първа авторска композиция на български език. Тя ще бъде включена в предстоящия й студиен албум. Текстът е на младата Прея, която с интересния си тембър и..

Композиторът на рок и симфонична музика Васил Бележков: „Не аз избрах музиката, а тя мен”

публикувано на 26.01.15 в 11:45

Композитор, който пише рок, джаз и симфонична музика, вдъхновена от българския фолклор – това не е често срещано явление. Наскоро младият..

Вяра Панталеева представя песента „Копнеж”

публикувано на 24.01.15 в 11:20

С „Копнеж” започна 2015 г. за Вяра Панталеева. Песента е създадена отдавна, преминала е, по думите на самата певица, през „различни..

От ляво на дясно: Александър Божинов, Райко Алексиев, Борис Димовски, Тодор Цонев

И по царско, и по комунистическо време българските карикатуристи вбесяват властта

публикувано на 21.01.15 в 16:25

Кървавата драма с френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ провокира писателя Росен Тахов да ни върне към историята на българската карикатура. „Тя започва още преди Освобождението с първия карикатурист, който е свързан с България, – разказва той. – Това е Хенрих..

Васил Априлов и българското светско образование

публикувано на 05.01.15 в 13:40

Преди 180 години в Габрово е създадено първото българско светско училище. В него се преподава по взаимоучителния метод на британските педагози..

Евлия Челеби – приказният разказвач на ХVІІ век

публикувано на 28.12.14 в 12:25

„Най-напред, като излязох от чистата София на 6 март 1662 година, вървях на изток през онова осеяно с лалета поле и стигнах в село Лозена.”..

„Много сняг, много хляб”

публикувано на 25.01.15 в 09:55

„За много години!” – така се поздравяваме през целия януари. Може би заради наследената вяра, че благопожеланията през първия месец „зареждат” останалите единайсет. Студът по това време предвещава здрава година. Всички знаем поговорката: „Дебел сняг – голям комат” или „Много сняг, много хляб”...

Руска Стоименова – за ансамбъл „Пирин“ от първо лице

публикувано на 23.01.15 в 14:24

В края на миналата година Държавният ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ отбеляза своята 60-а годишнина. В биографията си „пиринци“ имат..

„Сладки и медени” – поверия, ритуали и легенди за Антоновден и Атанасовден

публикувано на 17.01.15 в 09:05

Свети Антоний е роден през 251 година в Египет, в семейство на благочестиви и заможни хора. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал..