Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняване на стандартите при храните

Снимка: eu2018bg.bg

Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференция по темата, част от програмата на българското европредседателство. Днес се очаква страните-членки да подпишат декларация, в която се казва, че се преустановява практиката за двоен стандарт на храните. Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. Това заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова на конференция, посветена на новия законодателен пакет - „Нова сделка с потребителите“:

"Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани".

Новият пакет от мерки на Еврокомисията е разработен след проучване политиките за защита на потребителите и по-слабата им позиция в сравнение с производителите, съобщи Вера Йоурова и обяви, че се разчита на българското председателство да ускори работата по законодателния проект.
Общият законодателен проект предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество и хармонизация на санкциите, посочи Йоурова: 
"Новите правила ще бъдат силни и благодарение на хармонизацията ще преустановим практиката евтино да се лъже".
Вера Йоурлова каза, че до средата на следващата година се очаква европейското законодателство, забраняващо двойния стандарт при храните, да бъде прието: 
"Обсъдих темата с много министри - на земеделието, на промишлеността, които се занимават с потреблението и всички те признават за проблема с двойните стандарти. След като е готова новата методология за тестване на продуктите, държавите вече могат да започнат да работят по тях в близките седмици и се надявам, че Европейската комисия и Европейския парламент ще постигнат съгласие до края на мандата на този парламент май 2019-та година".
Все още няма единодушие сред страните-членки за общи мерки срещу двойните стандарти, но се очаква такова да бъде постигнато.
До края на тази година общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните, направено по единна европейска методика, съобщи още комисар Вера Йоурова. 
Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните, каза тя. Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.
След публикуването на резултатите от общоевропейския тест при храните, общата методика за борбата ще се насочи и към други продукти, каза еврокомисарят, като посочи за пример перилните препарати, при които също има разлика в качеството на различните пазари. 
Европейското законодателство срещу двойния стандарт на храните не може да влияе върху цените на хранителните стоки, каза Вера Юрова. Тя коментира това във връзка с констатациите, че на българския пазар стоки от една и съща световна марка се продават по-скъпо отколкото в Германия и Италия. Еврокомисарят не подкрепи и идеята на омбудсмана Мая Манолова за създаване на общ европейски орган, който да контролира качеството на храните:
Министърът на икономиката Емил Караниколов добави:
"Мерките, които се предлагат от Комисията, ако бъдат приети, това ще доведе до повишаване на интереса на потребителите към многофункционалния вътрешен пазар, което от своя страна ще е положително за бизнеса, който е коректен, който е извън сивата икономика."

Европейската комисия ще приеме три директиви, свързани с контрола върху качеството на храните - стана ясно на конференция по темата, организирана като част от програмата на българското европредседатлство. 

Трите директиви трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства, респективно подкрепени от всички държави-членки, каза премиера Бойко Борисов

В рамките на конференцията обаче стана ясно, че не всички страни-членки са готови да подпишат дори финалния документ, изготвен през днешния дебат.

"Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи", заяви премиерът Борисов и попита:

"Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Всички, които ме познават, знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно?".

Премиерът се закани, че ако проблемът с двойния стандарт на храните не бъде решен, на срещата на върха на 16-17 май в София, той ще нагости европейските лидери с храните, които се продават в България:

"Искам да видя как техните служби за сигурност ще оценят храната и ще им позволят ли да я ядат".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40