Париж и София си гостуват

публикувано на 02.07.15 в 11:08

„България – култура и традиции” – под този наслов в Париж стартира туристически панаир, който ще популяризира не само туристическите региони у нас, но и нашенски храни, обичаи и културно наследство...

Референдум? Мисията е възможна

публикувано на 30.06.15 в 12:47

25 юни 2011 година остана в историята на община Горна Малина, а и на страната, като датата, на която се проведе един от малкото, в новата ни..

България има най-много жертви на трафик в ЕС

публикувано на 30.06.15 в 11:47

Всяка минута един човек в света става жертва на трафик. Само за периода 2010 – 2012 г. в ЕС 30 хил. души са признали, че са били експлоатирани по..

В софийския киноцентър коват таланти

публикувано на 30.06.15 в 11:47

Гери е на 23 години, но вече работи като монтажист на хитови продукции. Обожава работата си и най-вече това, че има възможност да твори рамо до рамо с доказани имена в съвременната киноиндустрия. И да се развива. Студентката в Нов български университет /НБУ/ обаче е късметлийка, защото..

Посланикът на Люксембург Жан Фалц и министър Даниел Митов

Приоритети на Люксембургското председателство на ЕС

публикувано на 02.07.15 в 10:53

От 1 юли Великото херцогство Люксембург поема от Латвия ротационното председателството на ЕС за следващите шест месеца. Като една от основателките на общността, страната застава начело на Съвета за дванадесети път. „България споделя целите и приоритетите на Люксембургско председателство“,..

Ще спасят ли лидерите на ЕС Гърция от фалит

публикувано на 29.06.15 в 14:52

След пет месеца безплодни преговори, безкрайни сблъсъци с институции и кредитори примката около Гърция се затяга. Затова мин.-председателят..

Сериозни дилеми пред охраната на националното въздушно пространство

публикувано на 28.06.15 в 09:10

Тази пролет в българските медии се лансираше идеята, че бойната ни авиация може да охранява и въздушното пространство на Македония, ако Скопие..

Световната банка: Българската икономика трябва да увеличи производителността си

публикувано на 01.07.15 в 12:37

Увеличаването на производителността в реалния сектор ще помогне на държави в процес на преход, като България, да се справят с последиците от демографската криза. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Дорте Домланд, която представи в София доклад на..

Обратната страна на банковата стабилност

публикувано на 26.06.15 в 12:01

„Гордея се с КТБ, която не успя да зарази останалата система”, заяви многозначително управителят на БНБ Иван Искров, когато най-после подаде..

Управителят на БНБ най-после подаде оставка

публикувано на 24.06.15 в 10:54

Управителят на Българската народна банка Иван Искров подаде най-после оставка и напуска един от най-отговорните постове в държавата на 10 юли...

Регион „Балкания” разчита и на фестивалния туризъм

публикувано на 23.06.15 в 11:56

Летният туристически сезон в Централна Стара планина стартира с традиционната „Рок академия” в центъра на Троян, в която жици опънаха любими изпълнители. Специално за концерта в града пристигна и култовата..

За капанци, киселото мляко и развитието на туризма

публикувано на 17.06.15 в 15:34

Знаете ли къде се намира една от най-колоритните ни етнографски области? Отговорът е – в Северна България, там където Дунавската равнина..

Откриват музей на горнооряховския суджук

публикувано на 28.05.15 в 16:11

Една от кулинарните емблеми на България ще бъде почетена със специален празник и с музейна сбирка. В края на тази седмица гр. Горна Оряховица ще..

Зелена вълна заля София

публикувано на 25.05.15 в 11:39

София отново бе домакин на традиционния фестивал „Зелени дни”, който се наложи като очакван пролетен празник от столичани. И тазгодишното му 6-то издание привлече хиляди привърженици на зелената кауза. Посетителите с часове се разхождаха сред опънатите пред паметника на Съветската армия..

Археологически разкопки на антична Сердика

Българо-американска комисия ще работи за опазване на културното наследство в България

публикувано на 03.07.15 в 11:40

В края на юни посолството на САЩ в България обяви учредяването на двустранна българо-американска комисия за опазване на културното наследство. Нейна основна задача ще бъде изтъкване на важността на културното наследство за развитието на туризма у нас, както и обмяната на опит между..

„Културни посолства в Капана“ – Комикс героят Неро – “културен посланик” на Белгия в Пловдив

публикувано на 29.06.15 в 13:57

На 1-ви юли Фондацията за изкуство и култура ЕДНО представя първия проект от програмата „Културни посолства в Капана“ , която се..

Николай Янакиев с изложба за хората на духа

публикувано на 18.06.15 в 15:35

Прочути български творци са герои на изложбата „Портрети” в зала „Средец” на Министерство на културата. Те са рисувани във времето от известния..

Група „Акага” в летен кадър

публикувано на 02.07.15 в 12:11

Време е за летен хит и за нов музикален формат за младите таланти Време е за летен хит на музикантите от „Акага”. След „Нека да е лято“ и „Време за море“ те откриха сезона с… „Маймуни”. В нея е описан целият процес по създаването на една лятна песен – каза в интервю за Радио..

Хорът на софийските момчета след успешно турне в Япония

публикувано на 30.06.15 в 15:58

В края на май Страната на изгряващото слънце посрещна Хора на софийските момчета и техния диригент проф. Адриана Благоева. Съставът изнесе..

Димана Мирчева – Dia: Искам да покажа бъдещето на българската народна песен

публикувано на 30.06.15 в 12:40

Необикновен сън дава начало на кариерата на народната певица Димана Мирчева – Dia. Резултатът е модерен проект, адресиран към младите. „Егея“ е..

За българското кисело мляко, полезната бактерия и нейния откривател

публикувано на 01.07.15 в 13:43

Българското кисело мляко е известно по целия свят, ала малцина знаят кой е откривателят на лактобацилус булгарикус – най-полезната за здравето бактерия. През 1905 г. д-р Стамен Григоров описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията в киселото мляко. Селско чедо,..

Християнският храм до мюсюлманския гроб в полите на Витоша

публикувано на 23.06.15 в 14:44

В покрайнините на София, досами полите на Витоша, там, където градската глъч постепенно стихва и прелива в звънкия и завладяващ  ритъм на..

Екзарх Йосиф, дипломатът в расо

публикувано на 11.06.15 в 12:00

За мнозина името на екзарх Йосиф днес се свързва, уви, само с една улица, в центъра на София. За радетелите на българщината обаче, вторият..

Направено с ръце и сърце

публикувано на 02.07.15 в 11:52

Летният арт сезон „Изкуство на жълтите павета” започна. Всеки последен уикенд на месеца, чак до края на октомври, фестивалът ще представя занаяти и приложни изкуства. Провежда се на открито, в единия край на Градската градина. Затова и в наименованието са включени „жълтите павета”...

Еньовден – най-магическото време от годината

публикувано на 24.06.15 в 09:25

На 24 юни християнската църква отбелязва рождението на Св. пророк Йоан Кръстител, което почти съвпада с лятното слънцестоене – най-дългият ден в..

На Еньовден с клуб “Хоро” при читалище “Орфееви гори”-Смолян

публикувано на 23.06.15 в 12:43

На 24 юни се почита Св. Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя – Иисус Христос. В народния календар този празник се нарича..