Цецка Цачева председателства неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“

Снимка: БТА

Институциализирането на европейската прокуратура ще е основна тема на продължаващия и днес в София неформален Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“. Форумът ще се председателства от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

В сферата на правосъдието амбицията на българското председателство е за съществен напредък по установяването на ясни правила за сътрудничество на бъдещата Европейска прокуратура с прокуратурите на отделните страни-членки с неучастващите държави и с трети страни, както и с партньорските агенции и служби като Евроюст, ОЛАФ и Европол.

В рамките на Съвета правосъдните министри ще обсъдят развитието на електронното правосъдие, очакванията, от което са да гарантира по-висока степен на сигурност за гражданите и да подобри достъпът им до правосъдие. Във фокуса на сесията на неформалния съвет "Правосъдие и вътрешни работи“ ще е досието в областта на гражданското право, известно като Регламент "Брюксел IIа“ .Той урежда признаване на решенията на съдебни власти на една държава в друга при разводи на семейства и присъждане на родителски права. Очакванията на министър Цецка Цачева са да се постигане общо или поне частично съгласие по документа, който гарантира правата на децата при незаконното им отнемане от родителя, който не е получил права за отглеждането им.

Преди началото на срещата министър Цачева заяви "Обвързването на еврофондовете с върховенството на закона не трябва да бъде санкция":

Не бива да се счита, че това е някакъв вид санкция, както комисар Юрова, комисарят по правосъдие, сподели, така или иначе всички държави-членки спазваме договора за ЕС, където върховенството на правото, зачитането на човешките права и свободи е задължение на всяка една от държавите. Аз очаквам с интерес какво ще бъде последващото развитие по тази тема от страна на ЕК.

Еврокомисарят Вера Юрова каза, че би искала да види ефективност в българската съдебна система при борбата с корупцията и престъпността. На въпрос на "Хоризонт" за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона, Юрова каза:

Това не означава, че ние няма да ви дадем парите. Отпускането на европейско финансиране вече е обвързано със спазването на закона и съдебните практики. Просто искаме да поясним, че за следващия финансов период на ЕС тези неща са от значение и повече или по-малко да спрем да поставяме различни технически и ограничителни условности. Всички държави-членки да са наясно, че това е много важно. Това условие не е само за държава като България, а важи за всички, които получават европейско финансиране.

Заради неформалната среща, част от Българското европредседателство, достъпът до основната сграда на НДК е ограничен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40