Финансовите министри от Еврогрупата ще обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София

Снимка: БГНЕС

Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата, което започна в София. На него присъстват гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги и финансовите министри от страните от еврозоната. Германският финансов министър Олаф Шолц беше сдържан в очакванията си:

"Първо ни предстои преглед на изпълнената досега програма. Както знаете, това не е приключило. Но днес сме значително по-оптимистични, отколкото през последните години. Всички знаем, че ситуацията се е подобрила, но все пак трябва да изчакаме".

Сред останалите теми на заседанието са и търговските взаимоотношения със Съединените щати. На 1 май изтича отсрочката за въвеждането на мита върху алуминия и стоманата, дадена от администрацията на президента Доналд Тръмп. След като той се срещна с френския си колега Еманюел Макрон, финансовият министър Бруно льо Мер изрази надежда, че проблемът с митата ще бъде окончателно решен. Въпреки това Европа трябва да е готова и за обратната ситуация, категоричен е льо Мер: 

"Комисията и Европейският съюз трябва да бъдат готови да вземат всички необходими решения, ако Съединените щати увеличат митата за нас. Няма причина американската администрация да налага нови мита за нас. Има проблем със свръхкапацитета при алуминия и стоманата, но Европейският съюз не е отговорен за него. Ние обаче не трябва да бъдем удряни с нови мита".

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква Гърция да излезе от спасителната си програма по-късно тази година без необходимост от предпазна кредитна линия. 

През август приключва третата спасителна програма за Гърция от 2010 година насам. В гръцката столица, където беше на посещение и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са убедени, че могат да постигнат споразумение с кредиторите за намаляване на дълга. Именно състоянието на гръцката икономика, възможностите на страната да се справи без нов спасителен план и идеите за опрощаване на част от гръцкия дълг ще бъдат обсъдени от финансовите министри от Еврогрупата. 

По-късно към дискусиите ще се присъединят и останалите европейски министри за първата серия от работни срещи във формата ЕКОФИН.


Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40