"Българският манифест за Европа" отговаря онлайн на въпроси за Европредседателството

Тази вечер експерти от инициативата „Българския манифест за Европа“ ще отговарят онлайн на въпроси, свързани с Българското европредседателство и ще коментират очакванията, рисковете и предизвикателствата за следващите 6 месеца. В предаването „Преди всички“ Йордан Иванов от инициативата обясни:

Събитието ще бъде в социалните канали на ДСБ, „Да, България“, „Зелените“, БЗНС, формациите, които подкрепят „Българския манифест за Европа“. Хората ще могат да задават въпроси в социалните мрежи. Един много сериозен екип от експерти ще може да отговаря, и политици в това число.

Много сериозно стои въпросът за реалните ползи от Председателството. Българското правителство създаде много сериозно очакване от това ротационно Председателство. Големият въпрос за нас е как хората в регионите и как хората в столицата, освен със задръстванията, ще усетят върху гърба си в положителен план ползите от това Европредседателство. Има много въпроси по отношение на новия бюджет на ЕС. Има редица въпроси – за Турция, за Полша.

Иванов посочи, че тази вечер ще бъдат дадени примери за успешно и не дотам успешно Европредседателство, както и ще се посочат очакваните слаби места и ще се дадат конкретни предложения. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

НДК е домакин на изнесено заседание на главните ветеринарни служители от ЕС

В НДК ще се открие тридневно изнесено заседание на главните ветеринарни служители от Европейския съюз, организирано от Българското председателство. В резиденция "Бояна" ще има конференция на тема: "Професионално образование и обучение като първи избор", част от програмата на председателството ни. В Централен военен клуб днес и утре се..

публикувано на 24.04.18 в 10:18

В НДК ще се проведе неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването

Здравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата е темата на неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което ще се проведе днес в НДК. Основната дискусия на тема „Здравословно хранене при децата“ е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Здравеопазване“...

публикувано на 23.04.18 в 04:50

Екатерина Захариева приема косовския външен министър Беджет Пацоли

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приема днес министъра на външните работи на Косово Беджет Пацоли. Двамата ще обсъдят Българското председателство и европейската перспектива пред Косово в контекста на представените от Европейската комисия доклади от пакет "Разширяване".  Европейската комисия препоръча начало на преговори..

публикувано на 20.04.18 в 10:16

Л. Павлова: Европредседателството се извършва професионално и в духа на конструктивен диалог

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова увери, че председателството се извършва професионално, динамично, интензивно и в духа на конструктивен диалог. Депутатите изслушват Павлова за постигнатите резултати и изпълнението на приоритетите за първото тримесечие. "Завършени са 15 досиета, има напредък по над 35..

публикувано на 20.04.18 в 10:03

Канете: Скоро централите с възобновяеми източници ще са по-конкурентни от тези на въглища

До няколко години централите, които работят с възобновяеми енергийни източници, ще са по-конкурентни от тези на въглища. Това каза еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Канете: "Българското правителство има право на своя енергиен микс. Ние само казваме на българите: "Трябва да намалите емисиите си с определен процент"...

публикувано на 19.04.18 в 16:25

Чистата енергия обсъждат в София европейските министри на енергетиката

В София днес се събират европейските министри на енергетиката. Неформалното заседание ще бъде председателствано от министър Теменужка Петкова. Разговорите са под мотото „Устойчив енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата“. Участниците ще обсъдят постигнатия напредък и ще дадат насоки за..

публикувано на 19.04.18 в 11:27
Мигел Ариас Канете

Канете: Очаквам да има политическа воля за амбициозните политики, от които европейските граждани се нуждаят

В София енергийните министри започнаха обсъжданията по пакета „Чиста енергия за всички европейци”. Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете определи срещата като фундаментална. Регламентът за европейските енергийни регулатори ще бъде обсъден в рамките на неформалния съвет на министрите. Също така участниците..

публикувано на 19.04.18 в 10:51