Опасността от болестта „син език” няма да отмине скоро

публикувано на 01.09.14 в 11:11

Разразилата се в средата на август епидемия от болестта „син език”   при преживните животни няма скоро да отмине, твърдят експертите от Българската агенция по безопасност на храните. Предстои нова, трета..

Ограничаването на бежанския поток роди бизнеса „бежанци”

публикувано на 30.08.14 в 09:30

След като българското правителство реши да вдигне телена ограда по цялата българо-турска граница, за да ограничи притока на нелегални..

Ще застанем ли зад българския домат?

публикувано на 28.08.14 в 11:09

На родна почва „полският домат” се превърна в това, което беше „полският водопроводчик” за британците преди години. Върнатите от руския пазар..

Засега в България няма опасност от зараза с вируса Ебола

публикувано на 28.08.14 в 10:55

След като вирусът на смъртоносната болест Ебола премина границите на Гвинея и покоси населението на Либерия, Сиера Леоне и Нигерия, той се насочи към Европа. По данни на Националния институт по заразни и паразитни болести в София до 9 август от общо регистрираните по света над 1800..

България продължава да очаква високоотговорен ресор в новата ЕК

публикувано на 31.08.14 в 09:42

След консултации до последния момент извънредното заседание на Европейския свет утвърди в събота вечер кандидатурите на полския премиер Доналд Туск за председател на Европейския съвет и на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител на ЕС за външната политика. За..

На изборната сергия – нищо ново... Кой ще спечели, ако суверенът се разсърди и отиде за гъби?

публикувано на 29.08.14 в 15:40

Кой ще пази честността на изборите? Граждански борд към Министерския съвет ще се следи дали изборите са  прозрачни и честни. „ Такъв тип..

С какви идеи отива България на срещата на върха на НАТО

публикувано на 27.08.14 в 11:41

Назначено от президента с основна задача да подготви предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, служебното правителство на България обяви..

Високо напрежение в българската енергетика

публикувано на 29.08.14 в 11:44

България е на едно от челните места в Европа по производство на електричество на глава от населението, което надхвърля вътрешните нужди и позволява износ на значителни количества ток главно за съседните балкански страни. Дълговете обаче на Националната електрическа компания (НЕК),..

БНБ спешно печата 60 млн. нови банкноти

публикувано на 24.08.14 в 08:45

Повишеното търсене на пари в брой – книжни и метални, в резултат на сътресенията в банковата система в последните месеци се изтъква от..

Противоречиви и неясни маневри около „Южен поток-България”

публикувано на 21.08.14 в 11:34

Повечето политически сили в България са за строителството на международния газопровод Южен поток, който трябва да минава през страната и да..

Над сто хиляди туристи са посетили Двореца в Балчик от началото на годината

публикувано на 29.08.14 в 11:19

Повече от сто хиляди туристи от цял свят са разгледали Двореца и ботаническата градина в Балчик от началото на 2014 г. Черноморският ни град с белите си, накацали по хълмистия бряг къщи, е традиционно място за..

В хармония със Земята и небето – екоселище Азарея

публикувано на 20.08.14 в 12:07

Може ли древнокитайското изкуство фън шуй да подобри здравето ти и да те направи по-пълноценна и щастлива личност? Един от начините да..

За Несебър и неговите църкви

публикувано на 07.08.14 в 13:23

Наскоро България отново влезе в поредната туристическа класация, но този път със Стария Несебър – едно от най-красивите и пропити с..

Проблеми и перспективи пред българския туристически бранш

публикувано на 30.07.14 в 11:09

Туристическият бранш в България се сблъсква с множество проблеми от началото на 2014 година. Негативно влияние върху сектора оказват както украинската криза, така и политическата криза и ситуацията в банковата система в страната. Затова в момента е трудно да се правят прогнози как тези..

Творби на съвременно изкуство посрещнаха международното жури в Софийска градска художествена галерия.

Деветдесет процента от жителите на София подкрепят кандидатурата й за Европейска столица на културата

публикувано на 01.09.14 в 13:35

Четири български града: София (заедно с Югозападния регион), Пловдив, Варна и Велико Търново, са на финала в престижното състезание за Европейска столица на културата през 2019 г. Международното жури започна своята обиколка от София. В нея не бяха включени добре известните туристически..

С концерт на сцената на Античния театър в Пловдив започва „Есенният салон на изкуствата”

публикувано на 01.09.14 в 12:43

Ще започна с Кристоф Конц – водач на втори цигулки във Виенската филхармония. Аз лично съм работил с него, както в България, така и в..

Анастас Петров – патриарх на българския балет

публикувано на 01.09.14 в 08:50

На 1 септември преди 115 г. се ражда патриархът на българския балет Анастас Петров. Почти целия си жизнен път той посвещава на развитието на..

Музикални вести

публикувано на 02.09.14 в 11:25

Последният ден от август се превърна в празник за многохилядната публика, изпълнила стадион "Българска армия" в столицата. Причината бе концертът на италианския тенор Андреа Бочели. В рамките на два часа, той плени публиката с неповторимия си глас и с творби, събрали цялата красота на оперния..

Ралица Атанасова представя песни от родния си край

публикувано на 29.08.14 в 13:46

Слънчева и винаги усмихната – такава е народната певица Ралица Атанасова. Израснала с фолклора на своя роден край, тя години наред събира..

Венцислава Шойкова за корените, крилете и стремежа към съвършенство

публикувано на 28.08.14 в 14:47

„Живея във Франция от десетилетия, но България винаги е била в сърцето ми. Постоянно се интересувам какво се случва в музикалния живот у нас,..

Уникални икони в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски”

публикувано на 01.09.14 в 11:49

Уникална колекция от етиопски икони ще бъде изложена в криптата към храм-паметника „Свети Александър Невски” по повод юбилея на Музея за християнско изкуство догодина. Експонатите, които се съхраняват във фонда на музея досега не са били показвани. Още през 80-те години на миналия век..

Панагюрското съкровище – в търсене на истината

публикувано на 21.08.14 в 10:48

Едно от най-прочутите съкровища, намерени в българските земи – Панагюрското, добавя нов щрих към своята история. Предстои му анализ в..

Кръстове от емблематични български храмове в престижно издание на британската писателка Серена Фас

публикувано на 18.08.14 в 13:06

„Рекламирайте чудесата, които имате. Светът трябва да ги види, да чуе за тях”, апелира британската писателка и пътешественичка Серена Фас по..

Най-добрият приятел на човека: образът на кучето в традиционните представи и фолклора

публикувано на 30.08.14 в 09:30

Опитомени още в зората на човечеството, кучетата са сред първите домашни животни и според археологически данни присъстват в най-ранните човешки селища. В религията на прабългарите кучето е свещено животно, смятано за родов тотем. Някои изследователи предполагат, че в дванадесетгодишния..

„Цъфти, къщо, весели се, челяд!” – за семейно-родовите служби и курбани

публикувано на 25.08.14 в 15:45

Служба, светец или курбан е празник в чест на християнски светец, избран за покровител на рода, на еснафската задруга и пр. Среща се във всички..

Фестивалът на народната носия край Жеравна – пътуване в историята и традицията

публикувано на 20.08.14 в 15:45

Дали някога ви се е искало да   направите пътешествие във  времето? Да се пренесете в епоха, където то тече бавно, хората са спокойни,..