Събитията от Българското европредседателство продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

БГНЕС

Ден след официалното откриване на Българското европредседателство, на което лидерите на европейските институции Антонио Таяни, Доналд Туск и Жан Клод Юнкер отправиха призиви гласът на България да бъде чут, да се работи повече за гражданите и за приемането на страната ни в Шенген и еврозоната, днес събитията продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер". 

Ще бъде подписано споразумение за най-големия до момента проект в страната ни, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. След това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата. 
Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е Еврото. Ще работим да постигнем това. Европейската Комисията ще бъде до България. 
 заяви Жан-Клод Юнкер снощи в Народния театър "Иван Вазов" при официалното откриване на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
Програмата на Председателя на Европейската комисия в София продължава и днес - с работни срещи с премиера и с президента. В сградата на Министерския съвет Юнкер и Борисов ще обсъдат приоритетите на страната ни по време на председателството, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и готовността на България за членство в Еврозоната и Шенген. След това Жан-Клод Юнкер ще разговаря и с президента Румен Радев
В същото време в Националния дворец на културата членовете на Европейската комисия ще объждат с министрите от кабинета общите политики в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, как Европа да стане по-стабилна и да бъде по-близко до европейските граждани. 
Премиерът, председателят на Европейската комисия, еврокомисарите и министрите ще заседават заедно, след което Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция, която "Хоризонт" ще излъчи пряко.
След обед Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева, а еврокомисарите ще се срещнат с Председателския съвет на Народното събрание и с председателите на парламентарните комисии.

Още от категорията

Лиляна Павлова: Инфраструктурната свързаност на Западните Балкани ще създаде нови работни места

Инфраструктурната свързаност на държавите от Западните Балкани ще създаде нови работни места и ще даде повече възможности на бизнеса за инвестиции. Това каза министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова при връчването на годишните награди за развитието на инфраструктурата в България: "За мен е изключителна чест, когато България..

публикувано на 21.03.18 в 09:36

В НДК започва двудневна международна конференция на тема "Бъдещето на труда"

В рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в Народния дворец на културата ще започне двудневна международна конференция на тема "Бъдещето на труда". Форумът се организира от социалното министерство с подкрепата на Европейската комисия. Целта на конференцията е да насърчи обмяната на мнения за предизвикателствата,..

публикувано на 21.03.18 в 08:13

Екатерина Захариева: Няма отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна

До момента няма индикации за отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна в понеделник, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след заседанието на Съвета „Общи въпроси: "Колегите от Гърция и от Кипър, предполагам ще запознаят лидерите с напрежението, което се създаде в Кипър с проучването в..

публикувано на 20.03.18 в 16:42

Съвместната група за парламентарен контрол на Европол обсъди ролята на Западните Балкани в ЕС

Ролята на Западните Балкани в Европейския съюз в рамките на Европол обсъди на втората си среща, която се провежда в столицата, Съвместната група за парламентарен контрол на европейската агенция. Заместник-директорът на Европол Олдрич Мартину посочи, че около 800 души от Западните Балкани са пътували за Сирия, за да се присъединят към така..

публикувано на 19.03.18 в 11:17

40% от българите смятат, че страната ни се справя с Председателството на Съвета на ЕС

Според изследване на център "Тренд", 40% от всички българи са на мнение, че страната ни се справя с Председателството на Съвета на Европейския съюз.  За пореден месец се отчита липса на промяна в електоралната нагласа към основните партийни лидери, запазват се по-скоро положителните очаквания към икономическото положение на страната и жизнения..

публикувано на 19.03.18 в 11:00

Лиляна Павлова: Европерспективата на Западните Балкани става необратим процес

“Темата за европерспективата на Западните Балкани вече е високо в общия европейски дневен ред и е припозната от всички партньори и европейските институции като необратим процес", заяви министърът на Българското европредседателство  Лиляна Павлова  пред делегатите от Европейката народна партия (ЕНП). “Усилията са ни насочени на..

публикувано на 09.03.18 в 11:55

ЕНП и ГЕРБ откриват кампанията за евроизборите през 2019-а

На общ форум Европейската народна партия /ЕНП/ и политическа партия ГЕРБ ще поставят началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 година. В София са председателят на ЕНП Жозеф Дол и неговият заместник Дара Мърфи , а домакин на събитието е премиерът Бойко Борисов .  Европейската народна партия, в която..

публикувано на 09.03.18 в 09:53