Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката

| обновено на 26.11.14 в 18:25
Снимка: БГНЕС


Седем души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката - проповядване на радикален ислям. Това обявиха официално от прокуратурата. Ръководител на групата е Ахмед Муса, а сред останалите нейни членове има и жена. Всички те са български граждани от ромски произход, които са се наричали помежду си с арабски имена.

На пресконференция бяха показани клипове и снимки, някои от които се разпространяват в интернет, и такива, на които са заснети проповедите на Ахмед Муса, както и свидетели, които разказват за тези проповеди, в които Муса и арестуваните заедно с него проповядват "привлекателността" на "Ислямска държава" и обясняват, че трябва да се работи за световен халифат. Показана беше и снимка на карта на света, на която пишеше, че България трябва да бъде първата държава на Балканите, която да се почерни и да приеме халифата.

Според главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, макар че това не е клетка на "Ислямска държава", е можело да бъде. Засечени са контакти с хора, свързани с организацията. Чужди граждани с шенгенски визи обаче са минавали през техните домове. Няма данни тази групировка да се финансира от "Ислямска държава", а тя се самофинансирала и тепърва ще се установява дали част от средствата, които са се събирали, не са отивали за финансиране на "Ислямска държава".

От ДАНС бяха категорични, че няма данни българи да са част от "Ислямска държава". 

Заради изтичане на информация операцията е била проведена вчера сутринта, а не по план в първата десетдневка на декември. Шефа на ДАНС Владимир Писанчев обясни защо се е стигнало до нея:

Наблюдаваме този процес повече от половин година и забелязахме следните признаци, които не накараха да действаме. Първо – появиха се атрибути на „Ислямска държава“. Второ – призиви за Джихад. Трето – установихме, че пред тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия  към Западна Европа. И най-вече започнахме да наблюдаваме опити за набиране на бойци за „Ислямска държава“.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов каза имената и на останалите шест души, задържани с Муса:

Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, Александрина Ангелова, която си е поставила за цел  да върши престъпления против Републиката по глава 1 от НК като проповядва антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на терористична организация „Ислямска държава“. Второто обвинение е за това, че от юли 2014-а година до ноември 2014-а година в градовете Пазарджик. Пловдив и Асеновград са вършили пропаганда за война по различен начин. В проповедите си обвиняемият Ахмед Муса говори свободно за салафизъм и уахабизъм, както и за възхвала на Ислямска държава и персонално на нейния лидер. Говори за това, че бойците на Ислямска държава се борят за налагане на халифат в световен мащаб. Проповядва, че се налага всеки от последователите му да върши каквото е необходимо като поеме отговорността и задълженията си като мюсюлманин пред другите за постигането на най-възвишената и крайна цел – налагането на халифат в световен  мащаб, дори, ако трябва да ходят да се бият на страната на „Ислямска държава“.

Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов съобщи, че в момента има засилено полицейско присъствие в ромския квартал "Изток". Като цяло обаче обстановката е спокойна, а превантивните мерки са по повод изявлението на прокуратурата за хода на операцията на ДАНС и повдигнатите обвинения.

По-рано Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология. Мярката "задържане под стража" на Ахмед е удължена на 72 часа, потвърди адвокатът му Елвира Панкова:

Като в рамките на тези 72 часа ще видим дали прокурорът ще внесе искане за взимане на постоянна мярка, която обаче има правото да вземе само съдът. Предполагам, че ще бъдат повдигнати обвинения на още 5-6 души. Ахмед не се признава за виновен и ми обясни, че няма отношение към това, в което го обвиняват.

В Пазарджик вчера бяха арестувани шестима души – петима мъже и една жена, в хода на действията на властите срещу проповядването на антидемократична идеология. Сред задържаните беше и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед. Претърсени бяха джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети бяха компютри, голямо количество литература и видеоматериали. Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията.

Ахмед Муса Ахмед е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Снощи бяха освободени двамата задържани от златоградското село Старцево. Имамът на селото Хасан Щърбов и Моника Веизова бяха разпитани от разследващите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Юлияна Методиева: Ситуацията с "Ислямска държава" е изключително сериозна, за да бъде използвана за евтин пиар

Изключително сериозна е ситуацията с "Ислямска държава", за да може да бъде използвана в евтини пиар акции , така  Юлияна Методиева   от сайта "Маргиналия" коментира в предаването "Преди всички" акцията, която ДАНС направи в ромски махали. В..

публикувано на 26.11.14 в 09:17

Атанас Атанасов: Акциите в ромските махали са многофункционално активно мероприятие, организирано от ДАНС

Това е буря в чаша вода , каза   Атанас Атанасов   от Реформаторския блок, по повод изострения тон на Патриотичния фронт по посока на доверието към правителството заради назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната.  Всеки,..

публикувано на 26.11.14 в 09:03
Владимир Писанчев

Владимир Писанчев ще информира депутатите за акцията на ДАНС

На закрито заседание утре депутатите ще изслушат председателя на ДАНС Владимир Писанчев . Искането дойде от депутата на БДЦ Явор Хайтов . Поводът е проведената вчера в няколко града специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу..

публикувано на 26.11.14 в 10:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11