Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС избира нов председател на ВКС

ВСС отказа да изпълни препоръката от доклада на ЕК за гласуване с бюлетини

| обновено на 29.01.15 в 15:35

Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд. Кандидати са заместник-председателят на съда Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд Лозан Панов. На избора, който вече се провали, се гледа като на тест за това имат ли съдебните кадровици желание за реформи. 

Панов поиска гласуване с бюлетина на три пъти с аргумента, че гласуването с електронната система е една от забележките към процедурата в евродоклада от вчера. Ясен Тодоров стана говорител на позицията срещу тайния вот. Без да спомене имена, той обвини свои колеги в съавторство на този критичен текст в доклада.

Съдебните кадровици обаче решиха да използват електронната система след дълъг дебат, тъй като Галина Карагьозова посочи, че промяната в начина на гласуване в края на процедурата, по искане на единия кандидат, може да създаде усещане за двоен стандарт. Сутринта същото  предложение беше отхвърлено  с 16 гласа.

Двамата кандидати за председател на ВКС излагат концепциите си за развитието на съда и съдебната система в задочна полемика.

На позицията на Лозан Панов, че е по-полезно за Върховния касационен съд ще е новият председател да има външен поглед, а той е съдия във Върховния административен съд, Павлина Панова контрира, че тя като заместник-шеф на Върховния касационен съд знае проблемите и може по-лесно да ги разреши и че невинаги външната гледна точка е обективната.

Панов обясни, че е влязъл в състезанието мотивиран от посланията на Министерския съвет и Народното събрание за съдебна реформа и отказвайки подкрепата на магистратските организации, за да не разделя съдиите. Панова пък обясни, че повторното ѝ участие в процедурата е мотивирано именно от подкрепата на съдиите.

Тя коментира по същество и проблемната тема със случайното разпределение на делата в Софийския градски съд. Според нея се създава усещане за зависимост и че едно дело може да се реши по определен начин от определен съдия, което пък поставя въпроса за вътрешната независимост. Панов коментира темата най-общо, като каза, че системата на Върховния касационен съд е най-добрата, но трябват гаранции за сигурността, защото и сайтът на Пентагона наскоро бил хакнат.

Привършва изслушването на Панова, след което съдебните кадровици ще дебатират по чутото и ще гласуват. За да бъде избран нов председател на ВКС, са необходими 17 гласа.

Преди днешната процедура Панов и Панова минаха през няколко публични процедури. След изслушването им две от специалните комисии на Висшия съдебен съвет обобщиха, че и двамата имат необходимите, професионални, етични и административни качества да оглавят Върховния касационен съд. Милка Итова член на ВСС, прогнозира, че при тези изравнени позиции днес ще има състезание на идеи:

Двамата кандидати имат различни виждания по важни въпроси, касаещи както съдебната система, но така също и управлението на самия Върховен касационен съд.

В навечерието на избора от Реформаторския блок поискаха, за да е безспорен следващият председател на ВКС, той да бъде избран с таен вот, а не със спорната система за електронно гласуване. Четири неправителствени организации писаха до президента да проследи лично избора, за да може информирано да реши да сложи ли финалния за процедурата подпис под указа за назначаване на победителя.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той няма да присъства на публичното изслушване днес. Присъствието на който и да е политик при провеждането на този избор би компрометирало принципа за разделение на властите, се посочва в съобщението на прессекретариата на президента.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Меглена Кунева: Политиката на отричане е най-лошата стъпка в отговор на критики

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева не приема извинението "Който не работи, не греши" по повод критиките към Висшия съдебен съвет в доклада на Европейската комисия.  В интервю за предаването "Преди всички" Меглена..

публикувано на 29.01.15 в 09:23

Цацаров: Оценката в евродоклада за съдебната система е най-много 4,50

Според главния прокурор Сотир Цацаров оценката, която докладът на Европейската комисия поставил на българската съдебна система, е най-много 4,50. Обвинител номер едно анонсира първите действия, които ще бъдат приети в прокуратурата във връзка с..

обновено на 29.01.15 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13