За дистанцията и достойнството*

публикувано на 24.04.15 в 14:04

„Нахранете журналистите” – тази изтървана фраза на бивш български външен министър преди повече от 15 години все още витае в главите на родните политици. И ако думите на бившия министър тогава бяха записани тайно,..

Местните храни си пробиват път

публикувано на 24.04.15 в 13:13

Неправителствената организация „Приятели на земята – Европа”, която у нас се представя от „За земята”, публикува резултатите от допитване за..

Светът на постапокалиптична София

публикувано на 23.04.15 в 12:19

Ако сте запалени по sci-fi и фентъзи няма нужда да обикаляте подземия и да търсите опасности, просто се съберете с приятели и се докажете като..

От траките до днес виното е на почит в село Мезек

публикувано на 21.04.15 в 11:45

Древните траки, живели по нашите земи, са оставили безценно материално наследство, с което днес много се гордеем пред света. Част от културата на този древен народ е свързана с виното. Те смятали, че виното е самият бог, който влиза в човека и заема мястото на „излязлата” душа. Предполага..

Президентът Росен Плевнелиев и държавният глава на Република Косово Атифете Яхияга

България потвърждава ангажимента с евроинтеграцията на Косово и Босна и Херцеговина

публикувано на 25.04.15 в 09:40

През седмицата президентът Росен Плевнелиев бе на официални посещения в Република Косово и в Босна и Херцеговина. Европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, енергийната диверсификация, икономическото и инвестиционното..

София е за балансиран отпор на имиграцията по суша и море

публикувано на 23.04.15 в 11:25

Засиленият миграционен поток през Средиземно море към Европа и зачестилите във връзка с него трагични инциденти, тласкат ЕС към извънредни..

България и САЩ препотвърдиха стратегическото си партньорство

публикувано на 22.04.15 в 11:28

Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий направи второ за последните седем месеца посещение в България, което е..

Доходите замръзнаха, цените тръгнаха нагоре въпреки дефлацията

публикувано на 22.04.15 в 12:38

Лаконично звучат последните данни на Националния статистически институт за доходите и разходите на домакинствата в България през 2014г. Те сочат, че в номинално изражение българите не са станали нито по-заможни, нито по-бедни, тъй като доходите им на практика през миналата година са останали..

В ход е стратегия за европейски цифров пазар

публикувано на 21.04.15 в 12:18

Европейската комисия (ЕК) ще представи скоро стратегия за изграждане на единен цифров пазар – това заяви заместник-председателят й Андрус..

Властите погват укрити данъци от сделки с имоти

публикувано на 20.04.15 в 13:19

В годините на имотния бум, между 2006-а и 2008-ма, много англичани, скандинавци и руснаци закупиха български ваканционни имоти, като..

България зае 3-то място в индекса на развиващите се дестинации за приключенски туризъм

публикувано на 16.04.15 в 10:11

Какво означава това? С думи прости страната ни разполага с огромен, но неразгърнат потенциал за развитието на този набиращ популярност туристически сегмент. Това е констатацията на последното проучване,..

„Я ю яя“ или да как да преживееш приключение в Краището

публикувано на 08.04.15 в 16:08

Краището – така се нарича най-западният край на България, там където се намира и един от най-бедните региони в Европа. За разлика от други,..

Изложението „Културен туризъм” във Велико Търново с богата делова и развлекателна програма

публикувано на 02.04.15 в 11:51

От 1 до 4 април Велико Търново е домакин на най-мащабното събитие, посветено на културния туризъм у нас. Градът не случайно се утвърди като..

Туризмът с принос за икономиката на София и региона

публикувано на 25.03.15 в 14:20

Сред първите забележителности в София, с които се запознават чуждестранните и български туристи, са църквата „Свети Георги“ и базиликата „Света София“, които са сред най-посещаваните туристически обекти в столицата. Християнските светини вълнуват всеки, който се интересува от история и..

Румен Рачев с Найджъл Кенеди

Художникът Румен Рачев – за творчеството и приятелството

публикувано на 23.04.15 в 15:05

Роден е в София, но биографията му криволичи в различни посоки – пътува по света, известно време живее извън България. Намира призванието си още като дете и цял живот следва мечтите си. Днес негови творби могат да бъдат видени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, в постоянната графична..

Валери Петров – труженик на словото и човечността

публикувано на 23.04.15 в 11:15

Навършиха се 95 години от рождението на Валери Петров – един от големите майстори на българското слово. Изпод перото му са излезли множество..

Пазачи на светилища

обновено на 20.04.15 в 16:59

Каменните им лица са исполински. Не знаем докъде са игра на природните стихии и откъде – на човешкия гений. Но са факт. На снимките в книгата на..

Премиера на „Единствена“ – новия албум на Нели Андреева

публикувано на 22.04.15 в 13:11

Изпълнителите, с които Нели и Николай са осъществили този проект, са Емил Тасев – барабани и Иван Несторов – бас китара. В концертната програма към тях се присъединяват Калина Андреева – контрабас, Стамен Янев – клавишни, Атанас Хаджиев – саксофон, Иван Цонков – перкусии, Виолета Петкова –..

ОНМ на БНР отново в ритъма на Балканите

публикувано на 21.04.15 в 14:23

На 22 април Оркестърът за народна музика при БНР ще изнесе концерт под наслов „Ритъмът на Балканите“. Събитието е в концертното студио на..

Джазмузикантът Георги Корназов – за силата, любовта и съзнанието

публикувано на 20.04.15 в 14:29

През последните няколко години Георги Корназов е издал три албума – „Сила“ , „Георги Корназов „Horizons“ квинтет – концерт в Будапеща“ и..

Упражнения на стадион

Юнашкото движение и стадион „Юнак”

публикувано на 22.04.15 в 13:41

В годините след Освобождението на България от османско владичество една от основните задачи на българското общество е възпитанието на младото поколение. Първи опити да въведе физическо възпитание в страната прави учителят по химия Тодор Йончев, който кани 10 преподаватели по гимнастика..

Великден – празникът на пробуждането

публикувано на 12.04.15 в 09:30

Празник на добротата, топлината, любовта, Великден винаги е очакван от целия християнски свят с трепетна надежда. Вече трето хилядолетие той..

Заселването на Европа от най-ранните земеделци и скотовъдци минава през долината на Струма

публикувано на 07.04.15 в 15:24

В началото на април бяха подновени археологическите проучвания на неолитно селище при строящото се трасе на магистрала „Струма” до село..

„Международен детски фолклорен фестивал – София“ събира на българска сцена гости от пет страни

публикувано на 22.04.15 в 15:22

На 23 април започва четвъртото издание на „Международния детски фолклорен фестивал – София“. На четири сцени, разположени в различни точки на града, столичани ще станат свидетели на изкуството на фолклорни ансамбли от България и чужбина. Юлия Попчева, която е част от организационния..

„Зелен се орех развива…”

публикувано на 16.04.15 в 14:39

Заедно с други дървесни видове като дъб, явор, бор, орехът е един от символите на Световното дърво. Според народните представи, през зимата..

Червен, червен Великден!

публикувано на 12.04.15 в 08:15

Празникът на Христовото Възкресение е може би най-таченият и обичан ден в българския фолклорен календар. Символичният му смисъл се свързва с..