Ниското образование и трайната бедност са скачени съдове

публикувано на 25.11.15 в 13:07

„България е най-бедната страна в ЕС.” Това изречение неминуемо присъства във всяка публикация на чуждите медии за България. И макар да е шаблонно, това твърдение продължава да е вярно. Причините, довели до трайното..

Илиан Господинов: На прага сме на относително мека зима

публикувано на 24.11.15 в 12:30

Това, че климатът в България през последните десетилетия се променя, е ясно и на лаиците. Чувстваме го, както по летните горещници, които все..

Картата на София се превръща в цветен плакат за детската стая

публикувано на 24.11.15 в 09:15

Плакатът „София за малчугани“ предлага на децата възможност да опознаят града и дори да го обогатят чрез рисуване с разноцветни бои върху картата..

Майстори на хляб показаха умения на фестивал във Варна

публикувано на 23.11.15 в 14:31

Празник на хляба бе организиран за първи път във Варна. Представени бяха традициите, свързани с изработката на обредни пити, погачи и краваи, както и съвременното производство на хляб. В града се събраха майстори хлебари и самодейни фолклорни групи от Североизточна България. В неделя хлебарите..

Европа и различните аспекти на сигурността

публикувано на 30.11.15 в 12:18

В неделя, на срещата на върха в Брюксел, ЕС и Турция постигнаха споразумение за миграционната криза. То предвижда отпускането на 3 млрд. евро през следващите две години, за да може Турция да се справи с приема на сирийски бежанци. В замяна нашата южна съседка ще помогне за спиране на..

Далечните пазари на изток – все по-притегателни за българския туризъм

публикувано на 29.11.15 в 09:35

През изтеклата седмица две български делегации посетиха държави от Средния и Далечния Изток. Премиерът Бойко Борисов с няколко министри бе в..

Напрежението между Турция и Русия се пренесе в България

публикувано на 26.11.15 в 11:55

Острият сблъсък между Русия и Турция заради сваления руски бомбардировач отекна в цял свят. В България той предизвика остро напрежение и това е..

Пак не сме подготвени за газова криза, както и преди 6 години

публикувано на 27.11.15 в 16:06

Както и през 2009 г., Русия пак затвори газовото кранче на Украйна поради неплащане на новите доставки авансово. Украйна пък в отговор забрани вноса на руски газ. Тяхна си работа. Да, ама нали през Украйна минава транзитът на руски газ за Централна и Югоизточна Европа, сиреч и към нас. А..

Печели или губи българската икономика от кризата между Русия и Турция

публикувано на 27.11.15 в 11:58

Когато две велики сили си развалят отношенията, най-често от това страдат по-малките държави. Това е перифраза на една много цветиста и..

България има голям потенциал за износ на вино в САЩ

публикувано на 26.11.15 в 13:10

България има изключително голям потенциал за износ на вино за САЩ, заяви Робърт Хайк, най-голeмият износител на българско вино за САЩ, по време..

Есен във Видин

публикувано на 25.11.15 в 13:41

Тръгвайки към Видин, вътрешно се подготвям да се озова в най-бедния регион на ЕС. Пътят се вие край обагрената в есенни цветове планина. От двете страни на шосето са се ширнали разорани  площи, а тук там се..

България е привлекателна дестинация за любопитните водолази

публикувано на 24.11.15 в 15:30

В България идват чужди туристи, които искат да разгледат потъналите в териториалните й води кораби. Интересът към гмуркането и подводните..

Справочник със старинни имена на реки и местности помага за ориентацията на туристите

публикувано на 24.11.15 в 09:30

На книжния пазар се появи Енциклопедичен справочник, в който са събрани   4439 наименования на населени места, реки, планини, местности в..

Църквата „Свети Георги” в с. Златолист

Умножават се поклонниците на преподобна Стойна в с. Златолист

публикувано на 23.11.15 в 15:01

Изключително бързо расте броят на туристите в благоевградските села Златолист и Катунци. Мълвата за чудодейната сила на Преподобна Стойна, която местните жители смятат за светица, вече се разпространява отвъд пределите на България. Пророчицата е живяла близо   до църквата „Свети Георги” в..

Кристин Цекова представи своя картина в Гран Пале

Кристин Цекова представи своя картина в Гран Пале

публикувано на 01.12.15 в 09:15

Парижката художничка абстракционистка Кристин Цекова – Кристи, представи своето произведение „Борчески дух” във форума Art Capital в престижния Гран Пале. Тя участва в тесния кръг на групата „Млади артисти”, в която са само 8 души. Голямата й маслена картина е селекционирана от Обществото на..

Изложба представя творби на българския експресионизъм

публикувано на 25.11.15 в 11:01

В Държавна агенция „Архиви” се откри изложбата „Експресионизмът. Вечният танц на живота”. Идеята за нея е вдъхновена от отбелязването на 150-та..

„Новогодишен музикален фестивал 2015“ – акценти от програмата

публикувано на 30.11.15 в 14:38

Официалното откриване на „Новогодишния музикален фестивал – 2015“ е на 2 декември. Международният форум започва с концерт на Александрина Пендачанска, в който известната българка ще изпълни арии, предназначени за сопран и мецосопран. Аз не съм единствената, която има подобен тембров обхват. Не..

Армин Ян Хофман: В България се живее лесно и приятно с музика

публикувано на 26.11.15 в 14:43

Жител на Виена, артист и музикант по душа, премести своя дом и бизнес в София. Сред много българи този факт предизвиква учудване и въпроси за..

Джаз срещата в Русе навършва 40 години

публикувано на 25.11.15 в 14:58

Предстои четиридесетото издание на Джаз срещата в Русе. Форумът по традиция предлага стилна програма, представяща някои от най-интересните..

Перперикон заснет с дрон, очаква се филм за древния град

публикувано на 30.11.15 в 15:09

Древният град Перперикон в Източните Родопи, проучван от години от археолозите, вече е заснет от въздуха с дрон. Според ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров фотосите дават представа за мащабите на скалното селище. На фотографиите ясно се вижда наситената гъсто със сгради крепост в..

Празнуваме Въведение Богородично

публикувано на 21.11.15 в 08:00

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от дванадесетте големи християнски празници – Въведение Богородично. Празнична Света..

Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни

публикувано на 19.11.15 в 10:45

Както е известно, постите в християнския календар са строго определени. Великденският продължава седем седмици и се определя от подвижната дата,..

Андреевден – „Както едреят зърната, така да поедрява всичко, що се сее…“

публикувано на 30.11.15 в 08:15

Свети апостол Андрей е първият, проповядвал в средата на I век словото Христово в земите около Черноморието. Някои от тези територии по-късно стават част от българската държава. Православната църква почита паметта му на 30 ноември. У нас този ден е свързан с установени народни обичаи...

„Созополска дъга“ отново събра талантливи народни изпълнители

публикувано на 27.11.15 в 12:56

Фолклорна дъга от таланти озари Созопол преди броени дни. Красивият черноморски град бе пристан за мнозина българи, привлечени от нашата..

Предстои второто издание на „Годишните фолклорни награди“

публикувано на 26.11.15 в 15:16

„Годишни фолклорни награди“ е интернет класация за народни изпълнители от различни области на традиционното ни изкуство. Номинациите се правят от..