Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ласло Андор: Не може да има никакво удължаване на рестрикциите

На 1 януари ограниченията за свободно движение на български и румънски работници изтичат и това означава, че гражданите на тези две страни вече ще имат пълната свобода да работят или да търсят работа навсякъде в Европейския съюз. Не може да има никакво удължаване на рестрикциите и това е най-важното, което хората трябва да знаят. Правото на свободно движение обаче е свързано и със задължения да се зачита законодателството на приемащата страна, да се спазват законовите изисквания за работа, да се плащат съответните данъци и социални осигуровки .

Това каза в интервю за „Хоризонт“ Европейският комисар по труда и социалната политика Ласло Андор:

Няма място за неохота, защото свободата да се работи в друга страна членка е толкова утвърдено основно право, че трябва да се прилага без условия. Повечето страни от евросъюза отдавна отмениха ограниченията, много българи и румънци вече отидоха да работят там и в тези страни едва ли нещо ще се промени. В другите, които запазиха тези ограничения до последния възможен момент, нещата ще станат по-лесни за гражданите на България и Румъния, защото те вече няма да преминават през процедурите по получаване на разрешителни за работа. Ако говорим за усложнения,те са свързани с това, че в някои страни, особено във Великобритания, датата 1 януари е съпроводена с една определена риторика, която е много негостоприемна и неприятелска. Същевременно и управляващите в страната намериха за нужно да въведат определени предпазни мерки, за да гарантират, че българите и румънците няма да се възползват без основание от социалната им система. Честно казано, ние в Европейската комисия много съжаляваме, че се използва такава риторика и понякога дори и политическо позьорство по темата. Надявам се обаче, че на практика те няма да доведат до усложнения.

Запитан защо има съпротива в някои страни, които настояват за по-строг контрол, и дали в стара Европа вече е налице умора от емиграцията въобще, Андор коментира:

Трябва да виждаме двете страни на този процес. Едната е да се работи в друга държава, другата е достъпът до социални услуги и помощи. Например във Великобритания някои политици, включително и от управляващите, се тревожат, че ще има имигрантска вълна, но всъщност те не знаят колко българи и румънци ще пристигнат. Знаят само, че в близкото минало са пристигнали много повече поляци от очакваното, и на базата на това подхранват страхове, които според мен са изкуствени и преувеличени, че и сега ще се повтори същото. Ние обаче смятаме, че това е много малко вероятно и че дори и да пристигнат много повече работници, приемащите страни в крайна сметка печелят от това. Практиката категорично го доказа и те трябва да го признаят. Трудовата миграция допринася много и за икономиките, и за бюджета на социалните фондове. Някои хора във Великобритания и някои таблоидни вестници използват понятието социален туризъм. Ние смятаме, че това е умишлено насаждане на страх от трудовата миграция, защото никоя страна, в която се говори за социален туризъм, включително и Великобритания, така и не успя да докаже съществуването на подобно явление. В същото време официалните данни показват, че огромната част от хората отиват в друга страна, за да работят, а не да живеят от помощи. Делът на тези от тях, които получават социални помощи, е много, много по-малък, отколкото при местното население. За холандските градове, които споменахте, те нямат собствени трудови пазари и техните кметове не могат да взимат решения за достъпа до тях. Това, което обаче ние установяваме от разговорите си с управляващите в Холандия, Германия или Белгия, е, че те не са против свободното движение, но искат да има гаранции, че пристигащите там ще работят легално и ще плащат данъците и осигуровките си. Европейското законодателство съдържа достатъчно гаранции срещу нарушения в тази област и ако се спазва стриктно проблеми няма да има. Очертаха се известни пропуски с командированите работници, които се изпращат на работа в друга страна, а получават заплати и плащат данъци и осигуровки в своята. Вече работим за подсилване на контролните механизми, които да гарантират, че няма да има социален дъмпинг. Честно казано, при повечето случаи на работа на черно и злоупотреби става дума за граждани на страни извън евросъюза, не за българи и румънци, но месното население не прави тази разлика и се стига до несправедливи оценки и грешни представи за гражданите на България и Румъния. Също така нарасналият брой на имигрантите в някои държави не се дължи на българите и румънците, а на граждани на страни като Испания и Италия, където кризата не е свършила и те търсят работа на север. Всичко това трябва да се отчита.

На въпрос дали властите в България и Румъния също трябва да направят нещо, Андор заяви:

Всеки може да изиграе своята роля за подобряване на условията на живот и работа. Комисията не си е затваряла очите пред реално съществуващите проблеми. Обещахме да увеличим контрола и да сведем до минимум нарушенията, които се извършват при командироване на работници, и това вече се прави. Освен това твърде често не чужденците злоупотребяват със социалната система, а техните работодатели, които се възползват, че те не знаят правата си. Затова въведохме правила за по-добра информираност на работниците, за да знаят какви условия и доходи трябва да им осигури техният работодател. Има един специфичен проблем, който трябва да спомена - ромското население. Много роми като всички други граждани решават да отидат в друга държава и това създава известни затруднения. Вече получихме оплаквания от някои германски градове като Дуисбург, където има масова ромска имиграция. При тези случаи имаме добри, лоши и дори грозни примери. Добрите, върху които искам да обърна внимание, се създават с диалог между съответните държави, както и вътре в приемащите общини, и с условия ромските деца да ходят на училище, а за техните родители
да има работа, за да могат да се издържат. Има и още нещо много важно - съществува една погрешна представа, че само хората с добро образование и квалификация могат да намерят работа в друга държава, а всъщност трудовите пазари имат своя логика на търсене и предлагане, дават достатъчно възможности за широк кръг професии и дейности и за никой не трябва да се смята, че няма шанс да намери работа.

На въпрос как ЕК ще реагира, ако някоя държава наложи мерки за ограничаване на достъпа на българи и румънци, европейският комисар заяви:

Ако има конкретни примери и получим оплаквания, комисията ще трябва да ги разгледа и да направи анализ дали дадена практика е в съответствие с европейското законодателство, или не. Когато установим, че то е нарушено, не се колебаем да започнем наказателни процедури. Не можем и няма да допуснем никаква дискриминация срещу работници, включително и срещу такива от други страни. Ние вярваме, че всички страни членки зачитат европейското законодателство и ако има случаи на нарушения, те не са допуснати умишлено, а затова има нужда да бъде изяснено как то се прилага. Затова и наказателните процедури никога не започват с дело в Европейския съюз. Преди да стигнем до него, влизаме в диалог със съответната държавата, обясняваме какво се изисква от нея и разчитаме, че тя ще се съобрази и проблемът ще бъде решен. Ако ли пък не, вече имаме натрупана достатъчна практика с дела за неспазване на европейските норми и всички знаят, че те завършват с много сериозни финансови санкции. Интересът на всяка държава е да не се стига дотам.

По публикацията работи: Диана Чепишеа - кор. на БНР в Брюксел


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан Тамахкяров поясни: "Не са указани параметрите, които са необходими, за да се зарежда водата - какво..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да го достигнеш. А тук са и най-хубавите хижи в България.  Това препоръча в интервю за „Пътувай..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до момента, какви мерки са предприети и какво следва оттук нататък, заяви областният управител на София..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според медиците унищожава системата за психично здраве.  Синдикатите протестират срещу предложението да се..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на..

публикувано на 29.07.24 в 10:35
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения, при което загинаха 12 деца и младежи и обвини "Хизбула" за атаката. Групировката отрече да е..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договорки" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. В петък съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, който беше изключен от пармантарната..

публикувано на 29.07.24 в 10:21