Иван Цанков (вляво) и Ася Цанкова (вдясно) със съмишленици в Уругвай.

Иван Цанков за българите в Аржентина и проекта на асоциацията „LosBulgaros” – „Открий България”

публикувано на 31.08.15 в 12:07

Ася и Иван Цанкови вече 15 години живеят в Аржентина. Благодарение на български приятели, бързо се адаптират, намират си работа и успяват всяка година да си идват у дома. Родината и приятелите липсват на всеки, който..

„Ако си дал” – лесна рецепта срещу глада и отчаянието

публикувано на 31.08.15 в 11:36

Нова благотворителна инициатива, наречена „Ако си дал”, вече събира привърженици в София. Идеята принадлежи на Стефан Чолаков, съдържател на..

Ив Моро: България е благословена от боговете…

публикувано на 28.08.15 в 12:51

Ив Моро живее близо до Монреал. Още в младежките си години той е пленен от българската народна музика. Сред музикалните среди е известен..

По море, въздух и вода ни дебнат сезонните болести

публикувано на 28.08.15 в 12:21

Преди да сме си казали „Довиждане!” с лятото, събираме усърдно последните ярки слънчеви лъчи с надеждата, че те ще ни помогнат да се преборим с грипните вируси, които атакуват организма ни през зимата. Съвсем скоро ще настъпи сезонът за поставяне на противогрипните ваксини, което значи, че..

Газовите апетити на България отидоха отвъд Каспийско море

публикувано на 28.08.15 в 11:02

От години насам, а особено след като Южен поток стана „турски“ и измести България от маршрутите на руския газ към Западна Европа, София усилено търси варианти за разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на газ за националната си икономика. Такава възможност дават големите..

Бежанският натиск поражда нови изпитания в отношенията с Македония

публикувано на 26.08.15 в 12:22

Югоизточна Европа стана цялата транзитен регион на засилващия се бежански поток от Близкия изток към Западна Европа. Напоследък той вече се..

Танго в газовата политика

публикувано на 23.08.15 в 09:25

В началото на следващата година трябва да започнат проучвания за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в акваторията на Черно море. Това обяви..

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции

Проблеми и перспективи пред чуждите инвестиции в България

публикувано на 28.08.15 в 13:44

Преките чуждестранни инвестиции в България отбелязват ръст в размер на 1.9 на сто през първото полугодие на 2015 до близо 800 млн. евро. Тези резултати се дължат основно на добрата макроикономическа ситуация в България и на политическата стабилност, която излъчва страната , заяви в интервю..

Правителството размаха пръст на търговците на горива

публикувано на 25.08.15 в 11:48

По традиция, и това лято цените на горивата са актуална тема у нас, след като спадът на международните пазари през юли не се отрази върху пазара..

България изостава в борбата със сивата икономика

публикувано на 21.08.15 в 11:56

Делът на сивата икономика в България възлиза на близо 30% от БВП, сочи изследване, проведено наскоро в страната. В това отношение България..

Дългото сбогуване – цената на колективната безотговорност в туризма

публикувано на 27.08.15 в 11:27

Натрупваните и нерешени с години проблеми от страна на управляващите са в основата на изключително слабия туристически сезон това лято. В края на август песимизмът е завладял бранша; говори се за фалити на..

Любителите на дивото къмпингуване вече ще разполагат с елементарни удобства

публикувано на 24.08.15 в 16:36

От следващия летен сезон горските стопанства ще осигуряват базови условия за диво къмпингуване в държавните гори на цялата територия на страната,..

Пътешествие по меандрите на река Арда

публикувано на 15.08.15 в 15:25

В района на град Маджарово, недалеч от родопското село Бориславци, туристите се откъсват от действителността и се зареждат с позитивна енергия...

Прохлада и висок адреналин в Боровец

публикувано на 15.08.15 в 09:20

Лятото е в разгара си в Боровец, който предлага прохлада и букет от емоции в пика на августовските жеги. На пълни обороти работят кабинковата въжена линия „Ястребец" и четириседалковият лифт „Ситняково Експрес", които извозват туристите във високите части на Рила планина. Байкъри пък се..

Художничката Велина Иванова: Съдбата сякаш сама ме избра

публикувано на 27.08.15 в 14:31

Родени от красотата на мига, наситени с емоциите на радост и наслада от срещата с природата и преклонение пред нейната стихия, носталгия по отминали столетия, тъга, породена от човешкото отчуждение в големия град, чувствителност към изказа на човешката душа, извираща от дълбините на..

"Аполония" се завръща в храма на изкуствата

публикувано на 26.08.15 в 11:47

Древната душа на един град, по чиито улици пристъпвали нозете на траки, елини и римляни, и това лято ще се всели в храма на изкуствата. За 31-ви..

„Беглика фест” 2015 под наслов „Твори, играй, бъди”

публикувано на 26.08.15 в 09:00

Седмото издание на „Беглика фест”, което се провежда на брега на язовир Голям Беглик в местността Батлъбоаз, Западните Родопи, от 27 до 30..

Младата народна певица Жасмина Живкова представя новите си записи за БНР

публикувано на 31.08.15 в 15:30

Репертоарът на Жасмина Живкова включва народни песни от различни музикално-диалекти области – Варненския регион, Тракия, Странджа. Това е нещо обичайно сред младите изпълнители, които завършват образованието си в специализирани училища. За разлика от своите предшественици, те не са наследили..

Музикален афиш

публикувано на 30.08.15 в 10:00

Тези, които все още са на плажа, ще могат да се насладят на последните концертни вечери край морето. Музика ще звучи и в различни културни..

Йълдъз Ибрахимова за новите си проекти

публикувано на 28.08.15 в 12:56

През този сезон Йълдъз Ибрахимова поднесе приятна изненада на многобройните си почитатели. Проектът с участие на известната джаз певица и..

Музеят за история на София

Музеят за история на София с експозиция в осем зали за празника на столицата

публикувано на 14.08.15 в 13:46

На 17 септември – празника на столицата, Музеят за история на София ще представи дълго подготвяната си експозиция. Хилядолетното минало на града ще може да се види в осем зали. В тях ще бъдат показани 120 хиляди експоната, разказващи богата история на София. Изложбите са посветени на..

Древногръцки кораб изплува от миналото

публикувано на 10.08.15 в 15:03

На древногръцки кораб се натъкнал случайно местен любител водолаз при поредното си гмуркане край остров Свети Иван в района на град Созопол...

Първи археологически сезон на Банското кале

публикувано на 01.08.15 в 08:45

Близо до село Баня, в община Панагюрище, тази година започнаха проучвания на крепост, разположена в красива местност. Наречена е Банско..

Кюстендилската Панагия въздига хляба в почит на Богородица

публикувано на 14.08.15 в 12:09

В деня на Голяма Богородица хиляди православни и католици ще намерят пътя към храма, за да почетат Успението на Божията майка. И докато в цялата страна християните ще отбележат празника според църковния канон, жителите на Кюстендил ще честват „Панагия”. Панагия е името за Богородица...

Започва Националният събор в Копривщица – фолклорното събитие на 2015 г.

публикувано на 06.08.15 в 15:12

В петък, 7 август, започва Националният фолклорен събор в Копривщица. Красивият възрожденски град вече посрещна първите си гости. Тази година те..

„Среща на поколенията“ – празникът на Ансамбъл „Тракия“

публикувано на 31.07.15 в 12:39

На 2 август Античният театър в Пловдив събира настоящи и бивши артисти, преминали през редиците на Ансамбъл „Тракия“. Очаква се да присъстват и..