Павлова: Българското председателство допринася за решаване на проблемите със сигурността и миграцията

Снимка: БГНЕС

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова на откриването на международната икономическа конференция "Vrana Economic Council 2018" в двореца "Врана". 

"Като държава на кръстопът, България трябваше да погледне извън своите граници", каза Лиляна Павлова:

"В дебата, когато формулирахме и анализирахме общоевропейския дневен ред, искахме българският принос в общоевропейския дневен ред да бъде специален, да бъде не само запомнен, но да има дългосрочно значение и вярвам, че успяхме".

Според Лиляна Павлова, интеграцията на Западните Балкани трябва да бъде не само общоевропейски приоритет, но и да бъде дългосрочна визия за сигурност, стабилност, мир и просперитет на региона и на Европа:
"Срещата на върха на 16-и и 17-и май в София остана и ще остане в историята като среща, която създаде от тук нататък стабилна, здрава основа, върху която да градим. Свързаността - транспортна, дигитална, свързаността между хората, икономическата свързаност на региона в един общ продукт".
По думите на Лиляна Павлова, голям напредък е постигнат по пакета "Инициативи за киберсигурността". Тя посочи, че предложението на Европейската комисия е за следващия бюджет средствата за дигитална трансформация, иновации и развойна дейност да бъдат увеличени с 64 на сто.

Още от категорията
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София: "На 26 юни предстои съвет по общи..

публикувано на 18.06.18 в 14:47

Радев: Българското правителство показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните членки на Съюза. Президентът Румен Радев приветства усилията на правителството, а премиерът Борисов изтъкна..

обновено на 18.06.18 в 14:42

Еврокомисар Мария Габриел открива в София форум за дигиталната свързаност в ЕС

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел открива днес в София конференция за дигиталната свързаност и обмен между публичните администрации. Форумът в НДК събира представители на държавни администрации и IT специалисти, които ще обсъждат как да бъде подобрена оперативна съвместимост на системите за..

публикувано на 14.06.18 в 09:30
Себастиян Курц и Бойко Борисов

Под мотото "Здравей, Европа" Австрия поема от България европредседателството на 30 юни

Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции. Под мотото "Здравей, Европа" е организиран тържественият акт, на който българският премиер Бойко Борисов ще предаде ръководството на Съвета на ЕС на своя австрийски..

публикувано на 11.06.18 в 08:27

Министрите на земеделието от ЕС обсъждат общата селскостопанска политика в новия програмен период

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в новия програмен период след 2020 година ще обсъждат министрите на земеделието в София. Председател на срещата ще е българският министър Румен Порожанов. Акцент в разговорите на земеделските министри по време на неформалното заседание ще бъде и обновяването на поколенията в земеделския..

публикувано на 05.06.18 в 11:33

Габриел: Само 37% от работната сила в ЕС притежава основни цифрови умения

Българското европредседателство ще завърши с дигитална седмица, обяви министър Лиляна Павлова на Конференция на глобалния форум на жените лидери. Конференцията е от календара на българското европредседателство и е посветена на дигиталната трансформация на Европа и дигиталните умения на бъдещето. Тя се провежда под патронажа на комисаря по..

публикувано на 04.06.18 в 16:40

Международна конференция, посветена на услугите от общ интерес и устойчивото развитие и растеж

Многогодишната финансова рамка, прилагането на стълба за социалните права, както и предложенията по пакета за чиста енергия и директивата за питейната вода ще обсъдят участниците в международна конференция, посветена на услугите от общ интерес и устойчивото развитие и растеж в Европа.  Форумът се организира от Асоциацията на индустриалния капитал и е..

публикувано на 01.06.18 в 10:30