Спомен за цигуларя Любен Владигеров

цигулка и партитура

На 12-и март се навършиха 115 години от рождението на братята близнаци Панчо и Любен Владигерови. И докато за доайена сред българските композитори се говори много и музиката му е най-често звучащата българска класика и на нашата, и на чуждите сцени, то за брата цигулар далеч по-рядко се споменава, а той също има свой принос в развитието на българската музикална култура. 


Голяма част от живота на братята преминава паралелно. Майка им често ги нарича "един гений и един виртуоз". В Шумен, където преминава детството им, започват и първите уроци по музика. Любен Владигеров учи цигулка при Велко Дюкмеджиев. После, вече в частното музикално училище в София, той продължава обучението си при Петко Наумов. Братята заедно заминават за Берлин, след това отново заедно отбиват военната си служба в Гвардейския оркестър с ръководител Маестро Атанасов. Изнасят концерти в цяла България. 

Още интересни моменти от биографията на Любен Владигеров и негов разказ, съхраняван в Златния фонд на БНР, чуйте в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за цигуларя Христо Обрешков

През 2019-а се навършват 75-годишнината от страшните бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. Тогава загиват много софиянци, свидна жертва дават и българските музиканти - видния цигулар и изтъкнат педагог  Христо Обрешков. За неговото дело разказваме в рубриката "Помните ли..." на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по..

публикувано на 22.01.19 в 17:22
Георги Леков и Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад и Георги Леков свириха в "Концерт за надежда"

"Концерт за надежда" е наречена поредицата, с която млади и утвърдени професионалисти подпомагат деца от Националното музикално училище "Любовир Пипков" в началото на техния творчески път. Инициатор на събитията е Сава Вутов - млад пианист, който от три години вече и преподава. "Имаме прекрасна зала - защо да не я използваме за такива хубави..

публикувано на 21.01.19 в 18:32

Симфоничната метъл група "Бендида" - класика, митология, фентъзи и щипка фолклор

На 30 март в НДК симфоничната метъл група "Бендида" ще изнесе акустичен концерт съвместно с  Академичен хор „Св. Параскева“. Тъй като двете формации се съчетават много добре, освен съвместните си концертни изяви, те планират и участие на хора в записите на втория албум на „Бендида“, съобщиха музикантите в предаването "Нощен хоризонт".  „Има..

публикувано на 21.01.19 в 13:16

Рут Колева & The Fingertones на фестивала "Евросоник- Нордеслаг- 2019"

На 17-ти януари Ruth Koleva & The Fingertones изнесоха концерт  в клуб "Mutua Fides", разположен на централния площад "Grote Markt" в северния холандски град Грьонинген. Изявата беше част от програмата на престижния европейски музикален фестивал "Евросоник- Нордеслаг". Събитието се провежда над 30 години с идеята  да се  разчупят европейските граници,..

публикувано на 20.01.19 в 14:42

Успешният концертен цикъл "Музиката на Европа" продължава

След успешните концерти през изминалия сезон, които представиха музиката на страните членки на Европейския съюз, през следващите шест месеца Софийската филхармония отново се обръща към музикалната култура на Стария континент. От 21 януари до 3 юни 2019 г. на фокус ще бъдат държавите в Европа, които не са част от съюза. Концертите са в партньорство..

публикувано на 18.01.19 в 19:01