Спомен за цигуларя Любен Владигеров

цигулка и партитура

На 12-и март се навършиха 115 години от рождението на братята близнаци Панчо и Любен Владигерови. И докато за доайена сред българските композитори се говори много и музиката му е най-често звучащата българска класика и на нашата, и на чуждите сцени, то за брата цигулар далеч по-рядко се споменава, а той също има свой принос в развитието на българската музикална култура. 


Голяма част от живота на братята преминава паралелно. Майка им често ги нарича "един гений и един виртуоз". В Шумен, където преминава детството им, започват и първите уроци по музика. Любен Владигеров учи цигулка при Велко Дюкмеджиев. После, вече в частното музикално училище в София, той продължава обучението си при Петко Наумов. Братята заедно заминават за Берлин, след това отново заедно отбиват военната си служба в Гвардейския оркестър с ръководител Маестро Атанасов. Изнасят концерти в цяла България. 

Още интересни моменти от биографията на Любен Владигеров и негов разказ, съхраняван в Златния фонд на БНР, чуйте в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистката Виктория Василенко с два концерта в София тази седмица

Виктория Василенко - една от най-изявените млади български пианистки, си дойде в София за два концерта в концертния комплекс "България". На 14 ноември тя ще си партнира с цигуларя Павел Златаров - концертмайстор на Софийската филхармония, в камерна програма, а в четвъртък ще гостува на Националния ни оркестър под диригентството на Росен Гергов - този..

публикувано на 14.11.18 в 21:27
Хорът на слепите

Хорът на слепите "Акад. Петко Стайнов" направи своето "Пътешествие на светлината" в Австрия

От 1 до 7 ноември за първи път в Австрия се проведе изключително успешният гастрол на уникалния в световен мащаб български певчески колектив – Хора на слепите “Акад. Петко Стайнов“. Турнето беше под мотото “Пътешествие на светлината “ и се осъществи по инициатива  на австрйското сдружение “ Lila Schwan“ с председател д-р Александър Александров и на..

публикувано на 14.11.18 в 20:46

Германският продуцент и музикант Хайко Кнауте представи албума "Елвис каза: Пей!"

Хайко Кнауте гостува в предаването "Евробокс", представяйки премиерно своя най- нов албум "Елвис каза: Пей!", резултат от българо- германско сътрудничество. Идеите за албума се раждат в България, докато Хайко работи по други проекти. "Живях в България четири години и освен че създавам и записвам музика, аз съм телевизионен продуцент, бях генерален..

публикувано на 14.11.18 в 18:01

"Френският клавесин" - новият проект на Николай Стойков

По покана на Френския институт в София младият български музикант Николай Стойков ще изнесе рецитал, посветен на френските композитори от XVII и XVIII век. Събитието в столичната зала "Славейков" ще отбележи специално и 350-годишнината от рождението на композитора, допринесъл много за развитието на клавесинното изкуство по време на  бароковата епоха..

публикувано на 14.11.18 в 14:10

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата ни и сигурно не си даваме сметка, че  за да бъде така, музикантите  от трупата водят особен живот...

публикувано на 13.11.18 в 16:35