Снимката е предоставена от организаторите

Годишната конференция на Асоциацията на българските училища зад граница започна в София

публикувано на 31.07.15 в 15:05

София и това лято събрадесетки преподаватели и ръководители на българските училища зад граница на станалата традиционна вече конференция за обмен на опит.Регламентираното изучаване на български език от децата на..

Ромският етнос е изолиран от българското общество

публикувано на 31.07.15 в 12:11

Не е пресилено да се каже, че в края на Десетилетието на ромското включване се отчитат симптоми на трайното му изключване. До такъв извод може..

Български гувернантки разказват приказки за „Лека нощ!” в чужбина

публикувано на 30.07.15 в 11:25

Един от най-лесните и популярни начини да заминеш и да се потопиш в бита и ежедневието на чужда страна, е чрез професията на детегледачка...

Карин дом – домът на специалните деца

публикувано на 27.07.15 в 12:35

Преди 19 години българският посланик в Лондон Иван Станчов създава фондация, за да помогне на децата със специални нужди. Нарича я с името на своята братовчедка Карин, която била с церебрална парализа, но имала голямо сърце и винаги мислела за ближните. А фамилната му къща в Морската..

Проф. Емилия Друмева: Няма конституционен проблем за гласуване по интернет

публикувано на 30.07.15 в 12:20

Както стана ясно, във вторник парламентът реши на 25 октомври т.г., заедно с местните избори, да се проведе и референдум, но само с един въпрос – дали да се въведе и дистанционно гласуване по електронен път. Гласуването по интернет би дало възможност на българските граждани по света..

Заражда се тенденция за възпиране на "политическата" емиграция в Европа

публикувано на 30.07.15 в 12:16

На 29 юли на летището в Тирана пристигна първата група от 70 албанци, потърсили политическо убежище в Германия. Албанската преса характеризира..

Страхуват ли се българските депутати от пряката демокрация?

публикувано на 29.07.15 в 12:42

Парламентът реши на 25 октомври т.г., заедно с местните избори, да се проведе и референдум, но само с един въпрос – дали да се въведе и..

Българските биопродукти намират добър прием на чуждите пазари

публикувано на 20.07.15 в 13:06

Биоземеделието и храненето с продукти, отгледани в чисти райони и чрез минимална намеса в природата е на път да се превърне в новата страст на човечеството. Изделията с емблемата „Bio” не попадат редом с останалите храни зад витрините на големите супермаркети. За тях е отредена специална..

Европейски опит и българска икономическа политика

публикувано на 17.07.15 в 11:28

ЕС е на път да стане по-малко толерантен към страни членки, които протакат и не предприемат реформи. Подобно послание се съдържа в изявлението на..

Пътят на Индия към Европа ще минава ли и през България?

публикувано на 17.07.15 в 10:06

Индия – сред най-бързо развиващите се икономики в света (на седмо място в световен мащаб, и на трето в Азия по БВП), предоставя необятни..

Почивай трудно

публикувано на 29.07.15 в 15:25

Туристическият сезон това лято буксува. Намаляват чужденците в крайморските ни курорти, българите пък все по-масово се изнасят на почивка в съседните Гърция и Турция – алармират медии и предприемачи в бранша...

За делника и празника в община Троян

публикувано на 22.07.15 в 11:47

Повечето българи свързват Троян и околните населени места с възможностите за отдих и туризъм в местните курортни селища. Тази част на Стара..

Археологически парк „Тополница“ – поглед към неолитния свят

публикувано на 20.07.15 в 12:27

Местността „Св. Петка“ в близост до село Чавдар е наследник на най-древните култура и население, които някога са откривани от учените в..

Туроператорите не са оптимисти за летния туристически сезон в България

публикувано на 07.07.15 в 11:27

България е една от възможните дестинации за пренасочване на туристи след кървавите атентати в Тунис, които доведоха до анулиране на резервации. Почивките в България и Тунис са сравними като цена, а пренасочването на туристи е възможно технически, но реално е трудно осъществимо понеже..

Столицата се сдоби с читалня на открито

публикувано на 30.07.15 в 14:00

Стъклени стени и вита стълба с разпилени от ръката на вълшебник букви – магичният свят на книгите се помещава в малък кръгъл павилион, извисил се в края на градинката пред Народния театър и отворил себе си за хората с щедри сърца. София вече има своята читалня на открито – с..

Вариации на текстила в традиционен и съвременен план

публикувано на 16.07.15 в 12:26

Днес в галерията на Съюза на българските художници се открива изложбата „Светлина” с текстил, съчетаваща традиционни и нови техники. Текстилът е..

Културна хроника

публикувано на 11.07.15 в 09:00

Българската лента „Каръци” ще открие фестивала „Любовта е лудост” в черноморския град Варна. Ще припомним, че на 37-я Московски международен..

In memoriam – Георги Бадев

публикувано на 31.07.15 в 12:37

Отиде си големият български цигулар Георги Бадев – изпълнител от висок ранг, музикант с огромен принос в нашата и световната култура. И не на последно място – изключително скромен човек. Роден е във Видин, където започва музикалното си образование. Талантът му веднага е забелязан. Едва..

Птичи трели в съпровод на арфа огласят Боровец

публикувано на 29.07.15 в 12:34

Ако високо нейде в Рила планина, сред песните на птиците и ромолящия поток дочуете и нежно подръпване на струни, не се учудвайте! Трети ден..

Ивайло Кринчев – новият диригент на Държавна опера Стара Загора

публикувано на 27.07.15 в 12:56

От юли новият диригент на операта в Стара Загора Ивайло Кринчев встъпи в длъжност. Въпреки вълнението и радостта от назначението, музикантът..

Проф. Николай Овчаров: Перперикон ще бъде разкрит напълно при някое от следващите поколения

публикувано на 28.07.15 в 14:29

И тази година продължават проучванията на свещения град Перперикон в Източните Родопи с история от 7 хилядолетия. Очаква се археологическият сезон там да завърши до 10 септември. 16-та година от разкопките на Перперикон е много важна за археолозите - те трябва да завършат проучванията на..

Монаси за един ден?

публикувано на 25.07.15 в 08:35

В Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ можеш да заживееш, макар и за ден, като монах в отшелническа килия, далеч от изкушенията на..

Археолози предотвратяват унищожаването на тракийска крепост край Приморско

публикувано на 24.07.15 в 12:46

Успешно завърши първият етап от проучванията на тракийската крепост Фармакида, на пет километра северозападно от Приморско, провокирани от..

„Среща на поколенията“ – празникът на Ансамбъл „Тракия“

публикувано на 31.07.15 в 12:39

На 2 август Античният театър в Пловдив събира настоящи и бивши артисти, преминали през редиците на Ансамбъл „Тракия“. Очаква се да присъстват и стотици верни приятели и почитатели на състава, които ще пристигнат от различни точки на земното кълбо. Концертът се нарича „Среща на поколенията“...

„Златен прах“ – младост, красота и любов към традициите

публикувано на 30.07.15 в 17:08

Пъстри танци, хубава народна музика, младост и веселие – така ще запомним Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ в село Челопеч. Отмина..

Котел пази жива традицията на килимарството

публикувано на 28.07.15 в 14:27

В прочутото Галатанско училище в Котел, построено през 1869 година, днес е разположена експозицията “Старокотленски килими и тъкани”. За..