"Българският манифест за Европа" отговаря онлайн на въпроси за Европредседателството

Тази вечер експерти от инициативата „Българския манифест за Европа“ ще отговарят онлайн на въпроси, свързани с Българското европредседателство и ще коментират очакванията, рисковете и предизвикателствата за следващите 6 месеца. В предаването „Преди всички“ Йордан Иванов от инициативата обясни:

Събитието ще бъде в социалните канали на ДСБ, „Да, България“, „Зелените“, БЗНС, формациите, които подкрепят „Българския манифест за Европа“. Хората ще могат да задават въпроси в социалните мрежи. Един много сериозен екип от експерти ще може да отговаря, и политици в това число.

Много сериозно стои въпросът за реалните ползи от Председателството. Българското правителство създаде много сериозно очакване от това ротационно Председателство. Големият въпрос за нас е как хората в регионите и как хората в столицата, освен със задръстванията, ще усетят върху гърба си в положителен план ползите от това Европредседателство. Има много въпроси по отношение на новия бюджет на ЕС. Има редица въпроси – за Турция, за Полша.

Иванов посочи, че тази вечер ще бъдат дадени примери за успешно и не дотам успешно Европредседателство, както и ще се посочат очакваните слаби места и ще се дадат конкретни предложения. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Илияна Йотова: България трябва да продължи с конкретни усилия за интеграцията на страните от Западните Балкани

България трябва да продължи с конкретни усилия за интеграцията на страните от Западните Балкани. Това заяви вицепрезидентът  Илияна Йотова  на откриването на дискусия за бъдещето на Европа в НДК. България трябва да направи обаче следващата крачка. След като постави Западните Балкани на картата на европейската политика, трябва да предложи и..

публикувано на 22.02.18 в 17:39

Й. Н. Кристенсен: Професионалното обучение на младите хора в ЕС е голямо предизвикателство пред европейските институции

В Европа има няколко милиона младежи, които са без работа. Проблемът е, че след тях идват нови, които са работили на случайни места, без фактически да навлязат в пазара на труда. Това каза Йенс Ниланд Кристенсен - от дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия на форума "Университети-бизнес", който се провежда в рамките на..

публикувано на 22.02.18 в 13:20

Могерини: Европейският фонд за отбрана и ПЕСКО дават достатъчно инструменти за обща европейска отбрана

"Обща политика за сигурност и отбрана" - тази тема беше обсъдена от европейските представители тази седмица в София. Подчертани са ангажиментите за сътрудничество. Европа трябва да развива своите способности - това беше подчертано в рамките на интерпарламентарната конференция, посветена на темата. Според върховния представител на..

публикувано на 20.02.18 в 18:07

Екатерина Захариева: Западните Балкани не са заден двор, те са сърцето на Европа

Съветът на външните министри е неформален, но това не означава, че обсъжданията не са важни -  напротив неформалната обстановка позволява да бъдем по-честни и да начертаваме много по-далечни план и перспективи пред важните за Европейския съюз политики, свързани с външната политика и сигурността. Така министърът на външните работи Екатерина..

публикувано на 16.02.18 в 14:43

Захариева: Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западни Балкани

Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС да започнат още в рамките на Българското председателство, т.е. до края на месец юни. Това обяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини , след неформалната среща..

публикувано на 16.02.18 в 14:41
Федерика Могерини

Федерика Могерини: ЕС призовава Турция към сдържаност при военната операция в Сирия

На 24-25 април ще се проведе втора конференция в Брюксел, посветена на Сирия. Тя ще насочи вниманието към 2 аспекта – хуманитарната подкрепа за сирийците в страната и в съседните държави, второто - подкрепата на ООН за политическия процес в Женева . Това каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността..

публикувано на 16.02.18 в 13:49
Никола Димитров

Гръцкото предложение за решаване на спора за името на Македония се очаква до дни

Външните министри от ЕС обсъждат на неформалната си среща в София евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. В дискусиите във формата „Гимних” участват и министри от страните-кандидатки за членство в Съюза.  Гръцкото предложение за решаване на спора за името на Македония се очаква през следващите няколко дни. Специална среща между..

публикувано на 16.02.18 в 12:37