Събитията от Българското европредседателство продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Снимка: БГНЕС

Ден след официалното откриване на Българското европредседателство, на което лидерите на европейските институции Антонио Таяни, Доналд Туск и Жан Клод Юнкер отправиха призиви гласът на България да бъде чут, да се работи повече за гражданите и за приемането на страната ни в Шенген и еврозоната, днес събитията продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер". 

Ще бъде подписано споразумение за най-големия до момента проект в страната ни, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. След това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата. 
Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е Еврото. Ще работим да постигнем това. Европейската Комисията ще бъде до България. 
 заяви Жан-Клод Юнкер снощи в Народния театър "Иван Вазов" при официалното откриване на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
Програмата на Председателя на Европейската комисия в София продължава и днес - с работни срещи с премиера и с президента. В сградата на Министерския съвет Юнкер и Борисов ще обсъдат приоритетите на страната ни по време на председателството, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и готовността на България за членство в Еврозоната и Шенген. След това Жан-Клод Юнкер ще разговаря и с президента Румен Радев
В същото време в Националния дворец на културата членовете на Европейската комисия ще объждат с министрите от кабинета общите политики в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, как Европа да стане по-стабилна и да бъде по-близко до европейските граждани. 
Премиерът, председателят на Европейската комисия, еврокомисарите и министрите ще заседават заедно, след което Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция, която "Хоризонт" ще излъчи пряко.
След обед Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева, а еврокомисарите ще се срещнат с Председателския съвет на Народното събрание и с председателите на парламентарните комисии.

Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40