Спомен за цигуларя Любен Владигеров

цигулка и партитура

На 12-и март се навършиха 115 години от рождението на братята близнаци Панчо и Любен Владигерови. И докато за доайена сред българските композитори се говори много и музиката му е най-често звучащата българска класика и на нашата, и на чуждите сцени, то за брата цигулар далеч по-рядко се споменава, а той също има свой принос в развитието на българската музикална култура. 


Голяма част от живота на братята преминава паралелно. Майка им често ги нарича "един гений и един виртуоз". В Шумен, където преминава детството им, започват и първите уроци по музика. Любен Владигеров учи цигулка при Велко Дюкмеджиев. После, вече в частното музикално училище в София, той продължава обучението си при Петко Наумов. Братята заедно заминават за Берлин, след това отново заедно отбиват военната си служба в Гвардейския оркестър с ръководител Маестро Атанасов. Изнасят концерти в цяла България. 

Още интересни моменти от биографията на Любен Владигеров и негов разказ, съхраняван в Златния фонд на БНР, чуйте в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славчо и Наско от Б.Т.Р.

Б.Т.Р.: Имаме нужда да свирим нови неща и да изразяваме себе си

„И падаме, и ставаме, какво като боли, когато само вярата дава смисъл на това да бъдем или да не бъдем, както никога преди“. (*)   „Когато пишех тази песен, си представях нашата група, какво изживяхме през тези 26 години, колко хубави моменти сме имали заедно. Имахме и много тежки мигове, за които аз съм благодарен, защото те ни..

публикувано на 20.04.19 в 08:05

"Ангелски гласове" - духовен концерт за Възкресение

"Ангелски гласове - докосване до божественото", това е името на концерт, който ще се състои на 20 април от 19 часа в Централния военен клуб в София. Музикалното събитие е посветено на Великден. "Концертът ще съдържа едни от най-красивите и достъпни за широката публика произведения на православната духовна музика. Това са изпълнения, които сме свикнали..

публикувано на 19.04.19 в 16:17
Петър Македонски и Надежда Цанова

Ансамбълът на 2017 година с нов запис в БНР

Дуото Надежда Цанова (пиано) и Петър Македонски (тромпет) прекоси Океана, за да участва в официалното отбелязване на 3 март - националния празник на България, в Чикаго. Поканата към младите музиканти дойде след друго тяхно гостуване в един от най-"българските" градове в САЩ през ноември, когато те солираха на Илинойската филхармония, ръководена в..

публикувано на 17.04.19 в 20:21
Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев

Веско и Мартин Пантелееви подготвят музикален празник за софийската публика

След края на фестивалите, които организира в Германия, и участия в концерти на родна сцена (едното от които в образователната програма за деца "Фортисимо Фамилия"), диригентът Мартин Пантелеев отново ще застане пред Софийската филхармония на 18 април, в концерт, посветен на 120-годишнината от рождението на проф. Саша Попов - първооснователят на..

публикувано на 17.04.19 в 18:56

Новият "Музикант на годината" ще бъде обявен на 8 май

Време е слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт" да се срещнат със своите избраници - новите носители на награди в ежегодната му анкета. Кой получи най-голяма подкрепа от почитателите си и ще бъде провъзгласен за "Музикант на годината 2018" ще разберем на 8 май от 19 часа в столичната зала "България", а той ще..

публикувано на 17.04.19 в 18:25