Събитията от Българското европредседателство продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер"

БГНЕС

Ден след официалното откриване на Българското европредседателство, на което лидерите на европейските институции Антонио Таяни, Доналд Туск и Жан Клод Юнкер отправиха призиви гласът на България да бъде чут, да се работи повече за гражданите и за приемането на страната ни в Шенген и еврозоната, днес събитията продължават с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер". 

Ще бъде подписано споразумение за най-големия до момента проект в страната ни, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. След това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата. 
Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е Еврото. Ще работим да постигнем това. Европейската Комисията ще бъде до България. 
 заяви Жан-Клод Юнкер снощи в Народния театър "Иван Вазов" при официалното откриване на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
Програмата на Председателя на Европейската комисия в София продължава и днес - с работни срещи с премиера и с президента. В сградата на Министерския съвет Юнкер и Борисов ще обсъдат приоритетите на страната ни по време на председателството, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и готовността на България за членство в Еврозоната и Шенген. След това Жан-Клод Юнкер ще разговаря и с президента Румен Радев
В същото време в Националния дворец на културата членовете на Европейската комисия ще объждат с министрите от кабинета общите политики в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, как Европа да стане по-стабилна и да бъде по-близко до европейските граждани. 
Премиерът, председателят на Европейската комисия, еврокомисарите и министрите ще заседават заедно, след което Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция, която "Хоризонт" ще излъчи пряко.
След обед Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева, а еврокомисарите ще се срещнат с Председателския съвет на Народното събрание и с председателите на парламентарните комисии.

Още от категорията

Българското председателство може да помогне за постигането на консенсус по спорните миграционни въпроси

Българското председателство може да даде нова енергия в Европейския съвет за постигането на консенсус по спорните миграционни въпроси. Това заяви пред БНР евродепутатът Сесилия Викстрьом , докладчик в Европарламента за промените в Дъблинския регламент: Това е много важен момент в историята на Европа, защото за първи път България ще..

публикувано на 17.01.18 в 09:52

Премиерът Борисов ще представи пред ЕП приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще представя днес приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Преди заседанието на евродепутатите премиерът Борисов ще разговаря с председателя на Европарламента  Антонио Таяни . По време на дебата по българските приоритети в пленарната зала ще присъства и ресорният министър..

публикувано на 17.01.18 в 09:29
Юрий Ратас

Премиерът на Естония очаква Българското европредседателство да даде нов тласък на разширяване на ЕС

Премиерът на Естония Юрий Ратас изрази увереност, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се стигне до крайно решение по реформата на Общата европейска система за убежище. Пред Европейския парламент в Страсбург беше представено постигнатото от Естония за изминалите 6 месеца. Пред евродепутатите председателят на..

публикувано на 16.01.18 в 12:35

Захариева: Полша може да разчита на българското безпристрастно отношение в спора ѝ с Брюксел

Полша подкрепя приоритетите на Българското европредседателство и ангажимента на страната ни за развитие на отношенията между Западните Балкани и Европейския съюз. Това заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович след среща в София с българския първи дипломат Екатерина Захариева. Успех на Българското председателство ще бъде..

публикувано на 16.01.18 в 10:47

Българското европредседателство ще бъде представено официално пред ЕП в Страсбург в сряда

След официалното откриване на 11-и януари в София, Българското европредседателство ще бъде представено и пред Европейския парламент в Страсбург. На 17-и януари премиерът Бойко Борисов ще презентира приоритетите на София за следващите 6 месеца. Акцентът пада върху засилване на сътрудничеството и евроинтеграцията на страните от Западните..

публикувано на 15.01.18 в 20:10

Европейската перспектива на Западните Балкани обсъдиха президентите Радев и Вуянович

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани обсъдиха президентът Румен Радев и гостуващият у нас държавен глава на Черна гора Филип Вуянович . Вуянович е първият държавен глава на страна от Западните Балкани, който посещава България, след като поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. България оценява усилията на..

публикувано на 15.01.18 в 13:26

Започва новата сесия на Европейския парламент в Страсбург

Премиерът Бойко Борисов ще представи приоритетите на Българското председателството, на започващата днес нова сесия на Европейския парламент в Страсбург. Очаква се Борисов да говори в сряда за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани и да акцентира върху бъдещите дебати по новата многогодишна финансова рамка. В дневния ред на..

публикувано на 15.01.18 в 08:35