Финансовите министри от Еврогрупата ще обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София

Снимка: БГНЕС

Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата, което започна в София. На него присъстват гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги и финансовите министри от страните от еврозоната. Германският финансов министър Олаф Шолц беше сдържан в очакванията си:

"Първо ни предстои преглед на изпълнената досега програма. Както знаете, това не е приключило. Но днес сме значително по-оптимистични, отколкото през последните години. Всички знаем, че ситуацията се е подобрила, но все пак трябва да изчакаме".

Сред останалите теми на заседанието са и търговските взаимоотношения със Съединените щати. На 1 май изтича отсрочката за въвеждането на мита върху алуминия и стоманата, дадена от администрацията на президента Доналд Тръмп. След като той се срещна с френския си колега Еманюел Макрон, финансовият министър Бруно льо Мер изрази надежда, че проблемът с митата ще бъде окончателно решен. Въпреки това Европа трябва да е готова и за обратната ситуация, категоричен е льо Мер: 

"Комисията и Европейският съюз трябва да бъдат готови да вземат всички необходими решения, ако Съединените щати увеличат митата за нас. Няма причина американската администрация да налага нови мита за нас. Има проблем със свръхкапацитета при алуминия и стоманата, но Европейският съюз не е отговорен за него. Ние обаче не трябва да бъдем удряни с нови мита".

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква Гърция да излезе от спасителната си програма по-късно тази година без необходимост от предпазна кредитна линия. 

През август приключва третата спасителна програма за Гърция от 2010 година насам. В гръцката столица, където беше на посещение и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са убедени, че могат да постигнат споразумение с кредиторите за намаляване на дълга. Именно състоянието на гръцката икономика, възможностите на страната да се справи без нов спасителен план и идеите за опрощаване на част от гръцкия дълг ще бъдат обсъдени от финансовите министри от Еврогрупата. 

По-късно към дискусиите ще се присъединят и останалите европейски министри за първата серия от работни срещи във формата ЕКОФИН.


Още от категорията

България си е поставила цел до 2035 година 65% от битовите отпадъци да се рециклират

България си е поставила цел до 2035 година 65 процента от битовите отпадъци да се рециклират. В момента се рециклират около 32 процента.  Това стана ясно на форума "Кръгова икономика и чисти технологии", който е под патронажа на Министерството на околната среда и е част от официалният календар на българското председателство.  Министърът..

публикувано на 18.05.18 в 11:30

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Евросъюза.  Ще се обсъжда как да се утвърди ключовата роля на минерално-суровинната индустрия като основа за конкурентоспособно и устойчиво икономическо развитие. Това каза за "Хоризонт" изпълнителният..

публикувано на 18.05.18 в 09:08

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на МОСВ

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на Министерството на околната среда и водите, като част от официалния календар на Българското европредседателство.  Акцент ще бъдат възможностите за инвестиции и бизнес партньорства за създаване и развитие на технологии с благоприятен ефект върху околната среда. 

публикувано на 18.05.18 в 07:50

Европейският бизнес елит се събира в София

Европейският бизнес елит се събира в София за Съвета на президентите на "BusinessEurope" – най-влиятелната бизнес организация в Европа. Събитието е част от програмата на Българското европредседателство, а домакин на срещата е Българската стопанска камара. Във форума ще участват делегации на националните бизнес организации на страните-членки,..

публикувано на 18.05.18 в 04:00

Добрите сигнали от Срещата на върха в София според премиера Бойко Борисов

Срещата на върха завърши с декларация и анекс към нея, в който Брюксел пое конкретни ангажименти за транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Премиерът  Бойко Борисов  призова западните медии да не се плашат от държавите от Западните Балкани, защото "населението на Западните Балкани е 17 млн. и 700 хиляди, а брутният вътрешен..

публикувано на 17.05.18 в 21:50
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, президент на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Душко Маркович, премиер на Черна гора (отляво надясно).

Пет млрд. евро ще са ни нужни за изграждането на обща инфраструктура със Западните Балкани

Пет милиарда евро ще са необходими на България, за да изгради обща инфраструктура със западните си съседи до 2030 година. Това беше посочено на дискусия на транспортните министри от Западните Балкани, съпътстваща днешната Среща на върха в София. Министър Ивайло Московски посочи, че изграждането на трансевропейските коридори трябва да бъде ускорено:..

публикувано на 17.05.18 в 20:55

Борисов: Мисля, че всички си тръгнаха с по "едно на ум"

"Имахме една много добра дискусия, много честна". Това каза премиерът Бойко Борисов в изявлението си след срещата на върха в София. "Присъствието на председателите на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет е израз на уважение към българския народ", коментира още той и заяви, че "Българското..

публикувано на 17.05.18 в 16:58