Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняване на стандартите при храните

Снимка: eu2018bg.bg

Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференция по темата, част от програмата на българското европредседателство. Днес се очаква страните-членки да подпишат декларация, в която се казва, че се преустановява практиката за двоен стандарт на храните. Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. Това заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова на конференция, посветена на новия законодателен пакет - „Нова сделка с потребителите“:

"Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани".

Новият пакет от мерки на Еврокомисията е разработен след проучване политиките за защита на потребителите и по-слабата им позиция в сравнение с производителите, съобщи Вера Йоурова и обяви, че се разчита на българското председателство да ускори работата по законодателния проект.
Общият законодателен проект предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество и хармонизация на санкциите, посочи Йоурова: 
"Новите правила ще бъдат силни и благодарение на хармонизацията ще преустановим практиката евтино да се лъже".
Вера Йоурлова каза, че до средата на следващата година се очаква европейското законодателство, забраняващо двойния стандарт при храните, да бъде прието: 
"Обсъдих темата с много министри - на земеделието, на промишлеността, които се занимават с потреблението и всички те признават за проблема с двойните стандарти. След като е готова новата методология за тестване на продуктите, държавите вече могат да започнат да работят по тях в близките седмици и се надявам, че Европейската комисия и Европейския парламент ще постигнат съгласие до края на мандата на този парламент май 2019-та година".
Все още няма единодушие сред страните-членки за общи мерки срещу двойните стандарти, но се очаква такова да бъде постигнато.
До края на тази година общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните, направено по единна европейска методика, съобщи още комисар Вера Йоурова. 
Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните, каза тя. Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.
След публикуването на резултатите от общоевропейския тест при храните, общата методика за борбата ще се насочи и към други продукти, каза еврокомисарят, като посочи за пример перилните препарати, при които също има разлика в качеството на различните пазари. 
Европейското законодателство срещу двойния стандарт на храните не може да влияе върху цените на хранителните стоки, каза Вера Юрова. Тя коментира това във връзка с констатациите, че на българския пазар стоки от една и съща световна марка се продават по-скъпо отколкото в Германия и Италия. Еврокомисарят не подкрепи и идеята на омбудсмана Мая Манолова за създаване на общ европейски орган, който да контролира качеството на храните:
Министърът на икономиката Емил Караниколов добави:
"Мерките, които се предлагат от Комисията, ако бъдат приети, това ще доведе до повишаване на интереса на потребителите към многофункционалния вътрешен пазар, което от своя страна ще е положително за бизнеса, който е коректен, който е извън сивата икономика."

Европейската комисия ще приеме три директиви, свързани с контрола върху качеството на храните - стана ясно на конференция по темата, организирана като част от програмата на българското европредседатлство. 

Трите директиви трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства, респективно подкрепени от всички държави-членки, каза премиера Бойко Борисов

В рамките на конференцията обаче стана ясно, че не всички страни-членки са готови да подпишат дори финалния документ, изготвен през днешния дебат.

"Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи", заяви премиерът Борисов и попита:

"Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Всички, които ме познават, знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно?".

Премиерът се закани, че ако проблемът с двойния стандарт на храните не бъде решен, на срещата на върха на 16-17 май в София, той ще нагости европейските лидери с храните, които се продават в България:

"Искам да видя как техните служби за сигурност ще оценят храната и ще им позволят ли да я ядат".


Още от категорията

България си е поставила цел до 2035 година 65% от битовите отпадъци да се рециклират

България си е поставила цел до 2035 година 65 процента от битовите отпадъци да се рециклират. В момента се рециклират около 32 процента.  Това стана ясно на форума "Кръгова икономика и чисти технологии", който е под патронажа на Министерството на околната среда и е част от официалният календар на българското председателство.  Министърът..

публикувано на 18.05.18 в 11:30

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Евросъюза.  Ще се обсъжда как да се утвърди ключовата роля на минерално-суровинната индустрия като основа за конкурентоспособно и устойчиво икономическо развитие. Това каза за "Хоризонт" изпълнителният..

публикувано на 18.05.18 в 09:08

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на МОСВ

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на Министерството на околната среда и водите, като част от официалния календар на Българското европредседателство.  Акцент ще бъдат възможностите за инвестиции и бизнес партньорства за създаване и развитие на технологии с благоприятен ефект върху околната среда. 

публикувано на 18.05.18 в 07:50

Европейският бизнес елит се събира в София

Европейският бизнес елит се събира в София за Съвета на президентите на "BusinessEurope" – най-влиятелната бизнес организация в Европа. Събитието е част от програмата на Българското европредседателство, а домакин на срещата е Българската стопанска камара. Във форума ще участват делегации на националните бизнес организации на страните-членки,..

публикувано на 18.05.18 в 04:00

Добрите сигнали от Срещата на върха в София според премиера Бойко Борисов

Срещата на върха завърши с декларация и анекс към нея, в който Брюксел пое конкретни ангажименти за транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Премиерът  Бойко Борисов  призова западните медии да не се плашат от държавите от Западните Балкани, защото "населението на Западните Балкани е 17 млн. и 700 хиляди, а брутният вътрешен..

публикувано на 17.05.18 в 21:50
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, президент на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Душко Маркович, премиер на Черна гора (отляво надясно).

Пет млрд. евро ще са ни нужни за изграждането на обща инфраструктура със Западните Балкани

Пет милиарда евро ще са необходими на България, за да изгради обща инфраструктура със западните си съседи до 2030 година. Това беше посочено на дискусия на транспортните министри от Западните Балкани, съпътстваща днешната Среща на върха в София. Министър Ивайло Московски посочи, че изграждането на трансевропейските коридори трябва да бъде ускорено:..

публикувано на 17.05.18 в 20:55

Борисов: Мисля, че всички си тръгнаха с по "едно на ум"

"Имахме една много добра дискусия, много честна". Това каза премиерът Бойко Борисов в изявлението си след срещата на върха в София. "Присъствието на председателите на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет е израз на уважение към българския народ", коментира още той и заяви, че "Българското..

публикувано на 17.05.18 в 16:58